april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SVEČANO OTVARANJE 9. SEZONE „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – SALKO LEKIĆ, violina

SVEČANO OTVARANJE 9. SEZONE CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU!

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

SALKO LEKIĆ, violina

UKI OVASKAINEN, klavir

Petak, 9. oktobar 2020. u 20 časova

Program: L. v. Betoven, R. Šuman, P. I. Čajkovski, M. Ravel, DŽ. Geršvin

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Salko Lekić (1997) je rođen u Šapcu gde je i napravio svoje prve muzičke korake pored oca violiniste. U periodu od prvog razreda osnovne pa do trećeg razreda Srednje muzičke škole, Salko je osvojio sva Republička i Međunarodna takmičenja u Srbiji. Nagrađivan je i na Internacionalnim takmičenjima, na Internacionalnom takmičenju violinista „Đuzepe Tartini“ u Piranu (Slovenija) osvojio je treće mesto. Godine 2016. i 2017. učestvovao je na Internacionalnom Master Klasu kod Romana Simovića na Sardiniji.

Osnovne Akademske studije je završio 2019. godine u klasi profesorke Maje Jokanović. Četiri godine rada sa profesorkom Majom su Salku donele mnogo! Godine 2019. dobija poziv sa Muzičke Akademije u Jerusalimu i poziv sa Državnog Univerziteta u Beču (MDW). Salko se odlučio da nastavi svoje Master studije u Izraelu, kod fantastičnog Lihaja Bendajana, profesora i dekana Muzičke Akademije u Jerusalimu. Po samom dolasku u Jerusalim, u svojoj dvadeset drugoj godini, Salko je položio audiciju za Jerusalimski Simfonijski orkestar kao verovatno i najmlađi član orkestra ikada. Profesori i pedagozi sa kojima je Salko sarađivao su: Maja Jokanovćc, Dejan Mihailović, Roman Simović, Gordan Nikolić, Dragan Sredojević, Stefan Milenković, Suzan Šulc, Pavel Vernikov, Anton Sorokov, Juri Zislin, Itamar Zorman, Ivri Gitlis, Svetlana Makarova, Herving Zak, Eon Son Kim i mnogi drugi..

Nastupao je u mnogim značajnim koncertnim dvoranama: Kolarac, SANU, SKC, Franc List dvorana (Budimpešta), hala Ljubljanske filharmonije, Brukner dvorana (Linc), Stefaniensaal (Grac), BOZAR (Brisel, Belgija), Jerusalim Muzički Centar, Katedrala Sv. Jovana (Beč)… Značajni korepetitori: Uki Ovaskainen, Natalija Mladenović, Emel Hasanoglu, Itamar Golan, Julia Okruashvili, Olga Sitkovetsky…

Salko trenutno svira na violini Justin Derazey (Francuska) i na gudalu Lothar Seifert (Nemačka).

Pijanista Uki Ovaskainen je laureat, dobitnik specijalne nagrade „Contemporanea“ i nagrade publike na takmičenju „Premio Jaen“ u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibelijus“ u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Pored toga, radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif,.

Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru „Marijinski“ u Sankt Peterburgu, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Maceu, „Koncerti u dvorcu Vajlburg“, „Zlatni dani Kopenhagena“ i „Međunarodna nedelja pijanizma“ u Espou. Izveo je izuzetan ciklus od osam različitih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, kao i orkestrom Mariinskog u Petersburgu. nastupao u „Koncerthausu“ u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji, radio sa profesionalnim horovima.

Sa čuvenim finskim horom „Tapiola“ (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta. Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koji nosi njegovo ime. Svira kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima i sa pevačima. Snimio je ulogu korepetitora baleta „Kirov“ u filmu Rejfa Fajnsa „Bela vrana“. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu angažovan je kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Stalno sarađuje i sa «ART LINK» festivalom.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X