maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

SEVERIN FILIPOVIĆ, klavir

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

SEVERIN FILIPOVIĆ, klavir

Program: Betoven, Šopen, Smetana, Ravel

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Severin Filipović je rođen 1992. godine u Makarskoj (Hrvatska). Počeo je učiti klavir sa šest godina u Muzičkoj školi Makarska te u istoj školi stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Olge Račić. Za vreme srednjoškolskog obrazovanja, sarađivao je sa Međunarodnim orkestrom mladih muzičara (“International Youth Orchestra“ – Neumarkt) i svirao sa Dubrovačkom filharmonijom. Trenutno je na Master studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Lidije Stanković. Svirao je u svim većim salama u Beogradu i redovno drži resitale u rodnom gradu.

Osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima: prva nagrada na 18. međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste, Šabac; prva nagrada na Republičkom takmičenju kamernih sastava 2015. godine u Beogradu (klavirski duo); druga nagrada na 11. međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, Beograd; druga nagrada na 10. Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko“ kao kamerni ansambl (klavir i mandolina); učešće u polufinalu takmičenja ‘’49. Jeunesses musicales’’ u Beogradu. Sarađivao je i pohađao majstorske kurseve kod mnogih renomiranih profesora i pedagoga kao što su Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Ruben Dalibaltajan, Mihael Ude…

Tokom osnovnih studija, učestvovao je i svirao na brojnim kulturnim festivalima i koncertima kao što su A FEST u Novom Sadu, ULUS, FESTUM, KULT, UMETNIZACIJA, koncerti SUBOTOM U 6, koncerti klase, koncerti klavirske katedre FMU. Nastupao je u salama Studentskog kulturnog centra, umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, velikoj sali Etnografskog muzeja, velikoj i maloj sali Kolarčeve zadužbine, galeriji Progres, Dečijem kulturnom centru u Beogradu. Učesnik je “PIANO PROJECT“-a 2012. i 2013. godine u Splitu i Makarskoj, kao i projekta savremene umetnosti “Meeting Artist Place“ – muzika za film “VADE MECUM“ (rež. Damjan Kozole). Sa mandolinskim orkestrom i u kamernom sastavu (duo), svirao je na koncertu u čast 150 godina od rođenja Rafaelea Kalačea. Na koncertu umetničkog ansambla “Kralj Petar I“ nastupao kao klavirski saradnik.

Od 2011. godine održao je oko 10 solističkih koncerata od kojih su nekoliko bili pod pokroviteljstvom “Kulturnog leta“ grada Makarske, TZ Brela, Greben Brela, BLUESUN Hotels: solo koncert u katedrali sv. Filipa 2012. godine; solo koncert u staroj crkvi franjevačkog samostana 2013. godine; koncert “Piano Recital by Petra Šošić & Severin Filipović“ 2013. godine u kongresnoj sali hotela Soline; solo koncerti u staroj crkvi franjevačkog samostana 2014. i 2015. godine, kao i koncerti “Concert of Classical Music by Duo Iris & Severin Filipovic“ 2014. godine u crkvi sv. Stjepana – Brela i solo koncert na projektu otvaranja izložbe slika u starim kamenitim dvorima u Brelima 2015. godine, te isto toliko celovečernjih koncerata kamerne muzike (duo – klavir i mandolina) aktivno sarađujući već devet godina sa koleginicom Stelom Ivanišević (mandolina, Conservatorio di Musica “G.Verdi“ di Milano) kao kamerni ansambl. U maju 2015. godine, na poziv kulturnog društva “Amici del Futuro“ iz Monce (Italija), održao je solistički koncert u kulturnom centru “La Rotonda“ u Monci.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X