jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„BRAMS & ČAJKOVSKI“ – JELENA POPOV, VIOLINA, KATARINA JOSIFOSKA, VIOLINA, VUK BOŽILOVIĆ, KLAVIR

Sreda, 12. jun 2024. godine u 20 časova

Program: J. Brams, P. I. Čajkovski

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Jelena Popov je počela da svira violinu sa devet godina. Završila je nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“ u Zrenjaninu u klasi prof. Vilme Dutine. Tokom svog školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima od kojih se izdvajaju „Zlatne stepenice” u Valjevu (posebno se izdvaja 1. nagrada, pobednik kategorije 2022. godine), „Stringfest“ u Sremskoj Mitrovici (1. nagrada, 2023. godine). Svirala je u Dečjoj filharmoniji, Filharmoniji mladih, na 15. Međunarodnim susretima mladih u Jihlavi u Českoj, međunarodnom projektu „Sounds of Change“, festivalu „Strings” u Leskovcu. Stalni je član Zrenjaninske filharmonije, Zrenjaninskog kamernog orkestra i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Učestvovala je na Međunarodnom violinskom institutu Stefana Milenkovića kao jedan od stipendista 2023. godine. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Gorana Kentere, Evgenije Kravceve, Artjoma Šiškova, Arkadija Vinokurova, Sretena Krstića, Stefana Milenkovića i Valerija Sokolova. Na četvrtoj godini studija kao i na master studijama je dobitnica Dositeje, stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije. Student je master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Aleksića.

Katarina Josifoska rođena je 2000. godine u porodici muzičara. Violinu je počela da svira sa 4 godine u klasi prof. Zima Čabe u mizičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu, zatim u klasi prof. Mirjane Bogdanović, a srednju muzičku školu je završila u klasi prof. Ivane Makević Mađarić. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2023. godine, a trenutno je studentkinja master akademskih studija u klasi prof. Nikole Aleksića. Kao učenica i kao studentkinja je osvojila veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao solistkinja i članica kamernih sastava.

Osnovnu školu, kao i nižu i srednju muzičku školu je završila sa prosekom 5,00 u svim razredima, dobitnica je Vukove diplome. Akademiju umetnosti je diplomirala sa prosekom 9,90.

Bila je višegodišnji član međunarodnih simfonijskih orkestara “Triorca” i “Esyo” kao i kamernog orkestra “Art Link mladi virtuozi” sa kojim je nastupala kao solista, a kao redovna članica orkestra i sa mnogim poznatim umetnicima. Trenutno je članica Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zrenjaninskog kamernog orkestra i Zrenjaninske filharmonije, a povremeno učestvuje u radu orkestra opere SNP-a i orkestra Camerate Novi Sad.

Pijanista Vuk Božilović, (Beograd, 1993.) jedan je od najtalentovanijih muzičara svoje generacije. Sa tri godine je počeo da se bavi muzikom upisavši muzičko zabavište u muzičkoj školi ’’Davorin Jenko’’ u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi ’’Petar Konjović’’, u klasi profesorke Milene Matijević, a 2012. godine je diplomirao kao učenik srednje muzičke škole ’’Kosta Manojlović’’ u Zemunu, u klasi profesorke Irene Oparov Dobrile. Osnovne i Master akademske studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi pijanistkinje i profesorke Lidije Stanković, a 2020. godine je diplomirao i na Master studijama na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Kini u klasi renomiranog ruskog profesora i pijaniste Pavela Raykerusa. Vuk je kroz majstorske kurseve sarađivao sa renomiranim profesorima i pijanistima kao što su Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Igor Lasko, Arbo Valdma, Baruh Meir, Stephen Kovacevich, Ian Jones i dr.

Laureat je takmičenja ’’Josip Slavenski’’ u Beogradu, 2010. godine kao i takmičenja ’’Mihailo Vukdragović’’ u Šapcu, 2011. godine. Iste godine osvojio je i prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Laureat je takmičenja ’’Davorin Jenko’’ u Beogradu, 2012. godine, kao i Međunarodnog takmičenja u Nišu. U okviru revije Šopenove muzike osvojio je 2. mesto i često nastupa na koncertima posvećenim ovom velikom kompozitoru. Učesnik je Boljšoj festivala ruske klasične muzike kao i festivala “Bemus”, jednom od najvećih festivala u Srbiji. Na takmičenju “The first LSH Asia Piano Competition” u oktobru 2018. godine u Kini, osvojio je prvo mesto među 500 izvođača iz celog sveta. U aprilu 2014. godine, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Vuk je, pod dirigentskom palicom renomiranog dirigenta Bojana Suđića i u pratnji simfonijskog orkestra FMU, izveo Šopenov prvi klavirski koncert u e-molu. Nastupao je u svim bitnim koncertnim salama u Srbiji.

Član nekoliko kamernih ansambala, a često nastupa zajedno sa pijanistom Dušanom Grozdanovićem u klavirskom duu (VooDoo Piano Duo) koji ostvaruje velike rezultate kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Jedna od tih nagrada je i izbor za najbolji kamerni ansambl, koja se dodeljuje prvi put u istoriji fakulteta od 2018. godine, pod nazivom “Olivera Đurđević”. Takodje, 2018. i 2021. godine ovaj duo je sarađivao sa Beogradskom Filharmonijom u okviru projekta “Koncerti za decu”, na kome su kroz 40 koncerata dočaravali deci “Karneval životinja” Kamila Sen Sansa. U januaru i junu 2021. godine održali su celovečernje resitale u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koji su ispraćeni velikim uspehom i pažnjom. Nastupali su kao solisti sa orkestrom “Muzikon” u Beogradu (2022.), Nacionalnim orkestrom Turkmenistana u Bajrojtu (Nemačka, 2023.), kao i simfonijskim orkestrom “Stanislav Binički” u Beogradu (2023.) na kojima su izvodilii koncerte za dva klavira i orkestar Mocarta, Andrića, Pulanka i Nurimova. 2023. godine izdali su svoj prvi kompakt disk pod nazivom “Otkrovenje” na kome su izveli dela srpskih kompozitora starije i mladje generacije za dva klavira i jedan klavir četvororučno.

Vuk često nastupa na koncertima posvećenim stvaralaštvu srpske kompozitorke Isidore Žebeljan izvodivši njenu muziku za klavir kao i veliki broj kamernih dela. Izdvaja se koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine (2023.) sa čuvenim kvartetom “Brodski” na kome je nastupao kao član ansmbla izvodivši kapitalna dela ove velike kompozitorke.

Veliku zahvalnost na iskustvu i prenetom znanju Vuk pripisuje Maestru Jovanu Kolundžiji sa kojim je nastupao na turnejama širom zemlje i regiona.

Kao profesor klavira prenosio je svoje znanje radom u muzičkim školama “Petar Konjović” i “Stanković” u Beogradu, a od 2023. godine zaposlen je kao stručni saradnik – korepetitor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

“ Vuk Božilović je veoma talentovan i vredan mladi umetnik čija su ljubav prema muzici i posvećenost prema istoj jako inspirativni. Njegova veza sa muzikom i klavirom je izuzetna a njegova originalnost i sposobnost da prenese svoje ideje i osećanja sa koncertnog podijuma publici su jedinstvene.”

Ruski pijanista i profesor, Pavel Raykerus (Kina, 2019)

“ Vuk Božilović je mladi muzičar izuzetnog talenta, velike energije, snažnog temperamenta, muzikalnosti i zavidnih pijanističkih potencijala. Njegova veza sa muzikom je iskonska a interpretacije odišu duhovnošću koja je retka u tim godinama. Radoznalost, strpljenje, veliki radni elan, ogromna ljubav prema muzici i klaviru i neposrednost muziciranja pred publikom su kvaliteti koji ukazuju na to da je Vuk mladi muzičar koji zaslužuje svaku pažnju.”

Pijanista i profesor, Lidija Stanković (Beograd, 2019)

“Sviranje ovog pijaniste visoko je estetizovano, pristup instrumentu suptilan, pa su svi melodijsko-harmonski pokreti u njegovoj interpretaciji lako pokretljivi i krajnje sugestivni. Kvalitet i boja tona kod Božilovića predstavljaju kvalitet koji ga čini sasvim osobenim umetnikom.”

Srđan Teparić, profesor i kritičar (Muzički limbo, Beograd 2022.)

Program:
• Johanes Brams – Koncert za violinu i orkestar op.77 u De-duru;
Allegro non troppo
Adagio
Allegro giocoso, ma non troppo vivace
Jelena Popov, violina
Vuk Božilović, klavir

• P. I. Čajkovski – Koncert za violinu i orkestar op.35 u De-duru;
Allegro moderato
Canzonetta: Andante
Finale: Allegro vivacissimo
Katarina Josifoska, violina
Vuk Božilović, klavir

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X