maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SVEČANO OTVARANJE 10. SEZONE „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – VUK OVASKAINEN, violončelo

SVEČANO OTVARANJE 10. SEZONE CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU!

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

VUK OVASKAINEN, violončelo

UKI OVASKAINEN, klavir

Utorak, 01. jun 2021. godine u 19 časova

Program: Antonin Dvoržak, Franc Šubert

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:

info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Vuk Ovaskainen rođen je u Beogradu 2001. godine. Počeo je da svira violončelo sa sedam godina u klasi profesora Bože Saramandića, a zatim je radio sa profesorima Nebojšom Jankovićem, Milutinom Mladenovićem, Judit Josifoskom i Danijelom Milutinović.

Bio je laureat na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima 2010, 2012, 2014 i 2016. godine. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji. Dobitnik je drugih nagrada na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj, i „Licen“ u Austriji.

Održao je oko 30 solističkih koncerata u Galeriji SANU, Galeriji Artget-a, Velikoj i Maloj sali Kolarčeve zadužbine, Viteskoj sali (u Ljubljani), Svečanoj sali skupštine grada Beograda, Konaku knjeginje Ljubice, SKC-u i drugim dvoranama, a nastupao je na festivalima Čelo Festu, Artlinku, BUNT-u i na Šopen festu u Beogradu, kao i na Ljubljanskom festivalu u Sloveniji.

Izveo je Hajdnov Koncert za violončelo i orkestar u C duru i D duru u Skupštini grada i u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa „Artlink virtuozima“ i „Zemunskim kamernim orkestrom“.

Drugi koncert Dmitrija Šostakoviča, izveo je sa dirigentom Bojanom Suđićem, kap pobednik, odnosno laureat, na konkursu za soliste koji sviraju s orkestrom. Koncert je održan u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine 23.11.2019.

Vuk je završio matematičku gimnaziju, student je prve godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu, i student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Sandre Belić.

Učestvovao je na kursu „Cello Gathering“ u Engleskoj, gde je sarađivao sa brojnim umetnicima, među kojima i sa Aleksandrom Bejlijem i Luiz Hopkins. Učestvovao je na mastorskim kursevima Arta Norasa, Hanu Kiskija, Natalije Gutman, Vensina Janga, Jana Foglera, Ištvana Vardaja, Nareka Haknazariana i nastupao je, kamerni sarađujući, sa brojnim muzičarima, kao sto su Ištvan Vardaj, Stefan Milenković, Viktor Žilijen-Laferier, Dejan Mlađenovic, Uki Ovaskainen, Ognjen Popović, Tatjana Simonović…

Godine 2015. primio je nagradu „Stanojlo Rajičić“, za najbolje održani resital u galeriji SANU, a 2017. godine dobitnik je nagrade „Artlink“ za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije.

Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić komponovali su i posvetili Vuku svoja dela za solo violončelo.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X