maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SVEČANO OTVARANJE 8. SEZONE „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – STEVAN KARANAC, tenor

SVEČANO OTVARANJE 8. SEZONE CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

STEVAN KARANAC, tenor

MILICA ILIĆ, klavir

Subota, 25. maj 2019. u 20 časova

Program: scene iz opera Don Pasquale, Donicetija, La bohème, Pučinija, Rigoletto i La traviata, Verdija

Gosti koncerta:

Katarina Radovanović, sopran
Isidora Stevanović, sopran
Marija Čuposki, sopran
Evgenija Jeremić, sopran

Ulaz je slobodan.

Talente podržavaju: Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd

U subotu, 25. maja, sa početkom u 20 časova, koncertom izuzetnog mladog tenora Stevana Karanca, svečano ćemo otvoriti osmu sezonu ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu! Na programu koncerta su scene iz opera Don Pasquale, Donicetija, La bohème, Pučinija, Rigoletto i La traviata, Verdija koje će Stevan Karanc izvesti uz klavirsku saradnju Milice Ilić a na sceni će mu se pridružiti gošće koncerta, soprani Katarina Radovanović, Isidora Stevanović, Marija Čuposki i Evgenija Jeremić.

Ciklus koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ pokrenut je 2012. godine, sa ciljem da najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu predstave javnosti svoj talenat i vrhunska dostignuća kao i da se skrene pažnja publike i medija na njihove uspehe. Učesnici ovog ciklusa su studenti osnovnih akademskih, master i doktorskih studija FMU, koji su tokom školovanja ostvarili vrhunske rezultate i istakli se kao najbolji. Do kraja godine, na 20 koncerata, nastupiće više od 35 mladih umetnika a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

Stevan Karanac muzičko obrazovanje započinje 2009. godine u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“, u Kragujevcu, u klasi prof. Lidije Jevremović Sofije, a po Individualnom obrazovnom planu i kao stipendista Fonda za mlade talente, 2014. godine završava srednju muzičku školu.
Iste godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, i 2018. godine osnovne studije završava u klasi profesora Nikole Mijailovića, gde iste godine nastavlja i master studije solo pevanja. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Katedra za solo pevanje dodeljuju mu nagradu iz fonda „Jelena Mihajlović – najboljem studentu studijskog programa za solo pevanje u akademskoj godini 2016/17“.
Kao aktivni takmičar na regionalnim i internacionalnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu osvaja brojne prve nagrade i nagrade laureata. Pohađao je brojne majstorske kurseve renomiranih operskih solista i reditelja. Završio je kurs operskog studija „Borislav Popović“, Narodnog pozorišta u Beogradu.
Operski repertoar isprva gradi ulogama u adaptiranim verzijama opera, kao i na operskim radionicama: Vladimir Lenski, iz opere „Evgenije Onjegin“, P.I. Čajkovski, Nemorino, u adaptiranoj verziji opere „Ljubavni napitak“, Gaetana Donicetija, Opere i teatra Madlenianum, kao i u ulogama u produkciji Operosa festivala: Tibald, „Romeo i Julija“, Šarl Guno(Crna Gora) i Mengone, „Apotekar“, Jozef Hajdn.
U Narodnom pozorištu u Beogradu od 2014. godinenastupa u preko deset malih uloga, a potom operski repertoar gradi i ulogama prvog faha, neretko i u drugim teatrima u Evropi.
Posebno interesovanje pokazuje za operski opus Volfganga Amadeusa Mocarta izvodivši uloge: Bastijen iz opere „Bastijen i Bastijena“ (Narodno pozorište u Beogradu),Tito iz opere „Titusovo milosrđe“ (Operosa studio), Tamino, „Čarobna frula“, (Narodno pozorište u Beogradu- na srpskom jeziku, Hrvatsko narodno pozorište u Osijeku – koncertna verzija na nemačkom jeziku),Don Otavio, „Don Đovani“ (Pfefferberg Theater, Berlin, Nemačka, potom i Narodno pozorište u Beogradu u saradnji sa Operom i teatrom Madlenianum, kao i u GIPAC-ovim produkcijama – Kombank dvorana 2018. i UK Vuk Karadžić 2019.godine), Ferando, „Tako čine sve“ (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu).
Osim u Mocartovim tenorskim ulogama, ostvaruje se i u ulogama drugih kompozitora: Ernesto, „Don Paskvale“, Gaetano Doniceti (Narodno pozorište u Beogradu),Vojvoda od Mantove, „Rigoleto“, Đuzepe Verdi (Pfefferberg Theater, Berlin, Nemačka), Rinučo, „Đani Skiki“, Đakomo Pučini (Opera Pannonica, Osijek, Hrvatska),Rodolfo„Boemi“, Đakomo pučini (Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, 2018. i Narodno pozorište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 2019.godine)i Alfredo, „Travijata“, Đuzepe Verdi ( Narodno pozorište u Beogradu). Do kraja kalendarske godine u planu je debi u ulogama Don José, „Karmen“, Bizea (Sulz am Neckar, Nemačka), Edgardo „Lucija od Lamermura“, Donicetija i Faust (Faust), Gunoa (Srbija).
Koncertni repertoar gradi tenorskim ulogama iz oratorijuma i kantata: „Requiem“, W.A. Mozart; „9. Sinfonie“, Ludwig van Beethoven, „Carmina Burana“, Carl Orf; „Magnificat“, J.S. Bach; „Membra Jesu Nostri“, D. Buxtehude; „Dixit Dominus“, G.F Händel.
Prvi solistički koncert izvodi 2013.godine u Kragujevcu, nakog čega slede i koncertni nastupi u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Nemačkoj…
Prvi solistički koncert u Beogradu ostvaruje 2018.godine, kao pobednik takmičenja „Lazar Jovanović“, kada na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz orkestar Beogradski simfoničari i maestra Radana Jovanovića na koncertu „Četiri temperamenta“ premijerno izvodi i svoje aranžmane za dve solo pesme Miloja Milojevića, najavivši rad na aranžiranju njegovog ciklusa pesama „Pred veličanstvom prirode“; budući da je prošlogodišnji dobitnik Grand Prix nagrade na kursu Oper Oder Spree u Beeskow-u, Nemačka, kao i dobitnik nagrade publike za najbolje izvođenje nemačkog lida, na ovom koncertu izveo je i Šubertovu solo pesmu Erlkönigu svojoj obradi Berliozovog aranžmana za orkestar i glas, a premijerno je u Srbiji na tom koncertu izvedena i simfonija „Četiri temperamenta“, Karla Nilsena.
Jedan je od osnivača Youkali tria, sa kojim ostvaruje brojne nastupe sa ciljem da opersku umetnost približi publici.
Za više informacija posetite www.stevankaranac.com

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X