maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd

Ustanovu GUARNERIUS, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije je 1996. godine osnovao naš istaknuti violinista, maestro JOVAN KOLUNDŽIJA, kao prvu privatnu instituciju kulture u našoj zemlji. Posle petogodišnje obimne rekonstrukcije i adaptacije, koje je potpuno ruiniranom zdanju iz 1924. godine vratilo nekadašnju lepotu i sjaj, Guarnerius počinje sa radom 2. oktobra 2001. godine. Jedinstveni neobarokni enterijer, uz izuzetnu akustiku, je salu Guarneriusa ubrzo učinio jednim od najatraktivnijih kamernih prostora u ovom delu Evrope.

Centar lepih umetnosti Guarnerius se nalazi u samom srcu starog Beograda ulici Džordža Vašingtona 12, u neposrednoj blizini boemske četvrti Skadarlija, u nekadašnjoj zadužbini industrijalca Dimitrija Milojevića, zdanju poznatom i kao „Dom ratnih invalida i siročadi“, koje potpisuju ruski arhitekti Vasiljev i Kozinski, a pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Centar lepih umetnosti Guarnerius nosi naziv po čuvenom graditelju violina iz Venecije. Na Guarneriusovoj violini iz 1754. godine, svira naš osnivač, maestro Jovan Kolundžija, a familija Guarnieri nam je ustupila pravo na korišćenje porodičnog grba, koji postaje zaštitni znak naše ustanove.

U Centru lepih umetnosti Guarnerius – sali i galeriji održavali su se koncerti, festivali, takmičenja, izložbe, majstorski kursevi, promocije, predavanja, pozorišne predstave, književne večeri, humanitarne akcije, seminari, prezentacije, konferencije za štampu, aukcije i drugi programi. Prostor sale i galerije je prilagodljiv različitim potrebama umetničkih programa i klijenata, zahvaljujući fleksibilnosti enterijera.

Kao organizator, Guarnerius je realizovao projekte i u drugim salama u Beogradu (Kolarac, Svečana sala Skupštine grada, Sava centar), kao i u gradovima Srbije i regiona. Do danas je osmišljeno i ostvareno više od 1000 umetničkih projekata.

Tokom prethodnih godina, posebni segmenti programa posvećeni su mladim umetnicima koji kroz organizaciju koncerata, ciklusa, takmičenja ili majstorskih kurseva, a uz veliku podršku medija, dobijaju mogućnost da svoj talenat predstave publici i da naprave svoje prve profesionalne korake na koncertnoj sceni, tako da je Guarnerius postao i prepoznatljiv i cenjen po izuzetnom trudu uloženom u podršku i promociju mladih talenata.

2012. godine Ustanova Guarnerius dobila je dva prestižna priznanja –
Regionalnu nagradu „Biznis partner 2012“, specijalno prizanje za delovanje u oblasti kulture. U obrazloženju komisije koju su činili ugledni profesori univerziteta u regionu, navodi se da je Guarnerius ostvario dobre poslovne rezultate, značajno unapredio kulturni život regiona i vodio računa o širim društvenim interesima i lokalnoj zajednici.
Zahvalnicu za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, za uspešno partnerstvo i izuzetnu saradnju u projektu – ciklus koncerata najboljih studenata FMU, a povodom obeležavanja jubileja fakulteta – 75 godina rada.
Osnivač Ustanove Guarnerius, maestro Kolundžija je proglašen za Menadžera godine u oblasti kulture za 2013. godinu, a ovo priznanje dodeljuje Klub privrednih novinara Srbije.
2013. godine odlukom Vlade Republike Srbije, Ustanova Guarnerius je dobila status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Godine 2018. Ustanova Guarnerius ponovo dobija Zahvalnicu za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, za izuzetnu saradnju u promovisanju najboljih studenata FMU u okviru ciklusa koncerata „FMU i Guarnerius nagrađuju“.

Od brojnih programa koji su ostvareni od osnivanja do prenosa osnivačkih prava na Grad Beograd, posebno izdvajamo sledeće:

 • 2008. Izložba koja svira, prva takve vrste na Balkanu. Eksponati su bile dragocene violine francuskih i italijanskih graditelja instrumenata iz kolekcije maestra Žila Šansorela, svetski poznatog eksperta za žičane instrumente. Vrednost izloženih instrumenata iznosila je pet miliona evra.

 • 2008. godine smo bili osnivači i organizatori Festivala AOS- Art of sounds, prvog međunarodnog festivala elektronske višemedijske umetnosti, elektronske i radiofonske muzike, na kojem su učestvovali autori iz celog sveta.

 • 2009. godine realizovano je Nacionalno takmičenje mladih violinista.

   

 • 2011. godine realizovano je takmičenje mladih talenata klasične muzike iz Srbije „NAGRADA GUARNERIUSA“ za soliste i kamerne ansamble

 • U sezoni 2011/2012. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar lepih umetnosti Guarnerius su uspostavili dugoročnu saradnju i pokrenuli ciklus koncerata “FMU i Guarnerius nagrađuju”, koji po sezoni predstavlja studente koji su na svojim katedrama proglašeni za najbolje i koji su dobitnici nagrada iz fondova FMU-a.

 • 2013. godine Guarnerius je bio organizator Festivala kamerne muzike „ARS LONGA“, koji je okupio izuzetne mlade umetnike sa svih meridijana.

 • U 2013. godini Ustanova Guarnerius je sa izuzetnim uspehom realizovala veliki projekat – koncertnu turneju Jovana i Nade Kolundžije po gradovima Srbije, u okviru koje smo posetili 22 grada u Srbiji, a večernjem koncertu su prethodili majstoski kursevi za najbolje violiniste iz grada domaćina.

  U Centru lepih umetnosti Guarnerius su nastupali i vrhunski inostrani solisti i ansambli – Alban Gerhardt, Nikolas Klepton, Jošimuru Nanae, Gec Tojč, Trio Fibonaći, Pol Marlin, Mineo Hajaši, Simon Nabatov, Nils Vogram, Jurij Revič, Barokni ansambl La Folia, Ansambl Nova Akademija, Sofijski solisti, Gudački kvartet Penderecki, klavirski duo Žan Žak Bale-Majumi Kameda, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Darko Brlek, Anastasija Bardina, Žaume Torent, Matija Dedić, Ani Aznavurijan, Duo Ueda Oferman, Urlik Herkenhof, Trio Ibis, Đakomo Batarino, Oleg Pohanovski, Lin Kuo, Elizabet Kalos, Judžin Čoi, solisti makedonske Opere, Aleksej Belusov, Stiven Gutman, trio Hirano, Patriša Sends, Katažina Kaša Sondej, Jan Oravijec, Markos Vinicijus, Jun Čung, Kšištof Peleh i drugi.

 • Od domaćih umetnika izdvajamo – Gudače svetog Đorđa, Jovana Kolundžiju, Nadu Kolundžiju, Stefana Milenkovića, Jadranku Jovanović, Lajka Feliksa, braću Teofilović, Egona Mihajlovića, Pavla Aksentijevića, Živana Saramandića, Romana Simovića, Iliju Marinkovića, Smiljku Isaković, Hor Melodi, Minu Zakić, Ljubišu Jovanovića, Beogradski kvartet harfi, Hor Kir Stefan Srbin, Biljanu Krstić, Pevačku grupu Prelo, Svetlanu Nestorov, Darka Veličkovskog, Kvintet Ivana Ilića, Sonju Lončar i Andriju Pavlovića, Jovana Bogosavljevića, Milana Milisavljevića, Veru Milanković i mnoge druge.

   

 • U našoj galeriji, održavale su se izložbe istaknutih likovnih stvaralaca kao što su: Jovan Bjelića, Stojan Aralica, Ivan Radović, Ljuba Popović, Boža Ilić, Ksenija Divjak, Danica Antić, Radislav Trkulja, Olja Ivanjicki, Petar Dobrović, Sava Stojkov, Vlada Veličković, Uroš Tošković… I izložba japanskih grafika (prvi put u Srbiji), izložba fotografija Roberta Hasa (National Geographic, SAD) i druge.

 • Organizovan je veliki broj koncerata mladim umetnicima, a redovno su se organizovali i majstorski kursevi koji su im pružili mogućnost profesionalnog usavršavanja, kao i stvaranja brojnih dragocenih kontakata

 • Guarnerius se često pojavljivao i kao organizator i učesnik brojnih humanitarnih projekata. Izdvajamo ciklus od osam koncerata «Mi brinemo za decu iz svratišta – pridružite se i vi», ostvaren u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad, «Ja, za Japan», povodom katastrofalnog zemljotresa u Japanu, ciklus humanitarnih koncerata za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji «Prijateljske ruke preko vode», humanitarni koncert za BELhospice, pomoć Udruženju slepih i slabovidih Srbije (Beli štap), pomoć Savezu slepih Beograda, pomoć Lions Club Beograd za realizaciju humanitarnih aktivnosti i mnoge druge.

 • Guarnerius je organizovao i plesne večeri – milonga – tango u saradnji sa Beogradskom Tango Asocijacijom i svake godine tradicionalno organizuje festival tanga.

 • Svake godine je Guarnerius uz podršku stranih ambasada organizovao predstavljanje kultura raznih zemalja poput Japana, Angole, Koreje, Australije, Kanade, Poljske, Meksika, Brazila, Švajcarske, Švedske, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Češke i drugih.

 • Sarađivali smo i sa mnogim institucijama kao što su: Gete institut, Italijanski kulturni centar, Ruski dom, Gradska opština Stari grad, Pakt za stabilnost za jugoističnu i istočnu evropu, Pro Helvecija, Muzička produkcija RTS-a, Fakultet muzičke umetnosti, Akademija lepih umetnosti i sa ambasadama Kanade, Australije, Danske, Kraljevine Holandije, Brazila, Švedske, Koreje, Japana, Ruske Federacije, Poljske, Republike Češke, Republike Slovačke, Meksika, Brazila, Angole i drugim.

 • Centar lepih umetnosti Guarnerius je bio organizator svih velikih koncertnih projekata i turneja maestra Jovana Kolundžije. Takođe i serije jedinstvenih koncerata u okviru projekata Volite li Betovena, Bravissimo Maestro Mozart i U čast velikom Bramsu.

14. decembra 2021. godine Jovan Kolundžija prenosi sva osnivačka prava na Grad Beograd kako bi se spasao opstanak Ustanove Gvarnerijus, koju je od početka Kolundžija sam finansirao. Od prenosa osnivačkih prava, Centar lepih umetnosti Guarnerius menja naziv u Ustanova kulture Gvarnerijus.

Osnivač Ustanove kulture Gvarnerijus: Grad Beograd

Direktor: Miljana Kolundžija

X