maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

КОНЦЕРТ ТРИЈА АУРА (СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА) – ФЕСТИВАЛ БУНТ 8.0

TRIO AURA

(Severna Makedonija)

Prateći program festivala BUNT 8.0

Strašo Temkov, flauta

Ana Gaceva, klavir

Marjan Miloševski, fagot

Petak, 11. decembar 2020. u 15:30č

Program: Č. Lefevr, J. Koetsier, N. Dimuševski, A. Pjacola

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:  info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Trio Aura čine istaknuti makedonski umetnici, flautista Strašo Temkov, pijanistkinja Ana Gaceva i fagotista Marjan Miloševski. Osim bogate izvođačke karijere, angažovani su i kao profesori na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju. Realizovali su mnogobrojne koncerte kao solisti i kao kamerni muzičari u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji, pa i u Aziji i Africi. Nesumnjivo se ubrajaju u najbolje i najaktivnije muzičke umetnike Makedonije o čemu govore i brojne kritike. U ovom sastavu su ostvarili dugogodišnju bogatu koncertnu aktivnost, izvodeći dela svih muzičkih epoha i stilova. Trio često promoviše dela makedonskih kompozitora napisanih baš za ovaj sastav. Njihovo izvođenje karakteriše izrazita ekspresivnost, muzička simbioza i kompaktnost zvuka i izraza.

Strašo Temkov je jedan od najuspešnijih makedonskih umetnika svoje generacije. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, a magistrirao na muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov” u Sofiji, Bugarska. Tokom studija je sarađivao sa eminentnim evropskim i svetskim umetnicima i pedagozima, što je rezultiralo brojnim nagradama na republičkim i saveznim takmičenjima mladih umetnika bivše SFRJ. Od 1991. godine je angažovan kao solo flautista Makedonske filharmonije.
Talenat i želja za umetničkom realizacijom ga je dovela na koncertne podijume kao solistu sa velikim brojem orkestara: Makedonska filharmonija, Francusko-američki kamerni orkestar, Kamerni orkestar Makedonske filharmonije, Kamerni orkestar „Amorozo”. Održava koncerte kao solista, i kao član Makedonskog duvačkog kvinteta i mnogih drugih kamernih sastava. Nastupa na mnogobrojnim festivalima u zemlji i i inostranstvu: „Ohridsko leto”, „Jesenje muzičke svečanosti”, „Skopsko leto”, „Dani makedonske muzike”, „Heraklijske večeri”, „Art Apolonija” – Sofija (Bugarska), „NIMUS” i „LEDAMUS” (Srbija), „Espresivo” (Cetinje – Crna Gora), „Barski ljetopis” i Međunarodni dani kamerne muzike (Crna Gora – Nikšić), zatim Hrvatska, Italija, Francuska, Engleska, SAD. Jedan je od retkih makedonskih umetnika koji je nastupao u prestižnom „Karnegi holu” u Njujorku.
Repertoar Straše Temkova obuhvata dela od baroka do savremene muzike. Izrazita je njegova težnja za promovisanjem savremenog domaćeg i stranog stvaralaštva za flautu. Izdao je dva kompakt diska sa pijanistkinjom Marijom Vrškovom. Njegova posvećena pedagoška delatnost kao redovnog profesora flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju se ogleda kroz prestižne rezultate studenata na takmičenjima, kao i nastupe na solističkim resitalima i koncertima sa orkestrima.
Temkov je osnivač kvarteta flauta „Aulos”. Redovno učestvuje kao član žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Umetnik je upečatljivog stila i izraza.

Ana Gaceva radi kao redovni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Diplomirala je i magistrirala klavir na FMU u Skoplju, kao najbolji student u generaciji sa priznanjem cum laude y klasi profesora S. Slejanska. Paralelno je diplomirala i magistrirala klavir i kamernu muziku na svetski renomiranoj muzičkoj akademiji ECOLE Normale Supperieure de Paris ,,Alfred Cortot“ y klasi profesora R. Jasa i Š. Debuši, kao dobitnik najviše diplome klavirskog koncertnog izvođača. Doktorsku disertaciju iz klavirske interpretacije je odbranila pod mentorstvom profesora Emeritus S. Janga sa Triniti Koledža u Londonu i profesora D. Bužarovskog sa FMU u Skoplju. Iste godine, Gaceva izdaje knjigu „Pijanistička tehnika u koncertima kompozitora-izvođača svetske muzičke scene”. Put usavršavanja je vodi na svetski poznatu „Mocarteum Akademiju” koju je završila u klasi profesora Del Vinj, kao njen najmlađi učesnik i stipendista. Godine 2005. kao dobitnik Tempus Granta (u okvirima TEMPUS projekta EU) boravila je na Triniti Koledžu u Londonu.
Ana Gaceva se izdvaja kao jedna od najaktivnijih i najuspešnijih solista u svojoj zemlji. Sarađivala je sa vrsnim pijanistima i pedagozima, kao što su Monik Dešose, Žan Klod Pentije, Milena Molova, Aleksandar Štarkman, Ženi Zaharieva itd. Dobitnik je više visokih državnih i međunarodnih nagrada i realizovala je brojne koncertne nastupe. Po pozivu uglednih sala i institucija Gaceva je koncertirala u Njujorku, Parizu, Beču, Salzburgu, Minsku, Kievu, Drezdenu, Sofiji, Bukureštu, Ljubljani, Zagrebu, Plovdivu, Beogradu, Portorožu, Baru, Cetinju, Logatecu… Ana Gaceva je čest solista Makedonske filharmonije, Omladinskog internacionalnog kamernog orkestra, Orkestra za savremenu muziku „Sveta Sofija”, Ruskog akademskog kamernog orkestra, Bitolskog kamernog orkestra. Realizovala je brojne snimke za makedonsku Televiziju, kao i snimke za Radio Skoplje, Radio i televiziju Zagreb, Radio Ljubljanu. Po pozivu održala je brojne seminare i bila član žirija i takmičenja klavirske interpretacije u svojoj zemlji i van zemlje. Repertoar Ane Gaceve uključuje dela autora svih muzičkih epoha kao i dela makedonskih kompozitora koja aktivno promoviše u zemlji i van zemlje.
Godine 2012. dobila je visoku nagradu „Georgi Božinkov” za najboljeg muzičkog izvođača, koju dodeljuje Savet kompozitora Makedonije.

Marjan Miloševski je diplomirao, a 2003. godine i magistrirao fagot na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju, u klasi profesora P. Trajkovskog. U toku studija je dva puta kao najbolji student nastupao sa Makedonskom filharmonijom.
Profesionalne početke vezuje za kamerni orkestar za modernu muziku „Sveta Sofija”, sa kojim nastupa na „Ohridskom letu” i „Danima makedonske muzike”. Posle majstorske škole u Dubrovniku 2002. godine dobija poziv za saradnju sa orkestrom za novu muziku „Sonemus”. Sa ovim orkestrom je ostvario brojne koncerte na Balkanu i u mnogim evropskim centrima. Godine 2004. je osnovao muzičku radionicu ,,Ad libitum”, sa naglaskom na drvenom duvačkom kvartetu i kvartetu fagota.
Aktivan je u više kamernih sastava: Trio opere, „Kon tempora”, Duvački kvintet Makedonske opere i baleta, Trio „Aura” i dr. Trenutno je prvi fagotista Makedonske opere i baleta i vanredni profesor fagota na Muzičkoj akademiji u Skoplju.
Miloševski je fagotista mlađe generacije koji na svom repertoaru uspešno održava i dela starih majstora kao i dela najnovijih pravaca klasične muzike.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X