jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Vrhunski violinista i pedagog Oleg Pokhanovski gost Gvarnerijusa od 04. do 16. maja 2019.

Od 04. do 16. maja 2019. godine, specijalni gost Gvarnerijusa Dr Oleg Pokhanovski, kanadski violinsta ruskog porekla i izuzetni pedagog, na poziv maestra Kolundžije održaće besplatne majstorske kurseve studentima muzičkih fakulteta u Srbiji i talentovanim učenicima.

Prijave i informacije putem mejla info@guarnerius.rs

„Obožavam sam proces uključivanja učenika u usavršavanje dela kako bi postigao što bolji zvuk , tako da ga konačno može izvesti na najbolji mogući način. Pronalaženjem rešenja za bilo koji problem čini da učenici sve više uživaju u sviranju, i to mi pruža veliko zadovoljstvo ”- Oleg Pokhanovski

Dr Oleg Pokhanovski, kanadski violinista ruskog porekla, je vrhunski virtuozni violinista, pijanista, aranžer i muzički pedagog.

Prvi javni nastup imao je sa samo 6 godina, sa ruskim simfonijskim orkestrom Kujbujšev. Sa 10 godini primljen je u prestižnu moskovsku Školu za izrazite muzičke talente, a studije završava na Moskovskom konzervatorijumu. Na njegov rad i napredak posebno su uticali violinista Lev Zaides (Olegov ujak) i pijanistkinja Svetlana Vorobjova. Na poziv prestižnog američkog Džulijarda, gde dobija punu stupendiju za usavršavanje, Olegov put se nastavlja u SAD-u, a na Menhetn muzičkoj školi sarađuje sa čuvenom Doroti Delej, Pinkasom Cukermanom i Ani Kavafian, dok je pod patronatom Tarasa Gabore bio deo velikog projekta “Solisti dal Mondo”.

Pokhanovski je dobitnik osam najvećih nagrada na najznačajnijih violinskih takmičenja, uključujući prestižno takmičenje Paganini u Đenovi, Sarasate u Pamploni, CIEM u Ženevi i Međunarodno takmičenje u Ševeningenu. Dvostruki je dobitnik velike stipendije Kanadskog nacionalnog saveta, kao i višestruki dobitnik stipendija Conceil des Arts du Quebec i Umetničkog saveta Manitobe.

Pokhanovski je nastupao širom sveta sa više od 2000 održanih koncerata, uključujući i resitale u Karnegi holu, moskovskoj Grand Hall, zatim Concertgebouw, Knight Hall u Pragu, Place des Arts u Montrealu i mnogim drugim. Sarađivao je sa velikim orkestrima poput Moskovske filharmonije, Moskovskih virtuoza, Simfonijskog orkestra Haga, Simfonijskog orkestra Toronta, Simfonijskog orkestra Montreala i Simfonijskog orkestra Vinipega…

Pokhanovski ne prestaje da oduševljava kritiku i publiku širom sveta, a uz njega se uglavnom vezuju epiteti „brilijantan“, „fantastičan“, „nesvakidašnji“ i „izuzetan“, dok ga od samog početka njegove karijere nazivaju i „ruskim Paganinijem“.

Veoma je aktivan i na polju kamerne muzike, gde je ostvario nastupe na Međunarodnoj seriji koncerata Virtuosi u Nemačkoj, na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Kijevu, Domaine Forget u Kvebeku, Centara New Music, festivalu kamerne muzike Agassiz Summer Chamber Music i kanadskim festivalima Orford i Pender Harbour.

Uz veliku karijeru violiniste, Pokhanovski je veoma cenjen i kao pijanista! Često sa simfonijskim orkestrima nastupa i kao violinista i kao pijanista (na istom koncertu).

Pored sjajne izvođačke karijere ovenčane pozitivnim kritikama i hvalama publike, Pokhanovski se dugi niz godina veoma uspešno bavi i profesurom – trenutno je profesor violine na Univerzitetu u Manitobi, a angažovan je i na Lake State Superior univerzitetu u Mičigenu. Često organizuje majstorske kurseve u mnogim gradovima širom Rusije, SAD-a i evrope.

Pokhanovski je autor više od 100 virtuoznih transkripcija za violinu i klavir, kao i za druge instrumente, a mnoge su zabeležene i na njegovim nosačima zvuka „The Mirror Image“ i „La Valse“

Njegovo duboko poštovanje legendarnih umetnika poput Hajfeca, Hofmana, Rubinštajna, Krajslera, jasno se očitava u njegovom duboko osećajnom, strastvenom izvođenju. „Njegove interpretacije su pune energije, a izdvajaju se iskonskom ljubavlju prema muzici. Precizan, osećajan i ozbiljan – to su epiteti koji definišu Olegovu umetnost“ (Winnipeg Free Press).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X