maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

“STANA“ koncert autorske muzike Dalide Grmuše

Koncert

“STANA“

Autorska muzika Dalide Grmuše

Subota, 13. april 2019. godine u 20č

Gošća koncerta: Aleksandra Bengin, violončelo

Muzika Dalide Grmuše nastaje kao prirodni umetnički izraz, iz želje da je podeli i proživi sa drugim ljudima. Ne nastaje samo kao potreba izražavanja u određenom žanru, već kao muzika trenutka i doživljene inspiracije, tako da ima karakter improvizacije i slobodnu formu. U trenutku izvođenja, neke kompozicije imaju svoj konačan oblik, a neke nastaju na licu mesta, kao odraz trenutne atmosfere i inspiracije. Muzika je za Dalidu najveća vrednost, jer kroz nju uspeva da, na emotivnom nivou, komunicira sa svojom publikom.

Dalida Grmuša, rođena je u Sremskoj Mitrovici. Nižu muzičku školu završila je u klasi prof. Gordane Malinović, srednju u klasi prof. Zlate Maleš, a FMU studirala na odseku za klavir u klasi prof. Nenada Radića.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a najdraže su joj lauret trećeg EPTA pijanističkog takmičenja posvećenog delima Frederdrika Šopena, Laureat na takmičenju Josip Slavenski, I nagrada na takmičenju mladih pijanista u Nišu, I nagrada na Republičkom takmičenju klavirskih dua, II nagrada na internacionalnom takmičenju A. Skrijabin u Parizu, II nagrada na internacionalnom takmičenju “Città di Gorizia“ i mnoge druge…

Učestvovala je u muzičkim projektima: Čajkovski „Godišnja Doba“ snimljen za školski program RTS-a, Večeri S. Rahmanjinova u SANU, KCB, paviljonu Cvijete Zuzorić, Veče savremene srpske muzike u Kulturnom centru u Parizu, Mariboru, Ljubljani i mnogim gradovima Srbije, „Koncert za puuuuuno ruku“ u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, kao i na Svečanom koncertu “ Zlati u čast“, takođe u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, gde su se izvodile Betovenove Simfonije za 8 ruku. Učestvovala je i u multimedijalnom projektu “CHRONOS“ , za grupu muzičara, glumca, audio i video traku, kao i u muzičko-poetskom pojektu “U POTRAZI ZA DUŠOM“ za grupu muzičara, glumce i recitatora.

Gostovala je emisijama Jutarnji program na kragujevačkoj televiziji, “Dobro jutro Beograde“ na Studiju B, “Mira Adanja Polak i Vi“ na RTS1, Srpska Naučna televizija, Sremska televizija, “Neobične žene’’ Balkanska TV, “Sve boje života“ RTS2, Jutarnji program RTS1, Kulturni dnevnik RTS1, Radio Beograd emisije „Vreme sporta i razonode’’, „Susretanja” Radio Beograd1, , “Radio Kragujevac, „Reči I slike’’ Radio Studio B..

Pored klasične muzike, koju obožava, Dalida se pronašla u komponovanju svoje muzike, želeći da publici pokloni kompozicije koje nose njen lični pečat i prenese celo svoje biće koje nesebično daje kroz muziku.

Sa svojom muzikom nastupa već 11 godina, širom Srbije u mnogim salama kao što su: KC Ruma, SKC Beograd, Akademija 28 Beograd, Prva kragujevačka gimnazija, Kuća kralja Petra, Narodna biblioteka Srbije, Galerija ARTGET, Galerija Kolarčeve zadužbine, KC Pirot, Dom kulture „Studentski grad’’ , Dom kulture Čačak, UK Parobrod, KC Novi Sad, Galerija Progres, za “Svetski dan muzike“ u italijanskom KC, KC Smedervo, KC Kovin, Festival „Piano City Novi Sad’’, kao i u okviru Večeri iranske poezije, rediteljke, pesnikinje i slikarke Sudabe Babagap.

U martu 2018. izdaje svoj prvi autorski cd „Between two worlds’’ (Između dva sveta) čija je prva promocija bila u Parizu, a zatim i u Beogradu u Centru lepih umetnosti Guarnerius, kao i na otvaranju XVI Internacionalnog festivala u Ubu. Izvodi svoje kompozicije i na Smotri srpskih kompozitora „Natre“ za dva klavira i „Klavirska jesen“ za 4 ruke sa pijanistkinjom Nedom Aleksić i kao laureati nastupaju na završnom koncertu u KC Beograd, a u Kući kralja Petra premijerno izvodi kompozicije “Ajlin“ i “U vrtlogu snova“.

Svoju kreativnost ispoljava kroz slikanje i amaterski se bavi fotografijom.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X