jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert najboljih studenata harmonike FILUM fakulteta u Kragujevcu

GVARNERIUS VAM PREDSTAVLJA

NAJBOLJE STUDENTE HARMONIKE

FILOLOŠKO-UMETNIČKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU

Marija Turšijan, Ratko Pavlović, Mladen Milošević i Miljana Đurović

Program: J. S. Bah, A. Kusjakov, D. Skarlati, K. d. Rosario,
F. Anđelis, K. Sen-Sans, E. Halfter, K. Olčak, O. Urbano

Petak, 14. jun 2019. godine u 19 časova

Ulaz je slobodan.

Marija Turšijan, (Novi Sad, 1998.) pripremni razred osnovne muzičke škole ,,Isidor Bajić“ je upisala 2006. godine na odseku harmonike u klasi mr Svetlane Stojičić, a osnovnu i srednju muzičku školu nastavlja i završava pri istoj školi, u klasi prof. Milke Obrić. U toku školovanja učestalo nastupa na državnim i međunarodnim takmičenjima i osvaja sledeće nagrade: Laureat na takmičenju ,,Harmonija Espresiva“, Poljska, 2014; I nagrada na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Puli 2015; I nagrada i drugo mesto na Republičkom takmičenju 2016; 9. mesto na 53. Svetskom takmičenju harmonikaša u Klingentalu, Nemačka, 2016; II mesto na međunarodnom takmičenju harmonikaša, Bratislava, 2016; Laureat 8. Kategorije na 8. Međunarodnom takmičenju ,,Akordeon art“, Sarajevo 2017. Aktivna je i kao član kamernih ansambala, a prvu saradnju na ovom polju ostvarila je sa kolegom Nedeljkom Banjaninom, sa kojim osvaja I nagradu na Republičkom takmičenju. Sa kolegom Markom Basarom osniva duo ,,Per Sempre“ u klasi prof. Igora Paroškog i postižu zapažene rezultate na sledećim takmičenjima: I nagrada na Republičkom takmičenju, Beograd, 2016; Pobednici B kategorije i osvajači Grand Pri nagrade za najbolji sastav u svim kategorijama kamernih sastava na,,42. Takmičenju harmonikaša“, Pula 2017.
Godine 2017. upisuje Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu u klasi profesora Vojina Vasovića. U toku studija učestvuje na domaćim i međunarodnim takmičenjima i ostvaruje sledeće rezultate: Pobednik studentske kategorije na ,,Beogradskom festivalu harmonike’’, 2018; Pobednik kategorije koncertisti na 43. „Susretu harmonikaša’’ u Puli (april 2018.); Pobednik studentske kategorije na međunarodnom takmičenju ,,Eufonija’’ u Novom Sadu, 2018; 9. mesto osvojeno u studentskoj kategoriji na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Kastelfidardu, Italija (2018.); III mesto u studentskoj kategoriji kamerne muzike, kao član dua ,,DRAMAtiko“ sa koleginicom Anđelom Andolšek, na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Kastelfidardu, Italija (2018.). U toku školovanja usavršavala se kod profesora svetskog renomea: Injaki Alberdi (Španija), Jurij Šiškin (Rusija), Geir Draugsvol (Danska), Fridrih Lips (Rusija), Ander Telerija (Španija).

Miljana Đurović (Vršac, 1996.), muzičko obrazovanje na odseku za harmoniku, stekla je u školi ’’Josif Marinković’’ u Vršcu. Nakon završene srednje muzičke škole 2014. godine upisala je Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi prof. Danijele Rakić. Od 2017. studije nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, u klasi Vladimira Blagojevića, gde je trenutno student drugog stepena studija. Tokom osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja, kao solista na harmonici, osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima: Laureat kategorije takmičenja ‚‚Mali virtuoz“ u Beogradu (2006.); Laureat na 51. Festivalu muzičkih i baletskih škola Republike Srbije (2007.); Laureat kategorije 33. međunarodnog susreta harmonikaša u Puli (Hrvatska, 2008.); I nagrada na republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije (2008.); 2010. godine, dobila je nagradu Vlade pokrajine Vojvodine za postignute vrhunske rezultate u oblasti muzike- harmonika.
Tri godine bila je član sastava dua harmonika „De-Mi“ sa kolegom Dejanom Škundrićem, ostvarajući zapažene rezultate: I nagrada na 33. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (Hrvatska); Laureat kategorije kombinovani duo na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2008.); Laureat kategorije kombinovani duo na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije; Laureat 54. Festivala muzičkih i baletskih škola Republike Srbije (2010.) Za vreme dosadašnjeg studiranja, kao solista, osvojila je brojne nagrade, od kojih su najznačajnije: I nagrada i zvanje Laureata na 8. Internacionalnom festivalu harmonike „Akordeon art“ u Istočnom Sarajevu (2017.); I nagrada i zvanje Laureata na 11. Međunarodnom takmičenju harmonike „Panonni Accordion“ u Murskoj Soboti, Slovenija (2018.) Tokom 2016/2017. godine, kao član kvinteta harmonika „Accordeus“, nastupa na brojnim konferencijama i manifestacijama: „Sarajevska zima“, „Zeničko proljeće“, „Dani mladih u BiH“, u Nikšiću (Crna Gora) i Beogradu (Muzej NP-a, UK „Parobrod“). Na polju takmičenja, izdvajaju se sledeća značajnija priznanja: I mesto i Zlatna matrjoška na 5. Festivalu klasične muzike „Boljšoj“ na Mećavniku (2017.); 4. mesto na 70. svetskom takmičenju harmonike, „Coupe mondiale“ u Ozimu, Italija (2017.); I nagrada na 14. Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (2017.). Treći semestar akademske 2015/2016. pohađala je u Belgorodu (Ruska federacija) na Institutu za umetnost i kulturu, kao učesnik u programu razmene studenata, a predložena od strane katedre za harmoniku Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Mladen Milošević, (Kragujevac 1996.) osnovnu muzičku školu ,,dr Miloje Milojević” pohađa u klasi prof. Milice Lazarević, a srednju završava pri istoj školi u klasi prof. Vojina Vasovića i Igora Petrovića. Trenutno je student završne godine Osnovnih studija na FILUM-u. Tokom školovanja učestvuje i osvaja nagrade na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima, od kojih se ističu: Pobednik kategorije na Međunarodnom takmičenju harmonikaša ,,Zvezdane Staze”, u Kragujevcu 2008; Pobednik kategorije na Međunarodnom takmičenju u Sloveniji 2008; I nagrade na Republičkim takmičenjima (2006,2008.) u Beogradu; Pobednik kategorije na Međunarodnom takmičenju u Kastelfidardu, 2008; Pobednik kategorije na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli, 2008; I nagrada na Međunarodnom takmičenju u Tivtu 2015. Pored solističkih nastupa, Mladen svira i u kamernim sastavima, učestvuje na brojnim takmičenjima i beleži sledeće uspehe: Pobednik Međunarodnog takmičenja u Puli 2010, trio harmonika ,,TNT”(Dimitrije Simić, Marko Karović i Mladen Milošević); I nagrada na Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Tivtu 2016, duo harmonika (Filip Novaković, Mladen Milošević). Godine 2015. upisuje Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu u klasi prof. Radomira Tomića. Za vreme studija učestvuje na brojnim takmičenjima: Pobednik studentske kategorije na Međunarodnom takmičenju u Smederevu 2016; II nagrada na Međunarodnom takmičenju u Puli, 2018; I nagrada na Međunarodnom takmičenju u Tivtu 2019. Svoje iskustvo dopunjuje sviranjem u orkestrima:,,Orkestar harmonika Kragujevac”, dirigent prof. Bojan Špica; ,,Kragujevački akademski orkestar akordeonista”, dirigent prof.Predrag Kostović.

Ratko Pavlović (Aranđelovac, 1997.) sa 8 godina upisuje osnovnu muzičku školu „Petar Ilić“ u Aranđelovcu u klasi prof. Miodraga Krstića. Od drugog razreda osnovne muzičke škole nastupa na različitim koncertima, smotrama, takmičenjima i festivalima. Postaje đak generacije a 2012. godine upisuje srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ u klasi prof. Miodraga Krstića. Godine 2016. postaje student Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, gde je trenutno na trećoj godini osnovnih akademskih studija na odseku za harmoniku u klasi prof. Vojina Vasovića. Nastupao je u značajnim koncertim prostorima u Srbiji poput Studentskog kulturnog centra, Atrijuma Narodnog muzeja, Ustanovi kulture Palilula, Kolarčevoj zadužbini i Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu. Pohađao je seminare kod istaknutih svetskih izvođača i pedagoga poput Fridriha Lipsa, Maria Stefana Pietrodarci, Jane Ratye i Injakija Alberdija. U toku dosadašnjeg školovanja zabeležio je izuzetne rezultate na međunarodnim i državnim takmičenjima. Dobitnik je nagrade fondacije „Dragica Nikolić“ za izuzetne rezultate postignute na takmičenjima u školskoj 2014/2015. godini.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X