april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – LJUBO DIVAC I MIROSLAV POPOVIĆ

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

VEČE KLAVIRA

LJUBO DIVAC I MIROSLAV POPOVIĆ

Petak, 30. oktobar 2020. u 20 časova

Program: V. A. Mocart, Ž. F. Ramo, K. Debisi, F. List

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ljubo Divac rođen je 1990. godine u Beogradu. Paralelno sa pohađanjem osnovne škole stekao je i osnovno muzičko obrazovanje u školi „Stanislav Binički“, svirajući u klasi prof. Ksenije Šijan. Muzičko usavršavanje nastavio je u srednjoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, koju je pohađao paralelno sa gimnazijom, u klasi prof. Siniše Radojčića. Za vreme osnovne i srednje muzičke škole učestvovao je i osvajao nagrade na mnogim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Od 2012. godine student je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. Nataše Mitrović. U septembru 2016. godine završio je osnovne i upisao master studije, koje završava u septembru 2018. godine sa prosečnom ocenom 10,0. Trenutno je student doktorskih studija na odseku za klavir u klasi prof. Nataše Mitrović.

U toku pijanističke karijere nastavio je da ostvaruje zapažene rezultate, svirao je u mnogim renomiranim koncertnim dvoranama u Beogradu kao što su velika sala Kolarčeve zadužbine, galerija Kolarčeve zadužbine, galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, velika sala Studentskog kulturnog centra, galerija Artget-a, galerija Italijanskog centra za kulturu, sala Dečijeg kulturnog centra, atrium Narodne biblioteke i druge. Mnogi od ovih nastupa bili su solistički koncerti.

U oktobru 2016. i oktobru 2019. godine održao je solističke koncerte u galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti (SANU). U novembru 2019. izveo je Geršvinovu Rapsodiju u Plavom sa orkestrom Mladi Simfoničari pod dirigentskom palicom Jelene Miljević.

Paralelno sa studijama klavira, završio je osnovne i master studije na Građevinskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno student na doktorskim studijama. Zaposlen je u internacionalnoj inženjerskoj kompaniji Stucky LTD.

Miroslav Popović (1985), od pete godine se učio sviranju klavira u novosadskoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ sa profesorkom Ivanom Branovački, u čijoj klasi je dovršio školovanje. Diplomske studije nastavio je sa Vladimirom Ogarkovim, gostujućim profesorom iz Rusije, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je diplomirao 2008. godine. Učio je i savetovao se kod profesora i umetnika: Dušan Trbojević, Miroslava Lili-Petrović, Arbo Valdma, Rita Kinka, Ninoslav Živković, Svetlana Bogino (RU), Eugen Inđić (FR), Paskal Devojon (FR), Jan Džons (GB), Lovro Pogorelić (HR), Priska Benoa (FR), Mladen Čolić (FR), Diane Andersen (BE) i drugi. Usavršavao se prateći seminare Žaka Ruvijea (FR), Lidije Bizjak (FR), Jokut Mihailović i Aleksandra Serdara.

Od priznanja koja je stekao tokom školovanja izdvajaju se Prve nagrade na Pijanističkom takmičenju u Nišu 1995. i 1996. g., Prva nagrada na Memorijalu Isidor Bajić u Novom Sadu 2002., Specijalna nagrada Frederik Šopen na istom takmičenju, Prva nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2003. godine. Nastupao je u novosadskoj Gradskoj kući i Sinagogi, galeriji SANU, galeriji Progres u Beogradu i drugim mestima u zemlji, kao solista i sa orkestrom, i kao član kamernih sastava.

U ulozi pijaniste i kompozitora/aranžera sarađivao je sa novosadskim gudačkim orkestrom Kamerata akademika, sa mladim umetnicima: Radoslava Vorgić-Žuržovan (sopran), Verica Pejić (sopran), Ljiljana Lišković (sopran), Bisak Jožef (viola), Nemanja Sovtić (trombon), Goran Erić (truba), Lidija Knajp (flauta), Teodora Boljanac (violina), novosadski kvartet „Bilitis“, novosadska klapa „Panon“ – kao i sa mladim kompozitorima Vojvodine: Vedran Ferizović, Svetozar Nešić, Ivan Marković, Ljubomir Nikolić, Stanislava Gajić, Dorotea Vejnović i drugi. Ostvario je nekoliko radijskih i TV-snimaka za RTV Novi Sad, uključujući i klavirski resital snimljen 2012. godine u novosadskom Studiju M. Radio je na idejnom projektu i ostvarenju studentskog festivala „A Fest – Robert Schumann“ u Novom Sadu 2007. godine, kao član umetničko-organizacionog saveta Festivala, i bio umetnički direktor A-Festa u ediciji 2009. godine pod naslovom „Klasicizam vs. neoklasicizam“. Učestvovao je u novinarskim i radionicama za muzičku kritiku u okviru novosadskog festivala NOMUS i u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine. Bavi se stvaranjem originalnih kompozicija, kao i aranžmana za standardne i nestandardne muzičke sastave. Neki od njih izvedeni su u novosadskoj Sinagogi, na festivalu „Pozorišni maraton“ u Somboru, i u okviru manifestacije „Doček 7528″. u Novom Sadu. Koncertna fantazija na Uvertiru Mocartove „Čarobne frule“ Miroslava Popovića, za dva klavira i orkestar, snimljena je u Salcburgu 2020. godine za belgijsku izdavačku kuću Pavane Records, u izvođenju solista Priske Benoa i Mladena Čolića (FR), i orkestra Salzburg Chamber Soloists pod upravom Lavarda Skou-Larsena (BR). Ciklus „Varijacije-slike“ M. Popovića nalazi se u zbirci „Izbor kompozicija za klavir autora iz Srbije“, sačinjenoj po porudžbini Konzervatorijuma za muziku u Ženevi.

Od 2008. godine radi kao profesor klavira u somborskoj Muzičkoj školi „Petar Konjović“, čiji učenici su iz njegove klase osvojili niz nagrada na domaćim takmičenjima. Student je doktorskih studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nataše Mitrović. Živi u Novom Sadu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X