maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert „Crno i belo“ – Nataša Penezić i gosti izvode dela Miroslava Miše Savića!

Veče kultnog beogradskog kompozitora, pedagoga, producenta, dizajnera zvuka i performans umetnika Miroslava Miše Savića!

CRNO I BELO

MIROSLAV MIŠA SAVIĆ

NATAŠA PENEZIĆ, klavir

Ponedeljak, 05. septembar 2022. godine u 20 časova

Učestvuju:

Ivana Miladinović Prica, muzikološkinja

Ansambl za drugu novu muziku (ADNM)

Branka Parlić, klavir

Nada Kolundžija, klavir

Ulaz je slobodan.

Koncert “CRNO I BELO” pijanistkinje Nataše Penezić i autora Miroslava Miše Savića, poznatog beogradskog kompozitora, pedagoga, producenta, dizajnera zvuka i performans umetnika.

Nakon uvodne reči muzikološkinje Ivane Price, uslediće razgovor sa umetnikom i publikom. Biće prikazani odabrani arhivski materijali u vidu fotografija i video-zapisa.

U koncertnom delu publika će imati prilike da prisustvuje performansu i da čuje kompozicije za klavir, za klavir i elektroniku, elektroniku i muzičke kutijice i za klavijaturni ansambl.

Pored pijanistkinje Nataše Penezić, nastupiće i gosti programa: Ansambl za drugu novu muziku (ADNM), Branka Parlić i Nada Kolundžija, dok će se Miroslav Miša Savić pojaviti u ulozi naratora i performera.

Publika će dobiti i informacije o kompakt diskovima nastalim u poslednje 2 godine, na kojima se nalaze kompozicije autora.

Miroslav Miša Savić: Iza vremenske linije – izdavač Vertical Jazz 2022
Milimir Drašković i Miroslav Miša Savić: Paralele – izdavač Vertical Jazz 2022
ABC za ADNM – izdavač Pop Depresija 2021
O svetlosti, o nežnosti – izdavač Vertical Jazz 2020

Program:

Muzika za foaje i ulicu (2022)
elektronika
*svetska premijera

Dve pozicije, performans (1978)
Miroslav Miša Savić

Memories of Belgrade (2017)
Ansambl za drugu novu muziku

Begata (2002)
Branka Parlić, klavir
*premijerno klavirsko izvođenje

Verbatim (2015)
Miroslav Miša Savić, elektronika
Muzičke kutijice, Ansambl za drugu novu muziku

10 za klavir (1974)
Nataša Penezić, klavir

Za Nadu (2015)
Nada Kolundžija, klavir
Miroslav Miša Savić , elektronika

Svita za klavir (Mesijena) (1972)
Nataša Penezić, klavir

Zagrejani-kružeći-zvuk-klavira
Video snimak performansa (1977)

Ovo nije Op 1 (2018)
Narator Miroslav Miša Savić
Ansambl za drugu novu muziku

Ansambl za drugu novu muziku
Branka Parlić
Andrej Negić
Dragoljub Ilić Ilke
Lidija Stanković
Nada Kolundžija
Nataša Penezić

Nataša Penezić (Novi Sad, 1984.) posle osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Svetlane Bogino, završava master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, u klasi Stefana Šeje. Doktorski umetnički projekat „Tumačenje novih izražajnih sredstava u izabranim klavirskim delima Pjera Buleza, Lučana Berija i Frederika Rževskog“ odbranila je 2018. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom Dubravke Jovičić.

Učestvovala je na brojnim festivalima uključujući Klangspuren Festival, IMPULS Graz, Ghent Festival, Aarhus Festival, Euro Arts Music Festival, European Clarinet Festival Ghent, Citta di Chioggia, Musica in Laguna, Aurora Festival, Ring Ring festival i Filmski festival na Paliću. Kao počasni gost, debitovala je 2000. godine u Moskvi sa Orkestrom KREDO i dirigentom Ninom Mitrikovskajom. Nastupala je sa simfonijskim orkestrom iz Kjođe, Ansamblom SINK centra iz Novog Sada, kao i Kamernim orkestrom Muzikon.

Dobitnica je Diplome Izvršnog veća AP Vojvodine za postignute vrhunske rezultate u oblasti muzike, kao i nagrade Fonda Nevene Popović za najznačajnije umetničko ostvaranje u 2018. godini. Stipendista je Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, fonda za mlade talente „Dositeja“, fonda „Dartington International Summer School Bursary Award Scheme“, Eurobank EFG školarine i Švedske kraljevske akademije za umetnost.

Miroslav Miša Savić (1954) je kompozitor, performans umetnik, producent, dizajner zvuka i pedagog. Savić je studirao kompoziciju u klasi prof. Vasilija Mokranjca na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dirigovanje je učio sa dirigentom Beogradske opere Borislavom Pašćanom. Pohađao je kurseve kompozicije u Beogradu (Elektronski studio Radio Beograda) i u Darmštatu (na Internacionalnom letnjem kursu za Novu muziku). Bio je član Ansambla za drugu novu muziku i avangardnih grupa kompozitora kakve su Nova generacija, Opus 4, Yumbel. Aktivno je učestvovao u Evropskom minimalističkom projektu. Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Savićev rad se može podeliti u tri faze. Prva je karakteristična po eksperimentalnom problematizovanju muzike pod uticajem aktuelnih konceptualnih tendencija, zatim po istraživanju minimalne muzike kao i upotrebi moderne tehnologije za stvaranje muzike — video, kompjuterski i uopšte elektronski uređaji. U drugoj fazi njegov kreativni rad usmerava ka širem kontekstu umetničke i muzičke scene organizovanjem koncerata i festivala kao i rukovođenjem različitih ansambala za izvođenje novih radova. U trećoj fazi sažima svoja prethodna iskustva da bi se usmerio ka suštinskim i univerzalnim muzičkim pitanjima.

Još u svojim prvim radovima Savić je pokazao interesovanje za proširenjem pojma muzike sarađujući sa umetnicima iz drugih umetničkih oblasti. Komponovao je filmsku, pozorišnu, baletsku i muziku za performanse drugih umetnika. S druge strane, i sam je stvarao dela iz vanmuzičkog domena baveći se filmom, videom, fotografijom, performansima i instalacijama. Radovi su mu izvođeni u najrazličitijim prostorima, pre svega u galerijama, teatrima i na otvorenim prostorima.

Od 2009. godine radi kao profesor kompjuterske muzike na Novoj akademiji umetnosti, a od 2003. do 2019. predavao je niz predmeta na Odseku za muzičku produkciju u MŠ „Kosta Manojloviću“ u Zemunu. Od 1975. deluje kao urednik muzičkog programa Studentskog kulturnog centra gde je pored organizacije muzičkih događaja priredio za izdavanje niz LP ploča, CD-a i publikacija i knjiga.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X