maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

YURY REVICH U BEOGRADU!

Međunarodni festival kamerne muzike u Guarneriusu

Najveći mladi violinski virtuoz današnjice, ruski umetnik svetske slave

JURIJ REVIČ (Yury Revich) će 13. novembra 2014. godine po prvi put nastupiti u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

 

23-godišnji Moskovljanin već dugi niz godina gradi blistavu karijeru, ispunjenu nastupima u najčuvenijim koncertnim prostorima sveta, dok publiku i kritiku ostavlja bez daha. Miljenik naše publike, prvi put je posetio Beograd 2011. godine i od tada je tri puta punio Kolarac, a sada će na poziv našeg proslavljenog violiniste i osnivača Guarneriusa, maestra Jovana Kolundžije, svojim koncertom otvoriti Međunarodni festival kamerne muzike.

Znajući da zahtevna srpska publika uvek od njega očekuje vrhunsko izvođenje, za novi susret sa Beograđanima, Revič je pripremio izuzetno virtuozan program, ujedno i veoma atraktivan za slušaoce, na kojem će se naći kompozicije Paganinija, Sarasatea, Tartinija, Pergolezija i Ravela.

I pored izuzetno bogatog koncertnog rasporeda, zahvaljujući posebnoj emociji i atmosferi koju nose beogradski koncerti, a koja je, kako Revič kaže, njemu kao izvođaču najvažnija, uvek pronalazi vremena za naš grad, u koji dolazi pravo iz Niša, gde će biti počasni gost jubilarnog 40. izdanja NIMUS-a.

Mladom virtuozu koga još od malena nazivaju „mladim Paganinijem“, uz komentar da je „rođen da vlada koncertnom scenom“, posle tri izuzetno uspešna nastupa u Kolarčevoj zadužbini, ovo će biti prvi koncert u Guarneriusu, čiju će scenu podeliti sa jednom od naših najboljih pijanistkinja, Natalijom Mladenović.

Pokrovitelj: Skupština grada Beograda

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Guarneriusa.

Jurij Revič je do sada nastupao u svim prestižnim koncertnim salama sveta, poput njujorškog Karnegi Hola, tokijskog Metropoliten Hola, bečkog Musikverein-a, Glenn Gould studija u Torontu ili moskovske sale Čajkovski.

2013. godine otvorio je 35. sezonu prestižne Milanske skale.

Dobitnik je prvih nagrada na svim najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, a najmlađi je dobitnik najuglednijeg ruskog priznanja- Medalje za veliki doprinos pronošenju slave Rusije i nacionalnog priznanja „Božićna zvezda“, uručenog od strane ruskog patrijarha Alekseja II.

Saradnje sa najvećim muzičarima i orkestrima, kao i bogata diskografija, takođe čine važan deo Jurijeve karijere. Pored izdanja za prestižni Sony Classical, nedavno je objavio disk sa kompozicijama Mocarta i Sarasatea.

Uz muziku, ovaj svestrani umetnik je letos predstavio i svoj prvi kratki film „Confusion“, gde Revič potpisuje režiju i scenario, a tumači i glavnu ulogu. Ovo ostvarenje koje svojom temom skreće pažnju na probleme ljudi sa oštećenim sluhom, proglašen je za film meseca od strane sajta www.shortofthemonth.com.

Kao promoter i ambasador Betoven centra i poznate Amadeus škole u Beču, Revič veliki deo svog vremena posvećuje afirmaciji svojih mladih kolega, a kroz Evropsko-rusko društvo za međunarodnu saradnju (čiji je umetnički direktor), pokretač je brojnih humanitarnih akcija.

Odnedavno, Revič je i jedan od najmlađih univerzitetskih profesora u Evropi, s obzirom da je od ove godine angažovan i na bečkoj Muzičkoj akademiji.

Vašoj pažnji preporučujemo video snimak sa nedavnog Revičevog debija u čuvenoj Metropoliten sali u Tokiju, gde je postigao veliki uspeh, dok je kritika izvođenje Paganinijeve kompozicije „La Campanella„, proglasila za najbolje Jurijevo izdanje do sada

YURY REVICH LIVE IN TOKYO, Metropoliten Hall

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X