maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„SLOVENSKA DUŠA“ KONCERT PIJANISTE VIKTORA LAZAROVA!

Koncert

„SLOVENSKA DUŠA“

VIKTOR LAZAROV, klavir (Kanada/Srbija)

Ponedeljak, 23. septembar 2019. godine u 20 časova

Program: Slavenski, Maksimović, Šopen, Rahmanjinov, Sokolović, Lazarov Pashu, Mokranjac

Kanadski pijanista srpskog porekla Viktor Lazarov održaće koncert pod nazivom „Slovenska duša“ u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u ponedeljak, 23. septembra sa početkom od 20 časova. Na prvom profesionalnom nastupu u svom rodnom gradu izvešće dela srpskih, slovenskih i srpsko-kanadskih kompozitora: Josipa Slavenskog, Svetlane Maksimović, Frederika Šopena, Sergeja Rahmanjinova, Ane Sokolović, Miodraga Lazarov Pashua i Vasilija Mokranjca.

Informacije i rezervacije karata na info@guarnerius.rs i 069/36 12 038.

Viktor Lazarov je rođen u Beogradu 1989. godine u umetničkoj porodici, te ranih 90-tih godina doseljava se u Kanadu sa svojim roditeljima. Pijanista širokih interesovanja i kulture, bavi se uglavnom muzikološkim radom i koncertnom delatnošću. Kao muzikolog, interesuje se o procesu razvoja muzičke interpretacije, kreativnosti, kvalitativne i kvantitativne analize u pedagogiji. Svoj prvi članak objavljuje u Revue musicale de l’OICRM i održava izlaganja na konferencijama u Kanadi (Université de Montréal i McGill University) i u Austriji (Karl-Franzens Universität u Graz-u).

Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je na New York City International Keyboard Institute and Festival, University of Florida International Piano Festival i na Burgos Music Festival u Španiji. Njegove snimke su emitovale radio stanice u Kanadi, SAD i u Srbiji, kao i televizija u provinciji Ontario, u Kanadi. Od 2017. godine, Viktor priređuje seriju koncerata i konferencija na temu muzike srpskih, slovenskih i srpsko-kanadskih kompozitora, od Montreala do Kalgarija preko Otave i Toronta i u raznim gradovima u Kvebeku. Lično sarađuje sa kompozitorima Anom Sokolović, Svetlanom Maksimović i Miodragom Lazarovim Pashuom, kako bi dopunio iskustvo i saznanje o svojoj kulturi i muzičkoj baštini.

Viktor je dobitnik više nagrada i stipendija: između ostalih, dve srebrne i jedne bronzane medalje na Concours de musique du Royaume u Kanadi (2019., 2017. i 2016.), dve stipendije za postdiplomske studije iz muzikologije (2017. i 2018.) kao i stipendije za post-diplomske studije Social Science and Humanities Research Council Master’s Award (2014).

Pored svojih umetničkih i akademskih aktivnosti, Viktor se bavi preduzimljivim projektom u oblasti menadžmenta karijera mladih muzičara u Kvebeku. Njegov biznis partner i on dobijaju 2018. nagradu Fondation du Père Lindsay za projekat sa najvećim potencijalom. Diplomirao je 2014. godine sa odlikom summa cum laude na muzičkom fakultetu Univerziteta Južne Karoline gde je bio u klasi Dr. Marine Lomazov. Iste godine, započinje studije magistrature na fakultetu McGill pod vođstvom Dr. Ilije Poletaeva. Nakon diplomiranja sa McGill-a 2017., Viktor nastavlja školovanje na doktoratu (Ph.D.) u oblasti muzikologije na Université de Montréal gde je trenutno član Laboratoire de recherche sur le geste musical (LRGM) pod vođstvom Dr. Caroline Traube.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X