maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SVEČANO OTVARANJE 6. SEZONE CIKLUSA KONCERATA „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – DUŠAN PANAJOTOVIĆ, VIOLINA

Sa ponosom najavljujemo otvaranje 6. sezone ciklusa koncerata

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Utorak, 7. Mart 2017. godine u 20 časova

Koncert

DUŠAN PANAJOTOVIĆ, violina

Ivana Pavlović, klavir

Na programu: N. Paganini, E. Ysaye, S. Frank i H. Vijenjavski.

Zahvaljujući Kompaniji Nelt, koja godinama zaredom podržava naše cikluse koncerata, u mogućnosti smo da najavimo novi, šesti ciklus „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“, u okviru kojeg će ove godine nastupiti najbolji mladi umetnici sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studenti osnovnih, master i doktorskih studija, koji se ističu svojim uspesima ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, a proglašeni su i za najbolje na svojim katedrama.

 

Ovi ciklusi koncerata su pokrenuti 2012. godine od strane Fakulteta muzičke umetnosti i Ustanove Gvarnerius, kako bi se pružila prilika mladim umetnicima da se predstave publici i da se za njihov izraziti talenat što više čuje. Tokom proteklih godina dokazalo se da su ovi ciklusi mnogo doprineli ovim sjajnim mladim umetnicima. Izuzetan doprinos su pružili i mediji koji su prepoznali našu misiju i puno doprineli u ostvarenju cilja ovih projekata.

 

U okviru 6. ciklusa nastupiće više od četrdeset najboljih studenata na 20 koncerata tokom 2017. god.

 

Čast da otvori 6. ciklus “ FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ pripala je jednom od najboljih violinista mlađe generacije Dušanu Panajotoviću koji će nastupiti u pratnji pijanistkinje Ivane Pavlović.

Ulaz na koncert je slobodan.

Dušan Panajotović je rođen u Knjaževcu 29.02.1992. gde stiče osnovno muzičko obrazovanje u školi „Predrag Milošević“ u klasi prof. Ognjana Rilaka. Zatim u Nišu srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj gimnaziji „Vojislav Vučković“ u klasi prof. Zorice Ilić. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2010. u klasi red. prof. Gordane Matijević- Nedeljković gde završava osnovne akademske i master studije. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija u istoj klasi na smeru izvođačke umetnosti, odsek violina. Tokom školovanja osvajao je mnogobrojne nagrade i priznanja od kojih se izdvajaju: prva nagrada na internacionalnom takmičenju „3rd INTERNATIONAL DANUBE INSTRUMENTAL COMPETITION“ u Ulmu u Nemačkoj (2016), nagrada YAMAHA (2016), specijalna nagrada na internacionalnom takmičenju „OHRID PEARLS“ u Makedoniji (2016) u vidu stipendije za dalje usavršavanje na „Schoole of Music & Dance, College of Creative Arts“- San Francisco-State University, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Burgos International Music Festival“ u Španiji (2013), nagrada „Miodrag Macić- Mišo“ za najbolji postignut uspeh iz glavnog predmeta(violina) na drugoj godini (2013), nagrada „Meri Žeželj- Majer“ za najbolji postignut uspeh na trećoj godini koncertantnog smera (2014), nagrada „Merima Dragutinović“ za studenta koji je sa najboljim uspehom diplomirao na studijskoj grupi za violinu (2015), prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (2008), dobitnik prve nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2005, 2007, 2009), prva nagrada i laureat muzičkog festivala u Lazarevcu (2008). Dobitnik povelje “ Nova Mlada Niška Elita“ koju dodeljuje Rotari klub „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Učestvovao je kao solista na mnogobrojnim muzičkim festivalima od kojih se izdvajaju: „NIMUS“ muzički festival u Nišu (2016), „BEMUS“ muzički festival u Beogradu (2015) u saradnji Gvarnerijusa i BEMUS- a, „NEISUONI DEILUOGHI“ u Italiji (2013), „BUNT“ muzički festival u Beogradu kao solista i kao član kvarteta, kvinteta i seksteta, itd.

Nastupao je kao solista sa orkestrom „Burgos International Music Festival“ u Španiji, sa orkestrom „BGO Dušan Skovran“ u velikoj dvorani „Z. I. M. Kolarca“, sa Niškim simfonijskim orkestrom u dvorani Niškog simfonijskog orkestra u Nišu itd.

Nastupao je kao solista u mnogim kulturnim centrima i kulturnim dvoranama u Beogradu: Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerijus“, galerija „SANU“, galerija „Z. I. M. Kolarca“, velika dvorana „Z. I. M. Kolarca“, svečana sala Skupštine grada Beograda, Etnografski muzej, „Artget“, „SKC“, kuća „Đure Jakšića“, osnovna muzička škola „Vladimira Đorđevića“, muzička škola „Kornelije Stankovića“, u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Zaječaru gde je održao solistički koncert povodom zatvaranja festivala muzičkih i baletskih škola Srbije 2016 godine itd.

U saradnji Gvarnerijusa i Belgijske ambasade učestvovao na dobrotvornom koncertu „BELhospice“ koji je održan u rezidenciji belgijskog ambasadora.

Nastupao je u sali Berlinske filharmonije, kao član prvih violina „Deutsch-Skandinavisches Orchestra“, a kao koncertmajstor „Young Euro Classic Orchestra“ pod rukovodstvom Liana Isakadze u sali „Berlin Konzerthaus“.

Nastupao je u Parizu u dvorani „Gaveau“ kao član prvih violina orkestra „BGO Dušan Skovran“.

Usavršavao se kod Jovana Kolundžije, Hagaia Šahama, Stefana Milenkovića, Olega Pokhanovskog, Liane Isakadze, Dragana Radosavljevića, Ivane Aćimoske-Žikić itd. Takođe se usavršavao na jednom od najvećih muzičkih festivala u Evropi „ISA- music Festival “ u Beču za koji je dobio punu stipendiju (2014).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X