april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SVEČANO OTVARANJE 7. SEZONE CIKLUSA KONCERATA „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Sa ponosom najavljujemo otvaranje 7. sezone ciklusa koncerata

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Utorak, 29. maj 2018. godine u 20 časova

NIKOLA ZARINGER, klavir

Program: Bah/Buzoni, Betoven, Šubert, Bartok

Ulaz slobodan

Sedmu sezonu ciklusa koncerata najboljih akademaca Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu podržava Ministarstvo kulture i informisanja.

Nikola Zaringer rođen je u Beogradu 1996. godine. Završio je Srednju muzičku školu ,,Stanković“, u klasi prof. Vanjuške Martinović, kao đak generacije. Kao prvoplasirani na prijemnom ispitu 2014. godine započeo je studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a trenutno je student četvrte godine u klasi prof. Vladimira Cvijića.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu, od kojih se posebno izdvajaju: nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije; prve nagrade na Internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Isola del Sole“ u Gradu (Italija, 2010), Klavirskom takmičenju ,,Slavenski“ u Beogradu (2012), Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici (2013), Banjalučkom bijenalu (2014), Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu (2014. i 2015.), Pijanističkom takmičenju ,,Klavitas“ u Smederevu (2016), Internacionalnom pijanističkom takmičenju ,,Davorin Jenko“ gde je bio i Laureat takmičenja (2017); a drugu nagradu osvojio je na Međunarodnom pijanističkom takmičenju ,,Citta’ di San Dona’ di Piave” u Veneciji 2015. godine. U kategorijama kamerne muzike, osvojio je treću nagradu na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2012. a iste godine i prvu nagradu na Internacionalnom takmičenju ,,Anemos Arts“ u Rimu.

U martu 2014. nastupio je na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine sa gudačkim orkestrom Muzičke škole ,,Stanković”. Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih pedagoga i pijanista kao što su: Jokut Mihailović, Kemal Gekić, Edmund Dejv, Hinko Haas, Manlio Pinto, Aidas Poudziukas, Ian Dzons, Milana Černjavska, Sergej Senkov, Eva Kupiec i Stiven Kovačević. Nastupao je na brojnim koncertima u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, kao i na festivalima, poput ,,World Piano Conference” (Novi Sad) i ,,IX Musiktage” (Seefeld, Austria). Na autorskim koncertima kompozitora Vladimira Tošića, održanim u maju 2016. godine u Sali Beogradske filharmonije, galeriji Artget u decembru iste godine kao i Galeriji Kolarčeve Zadužbine u novembru 2017. godine, izveo je dela ,,Medial 1” za klavir solo i ,,Dual’’ za klavir četvororučno u duu sa Simonom Petković. U okviru centralne proslave 80 godina Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu, održane u Galeriji Kolarčeve Zadužbine na promociji ,,Monografije’’ u izdanju Fakulteta Muzičke Umetnosti u novembru 2017. godine izveo je dela kompozitora Milenka Živkovića.

U aprilu 2018. godine, u svečanoj sali Gradske opštine Grocka, premijerno je izveo dela profesora Borivoja Popovića. Dobitnik je nagrada Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, iz Fonda ,,Olga Mihailović” (nagrada za najtalentovanijeg studenta studijskog programa za klavir u akademskoj 2015/16. godini) i Fonda ,,Katarina Aćimović’’ (nagrada za najbolju interpretaciju sonate na godišnjem ispitu u akademskoj 2016/17. godini).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X