jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SOLISTIČKI KONCERT POBEDNICE KANADSKOG NACIONALNOG TAKMIČENJA, MLADE VIOLINISTKINJE SRPSKOG POREKLA MARIJE KRSTIĆ

POBEDNICA KANADSKOG NACIONALNOG TAKMIČENJA 2017.

MARIJA KRSTIĆ, violina

Natalija Mladenović, klavir

Subota, 14. april 2018. godine u 20 časova

Program: J.S. Bah, S. Prokofjev, J. Sibelijus, P.I. Čajkovski, K. Sen-Sans

Ulaz na koncert je slobodan.

Mlada violinistkinja srpskog porekla iz Otave, prvakinja Kanadskog nacionalnog takmičenja 2017. godine Marija Krstić, održaće solistički koncert u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u subotu, 14. aprila 2018. godine, sa početkom u 20 časova. Marija će nastupiti uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović a za susret sa beogradskom publikom pripremila je program na kojem će se naći sonate Baha i Prokofjeva, kao i kompozicije Sibelijusa, Čajkovskog i Sen-Sansa.

Marija Krstić rođena je 11. aprila 2001. godine u Otavi (Kanada). Muzičko obrazovanje je započela u svojoj četvrtoj godini, kada je počela da svira violinu u klasi profesora Olene Vihovske i Sergeja Vihovskog. Uz redovno školovanje na engleskom i francuskom jeziku, studirala je i po programu Kanadskog Kraljevskog konzervatorijuma i stekla diplomu violinskog izvođača (Associate of the Royal Conservatory Diploma in Violin Performance). Pored toga, radila je sa Ute Hasenauer u okviru programa Austrijske letnje muzičke škole (Austrian Masterclasses), Jehonatanom Berikom (Yehonatan Berick) profesorom Univerziteta u Otavi (University of Ottawa), Majumi Seiler (Mayumi Seiler) profesorom Glen Guld muzičke škole iz Toronta (The Glenn Gould School in Toronto) i Jovanom Kolundžijom.

Od svoje osme godine je u samom vrhu Kanadskog nacionalnog takmičenja (Canadian Music Competition). Učestvovala je ukupno sedam godina na ovom prestižnom nacionalnom takmičenju i bila pobednik i nosilac prve nagrade tri puta, dok je četiri puta osvajala drugo mesto. Bila je takođe, najmlađi polufinalista nacionalnog takmičenja Montrealskog Simfonijskog orkestra (l’Orchestre Symphonique de Montréal Manulife Competition). Marija je dobitnik mnogobrojnih stipendija dodeljenih na takmičenjima.

Koncerti i takmičenja odveli su je u koncertne dvorane širom Kanade – Edmonton, Montreal, Toronto, Kvebek Siti, Vankuver. Nastupala je i na koncertima pobednika Kanadskog nacionalnog takmičenja, uključujući i koncert pobednika u Otavi, koji je vodio Aleksander Šeli (Alexander Shelley), dirigent i muzički direktor orkestra Kanadskog nacionalnog umetničkog centra u Otavi (Canada’s National Arts Centre Orchestra).

Od 2010. godine, Marija Krstić održava godišnje dobrotvorne solističke koncerte za otavsku publiku, kojima se sakupljaju sredstva za Srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Stefan u Otavi. U novembru 2016. godine, u prisustvu NJ. V. princa Aleksandra Karađorđevića i NJ. V. princeze Katarine Karađorđević, nastupila je na humanitarnoj večeri za Fond Lajflajn u Otavi, koji pomaže bolnicama u Srbiji. Pored toga, svake godine, nastupa kao izvođač na humanitarnim koncertima za decu u Kampučiji.

Marija Krstić redovno svira na koncertima Fondacije mladih gudačkih izvođača u Otavi. Izvođač je i dobitnik stipendije proslogodišnjeg međunarodnog otavskog letnjeg festivala kamerne muzike (Ottawa Chamber Fest).

U februaru 2018. godine, nastupila je kao solista sa Kanata simfonijskim orkestrom (Kanata Symphony Orchestra). Ona je istovremeno i koncertmajstor i solista gudačkog ansambla Vihovski u Otavi. U okviru raznovrsnih muzičkih interesovanja, posebno neguje ljubav prema pravoslavnoj duhovnoj muzici kao član i asistent dirigenta hora Srpske pravoslavne crkve Sveti Stefan u Otavi, Elijasa Dubelstena (Elias Dubelsten).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X