maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

TANGO JAZZ QUARTET PONOVO U GVARNERIUSU!

Argentinski kvartet ponovo u Beogradu!

TANGO JAZZ QUARTET

9. avgust 2017. godine u 20č

Ustanova „Gvarnerius“

Nakon izuzetnog prošlogodišnjeg koncerta, sjajni umetnici iz Argentine ponovo će biti gosti Beograda!

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo drugi beogradski koncert proslavljenog argentinskog sastava koji će se održati u sredu, 9. avgusta 2017. godine (20č) u koncertnoj dvorani Ustanove „Gvarnerius“.

„Tango Jazz Quartet“, koji predvodi saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenich, zauzima visoko mesto na svetskoj muzičkoj sceni originalnim pristupom i kombinovanjem dva muzička stila – tanga i džeza.

Muziku „Tango Jazz“ kvarteta čuveni džez harmonikaš Richard Galliano i veliki poklonik tanga, opisao je kao „neverovatnu fuzija koja zvuči savršeno„.

Informacije i rezervacije karata:  info@guarnerius.rs, 011 33 45 237

“Tango Jazz Quartet” kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga s harmonijom i improvizacijama džeza. „Rezultat takvog spoja je osnova naše muzike“, objašnjava Gustavo Firmenih, vođa kvarteta.

Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, poznatih pod nazivom „Típica y jazz”, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je i 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga. Godine 2005. osniva kvartet „Tango Jazz”. Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena konačna, pa i današnja, formacija kvareta, koja nailazi na fantastične reakcije kod publike i stručne kritike, a koju čine Gustavo Firmenich – tenor saksofon i klarinet, Alejandro Beelmann – bubnjevi, Federico Hilal – bas i Horacio Acosta – klavir.

Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, od 2011. godine osvajaju i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj.

Godine 2014. kvartet je imao veliku svetsku turneju, koja je trajala gotovo dva meseca. Muzičko putovanje ova četiri muzičara započelo je tada u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se dalje kretalo po evropskim zemaljama sve do Rusije i Sibira, a završeno je nastupom u Kini.

„Ovo je prvi put da sam čuo neverovatnu fuziju džeza i tanga koja ima smisla i zvuči savršeno“, izjavio je Rišar Galijano, dodajući da su uplitanje bubnjeva u tango, kao i način na koji su melodije tretirane, s puno obzira i poštovanja, ostavili na njega najveći utisak.

Do danas, kvartet je objavio četiri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Premijerni beogradski koncert, koji je naišao na oduševljenje publike, održali su 15. avgusta 2016. godine upravo u Ustanovi Gvarnerius.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X