maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

TANGO JAZZ QUARTET U GVARNERIUSU!

Čuveni argentinski sastav „Tango Jazz Quartet“ nastupiće u Gvarneriusu u ponedeljak, 15. avgusta 2016. godine u 20 časova.

Beogradska publika će po prvi put imati priliku da uživo čuje kvartet koji svojim pristupom i kombinovanjem dva muzička stila – tanga i džeza, zauzima sve značajnije mesto na svetskoj muzičkoj sceni.

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Argentine u Beogradu.

Alejandro Beelman
Federico Hilal
Gustavo Firmenich
Horacio Acosta

 

 

 

 

 

 


„Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno” Rišar Galijano

“Tango Jazz Quartet” kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga s harmonijom i improvizacijama džeza. „Rezultat takvog spoja je osnova naše muzike“, objašnjava Gustavo Firmenih (Firmenich), vođa kvarteta.

Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, od 2011. godine osvajaju i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj.

Godine 2014. kvartet je imao veliku svetsku turneju, koja je trajala gotovo dva meseca. Muzičko putovanje ova četiri muzičara započelo je tada u Sjedinjenim Američkim Država, pa se dalje kretalo po evropskim zemaljama sve do Rusije i Sibira, a završeno je nastupom u Kini.

„Ovo je prvi put da sam čuo neverovatnu fuziju džeza i tanga koja ima smisla i zvuči savršeno“, izjavio je Rišar Galijano, dodajući da su uplitanje bubnjeva u tango, kao i način na koji su melodije tretirane, s puno obzira i poštovanja, ostavili na njega najveći utisak.

Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven, nazivajući ih „Típica y jazz ”. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je i 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga. Godine 2005. osniva Kvartet „Tango Jazz”. Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena konačna, pa i današnja, formacija kvareta, koja nailazi na fantastične reakcije kod publike i stručne kritike.

Do danas, kvartet je objavio četiri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X