maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Zvuci čembala u Gvarnerijusu – koncert Smiljke Isaković!

Zvuci čembala u Gvarnerijusu!

Smiljka Isaković, čembalo
(istorijska kopija francuskog instrumenta 18.veka Blanše-Tasken iz radionice Granciera, Milano, 1985)

Utorak, 25. jun 2019. godine u 20 časova

Program: V. Berd, V. Kroft, L. Kupren, Ž. F. Ramo, M. Teodorakis, S. Ksarhakos

Ulaz je slobodan.

„Ona svira, kao što se i oblači, ekstravagantno i elegantno. Njeno sviranje je suptilno i briljantno, puno izuzetne tenzije i izvođačke vitalnosti“. (London Tajms)

Prof. dr SMILJKA LJ. ISAKOVIĆ, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog, kulturolog i publicistkinja, koju kritika naziva „Kraljicom čembala“ i „Prvom Damom čembala“ diplomirala je i magistrirala klavir na na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a postdiplomski specijalizirala u Moskvi, na Konzervatorijumu „Čajkovski“. Čembalo je studirala i magistrirala u Španiji, na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu, a specijalizirala na majstorskim kursevima (Granada, Bilbao, Santjago de Kompostela), i Italiji (Venecija, Fondacija Kiđi). Doktorsku disertaciju na temu „Interpolacija menadžmenta u oblasti muzičko-scenskih umetnosti“ uspešno je odbranila u Beogradu. Nastupala je na preko hiljadu koncerata širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa izvanrednim kritikama. Jedan je od retkih muzičara koji je nastupio u sali „Dag Hamaršeld“ u zgradi Ujedinjenih Nacija u Njujorku, u sali Fondacije „Gubelkijan“ u Jerevanu (Jermenija), „zatvorenom gradu “ Nikolajevu (Ukrajina), u Holywell Music Room (Oksford, najstarija koncertna sala Evrope), „Krunskoj dvorani“ u Saragosi (Španija), kao i u mnogim drugim elitnim dvoranama sveta. Snimila je nekoliko nosača zvuka za različite izdavačke kuće i ostavila veliki broj audio-vizuelnih snimaka u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu. Paralelno sa aktivnim muziciranjem, Smiljka Isaković se bavi kulturom i publicistikom. Piše tekstove za različite medije, od koji su joj objavljene do sada četiri knjige: 2007. Zubati osmeh Maksa Grafa (Prometej, Novi Sad), 2010. Menadžment muzičke umetnosti (Megatrend), 2012. Bemus Prepletum Mobile (Službeni glasnik), 2013. Viđenja (RTS)-nagrada „Muzika klasika“ za najbolju knjigu u oblasti muzike u 2013.

Smiljka Isaković uvršćena je u „International Who is Who in Music“ (međunarodna enciklopedija poznatih muzičara, »Ko je ko u muzici«, koja 30 godina izlazi u Kembridžu), a od strane Američkog biografskog instituta (ABI) ušla je u „5000 ličnosti sveta“ kao „Prva Dama čembala“. ABI ju je nominovao za „Ženu godine“, a uvršćena je u međunarodnu enciklopediju čembalista i orguljaša (St.Petersburg), kao i u „Ko je ko u Srbiji“.
Godine 1997. dodeljena joj je prestižna međunarodna Masarikova nagrada za povezivanje naroda kroz umetnost, koju uspešnim umetnicima svake godine dodeljuje Masarikova Akademija za umetnost sa sedištem u Pragu. Pre Smiljke Isaković ovu nagradu za muziku dobio je Lučano Pavaroti. Priznanje Međunarodnog muzičara(Kembridž, V.Britanija) dobila je jula 2003. godine, a 2005. – Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Srbije, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos širenju kulture. Godine 2015. dobija nagradu grada Beograda za koncert „Osu se nebo zvezdama“ (2014) posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu, a 2016. nagradu UMUS-a (Udruženje muzičkih umetnka Srbije) za najbolji koncert u 2015. godini. Godine 2018. je dobila Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, a takođe i nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Rekli su o njenom sviranju :

„Virtuoz koji pokorava svet vrhovima prstiju: Smiljka Isaković, Prva Dama čembala Jugoslavije, trenutno pripada plejadi najvećih čembalista sveta“.(Edinburg, „Skotsman“)

„Kraljica čembala: čudo svežeg, neuobičajeno nadarenog, stvaralačkog i interpretacionog otkrovenja“.(Ostrava, Festival „Janaček“)

„Ona svira, kao što se i oblači, ekstravagantno i elegantno. Njeno sviranje je suptilno i briljantno, puno izuzetne tenzije i izvođačke vitalnosti“. (London Tajms)

„Briljantno izvođenje čembalistkinje Smiljke Isaković: Slovenskog porekla, latinskog temperamenta, oduševila je publiku“.(Nova Venecija)

„Bili smo privilegovani da prisustvujemo koncertu Smiljke Isaković“.( Kuba, Granma)

„Smiljka Isaković prikazala obilje muzikalnosti, temperamenta i tehnike: Postoje umetnici obdareni takvom ličnošću i impulsom, kojima osvajaju auditorijum od prvog takta. Ova umetnica spada u tu retku kategoriju“. (Španija, El Norte de Kastilja)

„Na koncertu Smiljke Isaković otkrili smo da ovde imamo vrhunskog čembalistu, koji može stajati uz bok najvećim svetskim umjetnicima na ovom instrumentu“. (Od-Do)

„Prva Dama čembala: Smiljka Isaković potpuno zaslužuje slavu koja joj prethodi: perfektna interpretacija kombinovana sa vrlo atraktivnim scenskim i vizuelnim nastupom. Od prvog momenta osvojila je auditorijum.“ (Austrija)

„Šta bi se posle njenog solističkog koncerta Mocartu u spomen, moglo dodati. Da istakne, možda, onu njenu fanatičnu predanost muzici i ono stvaralačko traganje za dubinom Mocartove muzičko-poetske misli…Smiljka Isaković je tehnički besprekorno i muzički nadahnuto,istančanim nervom rasne čembalistice, pronalazila odgovarajuća rešenja i podvlačila karakteristične izražajne nijanse.“ ( Jedinstvo)

„…Jer čarobno sviranje Smiljke Isaković je zaista bilo iznad svake klase. To je razlog što je svaki deo programa držao potpunu pažnju publike, a to se ne može reći za skoro nijedan od čembalskih koncerata na kojima sam bio. Emocionalni dijapazon je bio neverovatan. Nije bilo nalik ničemu što sam dosada čuo.” (Rejkjavik, Island)

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X