april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT ČELISTE PITERA GREGSONA U GVARNEIJUSU!

KONCERT
PETER GREGSON, čelo
(Škotska)

Ponedeljak, 30. oktobar 2023. godine u 20 časova

SALA USTANOVE KULTURE GVARNERIJUS

Organizator koncerta: Ustanova kulture Gvarnerijus

Piter Gregson (Edinburg, Škotska, 1987.) je nagrađivani violončelista i kompozitor koji „predvodi novu muzičku scenu“ (Njujorker). Premijerno je izveo dela kompozitora Toda Makovera, Danijela Bjarnasona, Džobija Talbota, Gabrijela Prokofjeva, Maks Rihtera, Johana Johansona, Stiva Rajha, Martina Saklinga, Hauarda Gudola, Džona Metkalfa, Skota Vokera i Seli Bimiš. Sarađuje i sa vodećim svetskim tehnološkim centrima, uključujući Microsoft Labs, UnitedVisualArtists, Reactifi i MIT Media Lab. Dobitnik je nagrade Spirit of Scotland 2008. za doprinos umetnosti u Škotskoj.

Po narudžbini razvio je i komponovao „Mašinu za slušanje“ (eksperimentalni muzički projekat koji pretvara tvitove u muziku) u saradnji sa Danijelom Džounsom i ansamblom Britn Simfonija (Britten Sinfonia), za „The Space“ – eksperimetalni medijski servis za digitalne umetnosti Bi-Bi-Sija i Umetničkog Saveta Engleske.

Piterov debi solo album Terminal naručili su Bovers & Vilkins (proizvođač profesionalnih zvučnika i slušalica), a izdat je u aprilu 2010. Ograničeno izdanje na 10′′ vinil ploči, koje je naručila Mute Records u maju 2011, sa novim solo kompozicijama koje su za Pitera napisali Maks Rihter i Johann Johansson,, objavljeno je na Short Circuit festivalu u The Roundhouse u Londonu. U maju 2012, Noclassical je objavio „Cello Multitracks“ Gabrijela Prokofjeva, svitu za violončelo napisanu za Pitera, koju su potom Gregson i Prokofjev promovisali u okviru zajedničke svetske turneje.

Lights in the Sky, njegov drugi studijski album, objavljen je 19. avgusta 2014. godine i promovisan je na Imogen Heap’s REVERBfestivalu u The Roundhouse u Londonu.

Gregsonov treći album TOUCH naručila je američka izdavačka kuća za klasičnu muziku Sono Luminus. Nakon ovog izdanja, bio je angažovan da komponuje muziku za virtuelnu Plejstejšn igru BOUNDLESS, koja je objavljena sredinom 2018.

Godine 2018. potpisao je ekskluzivan ugovor o izdavanju više albuma sa najstarijom klasičnom izdavačkom kućom Deutsche Grammophon (Universal Music), a njegovo prvo izdanje, BACH RECOMPOSED, objavljeno je u oktobru 2018. godine, nakon što je debitovao na festivalima širom sveta, uključujući Reeperbahn Festival u Hamburgu, prvi Yellow Lounge u Pekingu (emituje se uživo pred 500.000 ljudi u Kini), MAMA festival u Parizu i drugi.

Spitfire Audio, vodeći kreator virtuelnih biblioteka uzoraka instrumenata za muzičku produkciju, objavio je muzičke uzorke Piterovih proširenih i eksperimentalnih tehnika violončela, koji se mogu čuti u nagrađivanim TV emisijama i filmovima, uključujući Šerloka koji je osvojio nagradu BAFTA, Ripper Street (2014. dobitnik nagrade Ivor Novello), Ep o Everestu, U srcu mora Rona Hauarda, Čudesna žena, Nemoguća misija – Fallout, Planeta Zemlja 2 i mnoge druge na kojima je sarađivao sa kompozitorima kao što su Hans Cimer, Rupert Gregson-Vilijams, Dejvid Arnold, Dario Marioneli i Lorne Balfe.

Takođe je tražen u pop industriji, sarađivao je sa Rag n Bone Man-om, Public Service Broadcasting, a nedavno i kao solista na violončelu i dirigent na albumu DIVIDE Eda Širana, koji obara sve svetske rekorde.

Komponovao je muziku za film Mali haos (za Lionsgate i BBC Films), koji je režirao Alan Rikman, a u kome su glumili Kejt Vinslet, Helen Mekrori, Matijas Šonerts i Stenli Tuči. Njegova muzika naišla je na veoma dobre kritike i donela mu nominaciju za nagradu publike na dodeli World Soundtrack Awards 2015. u Gentu, Belgija.

Tokom poslednjih nekoliko godina ovaj produktivni kompozitor izuzetne radne etike, pored objavljivanja petog i šestog studijskog albuma „Patina“ i „Kvarteti 3 & 4“, učestvuje u mnogobrojnim projektima i ostvaruje saradnje sa drugim umetnicima, što ga sve svrstava u jednog od najtalentovanijih kompozitora u savremenoj klasičnoj muzici.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X