maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

TANGO JAZZ QUARTET PONOVO U BEOGRADU! KONCERT U ČAST ASTORA PJACOLE

TANGO JAZZ QUARTET PONOVO U BEOGRADU!
KONCERT U ČAST ASTORA PJACOLE

Tango Jazz Quartet (Argentina)

Santjago Viljalba (Santiago Villalba), klavir

Ezekijel Vargas (Ezequiel Vargas), bubnjevi

Martin Rao de Vita (Martín Rao de Vita), bas

Gustavo Firmenih (Gustavo Firmenich), tenor saksofon i klarinet

Četvrtak, 10. avgust 2023. godine u 20 časova

Program: Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu  (Las Cuatro Estaciones Porteñas), Suite Troileana

Informacije i rezervacije karata: info@guarnerius.rs  ili 066/8028-368.

Tango Džez kvartet nastavlja tradiciju avgustovskih beogradskih koncerata u Gvarnerijusu! Sjajni umetnici iz Argentine održaće koncert u čast Astora Pjacole i beogradskoj publici izvesti dela Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu i  Suite Troileana!

Tango Jazz kvartet iz Argentine, kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou. Muzika Tango Jazz kvarteta kreće se od tradicionalnog tanga do muzike Astora Pjacole, a da nikada zapravo nije napustila “teritoriju” džeza.

U okviru 26 izvedenih međunarodnih turneja u više od 30 zemalja, Tango Jazz Kvartet je nastupao na najprestižnijim mestima širom sveta kao što su Letnji džez festival u San Hozeu (San Hoze Kalifornija), Šangaj Jazz Festival, Nisville Festival (Srbija), Tango & Jazz Festival (Tomsk, Rusija), Hong Kong Jazz Festival, Joy of Jazz Festival (Johanesburg), Sunset-Sunside (Pariz); Porgi & BessBeč), Muzičko selo, (Brisel), Snug Harbor (Nju Orleans), BFlat (Berlin)…

Sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, sa svojim Tango Jazz kvartetom, oživeo plesne večeri u Buenos Ajresu nazivajući ih „Típica y jazz“. Te plesne večeri bile su uobičajene u zlatnoj eri tanga, kada su tango i džez živeli zajedno a svirani odvojeno.

Tango Jazz Quartet predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Ovaj muzički koncept nailazi na odličan prijem kod veoma različite publike širom sveta. „Prvi put čujem fuziju džeza i tanga koja deluje i ima smisla“, rekao je o Tango Jazz kvartetu svetski poznati francuski harmonikaš Rišar Galijano.

Godine 2019. TJQ je održao turneju po Evropi (Francuska, Švajcarska, Španija i Turska) i turneju po Brazilu, gde su premijerno izveli svoj koncert za kvartet i simfonijski orkestar u Operskom pozorištu Ponta Grossa sa Simfonijskim orkestrom Ponta Grossa. Septembra, iste godine, TJQ je organizovao svoju 11. turneju po Evropi, u kojoj je obišao 16 zemalja i izveo 41 koncert u 45 dana turneje.

Posle više od 12 godina neprekidnih turneja, Tango Jazz kvartet zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom Evrope, Sjedinjenih Država, Brazila, Afrike, Rusije i Kine. Iza njih su nastupi (8 uzastopnih godina) u Sunset -Sundside Jazz klubu u Parizu, peti put zaredom u džez klubu Porgi & Bess u Beču, dva nastupa u prestižnoj Ustanovi Gvarnerius u Beogradu i tri nastupa na Međunarodnom džez festivalu Nisville u Srbiji. U Nišu je TJQ, u saradnji sa festivalom, pokrenuo projekat „Nisville Tango Big Band“, koji su formirali članovi TJQ-a i mladi srpski muzičari, a koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih, vođa TJQ-a.

Grupa često nastupa i u Velikoj Britaniji, u džez klubu Pizza Ekpress u Londonu, na džez festivalu “Black Mountin” u Velsu, The Verdict Jazz Club, u Brajtonu, The Bear Jazz Club, u Lutonu, Saltburn Art Center i The GLobe Jazz Club u Njukaslu, gde je TJQ sponzor „Newcastle Tango Milonga“, milonga večeri čije je održavanje počelo nakon njihovog nastupa 2016. godine. Grupa je svirala i u džez klubu Hamstead u Londonu, Matt & Phreds džez klubu u Mančesteru, Hot Club u Kardifu i mnogim drugim.

Tango Jazz kvartet redovno nastupa i u Istočnoj Evropi: u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji i Poljskoj. Dve godine uzastopno svirali su u prestižnom džez klubu Harris Piano u Krakovu, koji je engleski list „The Guardian “ svrstao među 10 najvažnijih džez klubova u Evropi.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X