april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ZAVRŠNI KONCERT FESTIVALA „DANI HARMONIKE“ UGLJEVIK – BIJELJINA – BEOGRAD 2017. VLADIMIR MURZA (UKRAJINA)

ZAVRŠNI KONCERT FESTIVALA

„DANI HARMONIKE“

Ugljevik – Bijeljina – Beograd 2017.

VLADIMIR MURZA (Ukrajina)

Utorak, 25. april 2017. u 20 časova

Program: Mocart, Kosorić, Rozenblat, Romanov, Malinovski, Derbenko

Festival „Dani harmonike“ prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine. Pored koncerata, seminara, stručnih predavanja, organizuje se takmičenje solista na harmonici i kamernih sastava i orkestara koje ocenjuje međunarodni stručni žiri, sastavljen od renomiranih i u praksi dokazanih muzičkih pedagoga i izvođača iz više zemalja. Festival „Dani harmonike“ zamišljen je kao muzička manifestacija promovisanja i afirmacije kulturno – muzičkog stvaralaštva i umetničke muzike na harmonici a proteklih godina ugostio je plejadu vrhunskih umetnika poput Aleksandra Skljarova, Jurija Šiškina, Pavela Fenjuka,Vladimira Murze, Aleksandra Poelueva, Sergeja Osokina, Edvarda Ahanova, Huan Ignasia Ruede, Ljubiše Pavkovića, Vladimira Olejnika, Narodnog orkestra RTS- a, tria „Balkanske žice“ i mnogih drugih.

Organizator festivala je udruženje umetnika „Artist“ iz Bijeljine, koje se bavi afirmacijom i zaštitom harmonike kao instrumenta. Na završnom koncertu ovogodišnjeg festivala, koji će se održati u Beogradu, u Ustanovi Gvarnerius, nastupiće jedan od najpriznatijih svetskih umetnika na harmonici – Vladimir Murza iz Ukrajine.

Ime ukrajinskog umetnika Vladimira Murze, dobro je poznato kako u krugovima profesionalnih muzičara tako i u krugovima ljubitelja muzike, po mnogobrojnim nastupima u prestižnim koncertnim salama Ukrajine, Rusije, Nemačke, Kanade, Litvanije, Španije, Finske, Austrije, Bugarske, Srbije i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Vladimir Murza radi kao profesor na Muzičkoj akademiji A.V. Neždanova u Odesi. Solista je Odeske filharmonije, a od 1997.godine I nosilac počasnog zvanja zasluženi umetnik Ukrajine. Pobednik je mnogih nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Učesnik je brojnih međunarodnih festivala i seminara. Stalni je član žirija na međunarodnim takmičenjima.

Autor je originalnih aranžmana i transkripcija za harmoniku, kao i mnogih naučnih članaka i publikacija u različitim izdanjima.

Na repertoaru ovog vrsnog umetnika nalaze se kompozicije različitih stilova i epoha, od baroka do savremene muzike i džeza, kao što su dela Skarlatija, Mocarta, Baha, Franka, Regera, Štrausa, Belošickog, Vlasova, Semjonova, Holminova, Černjikova, Galiana i mnogih drugih.

Njegov izvođački talenat sjedinjen sa pedagoškim darom privlači mlade umetnike širom sveta da svoje muzičko obrazovanje nastave u njegovoj klasi.

Od 35 diplomaca Vladimira Murze, dvanaestoro su laureati međunarodnih takmičenja, koji danas rade u Ukrajini i inostranstvu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X