maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Sergej Bortkevič (1877-1952): Resital pesama za bariton i klavir (premijera)

SVETSKA PREMIJERA

Sergej Bortkevič (1877-1952): Resital pesama za bariton i klavir

Kšištof Šumanjski, bariton
Bojana Dimković, klavir

Petak, 12. jul 2019. godine u 20 časova

U petak, 12. jula (20č) posetioce Gvarnerijusa očekuje svetska premijera pesama poljsko-ukrajinskog kompozitora Sergeja Bortkeviča u izvođenju baritona Kšištofa Šumanjskog i pijanistkinje Bojane Dimković. Bortkevičev stil karakteriše splet romantišarskih motiva (nasleđenih od Šopena, Lista, Rahmanjinova, Čajkovskog i Skrjabina) i motiva karakterističnih za slovenski folklor. U stvaralaštvu nije zavisio od muzičkih trendova a nežna melanholija, koju je iz života preneo u svoja dela, njegovoj muzici daje posebnu draž. Skoro sedamdeset godina nakon smrti kompozitora, muzičari iz celog sveta počinju ponovo da otkrivaju njegovu muziku, a ipak on i dalje ostaje misteriozna figura u savremenoj „muzičkoj“ galeriji.

Ulaz je slobodan.

Kšištof Šumanjski (Krzysztof Szumański) je studirao na Akademiji za muziku F. Šopena u Varšavi i Nacionalnom operskom studiju u Londonu. Učestvovao je na majstorskim kursevima Ileane Kotrubas, Katrine Malfitano, Alana Opija, Bernta Viekla i Džeralda Finlija. Posle uspešnih audicija u Kraljevskoj operi, 2006. godine postao je član programa ”Yette Parker Young Artist” u Kovent Gardenu.

Već kao student, započeo je umetničke aktivnosti u Poljskoj i inostranstvu. Ubrzo nakon diplomiranja pevao je ulogu Abnera u oratorijumu ”Atalia” sa Evropskom baroknom akademijom pod dirigentskom palicom Pola Mekriša.

U periodu od 2006. do 2008. nastupao je u Kraljevskoj operi Kovent Garden kao Cuniga (Karmen), Narumov (Pikova dama), Šjarone (Toska) i u drugim ulogama. Sarađivao je sa dirigentima kao što su Ser Antonio Papano, Sajmon Bičkov, Ajvor Bolton, Ser Džon Eliot Gardiner, Bernard Haitink i Miko Frank.

Od 2008. do 2013. bio je član solističkog ansambla berlinske ”Deutch Oper” gde je nastupao, između ostalog, kao Figaro (Figarova Ženidba), Alidoro (Pepeljuga), Paolo Orsini (Rjenci) i u mnogim drugim ulogama. Čest je gost na Veksford festivalu u Irskoj. U tom periodu takođe nastupa u Berlinskoj filharmoniji u Devetoj simfoniji L. V. Betovena kao i na nekoliko operskih gala koncerata.

U Poljskoj redovno sarađuje sa Nacionalnom operom u Varšavi, Velikim pozorištem u Lođu, Velikim pozorištem u Poznanju, Baltičkom operom i Operom Krakovskom kao i sa filharmonijama: Varšavskom, Krakovskom, Poznanjskom i Gožovskom. Takođe je redovni gost na ”Uskršnjem festivalu Ludvig van Betoven” koga je osnovao Kšištof Penderecki.

Kao član solističkog ansambla operske kuće “Staatstheater Darmstadt” u sezoni 2016/17 se predstavio u ulogama Plavobradog (Zamak Plavobradog), Eskamija (Karmen) i Skarpije (Toska). Takođe, ostvaruje glavne uloge kao Eskamijo u Teatru Vjelki, Nik Šedou (Nemoralnikov napredak) na Uskršnjem festivalu u Varšavi i kao Figaro u Krakovskoj operi. U sezoni 2017/18 pojavljuje se u naslovnim ulogama Holanđanina (Leteći Holanđanin), Skarpije i Paola (Simon Bokanegra) u Darmštatu, Hanoveru i Brunzviku.

2017. godine završio je doktorske studije na odseku za Operske studije Muzičke akademije ”I. J. Paderevski” u Poznanju.

U tekućoj sezoni je angažovan kao redovan gost Velikog pozorišta u Varšavi dok će ga publika u istoj kući videti i u narednoj sezoni i to u glavnim ulogama u operama: Halka, Manru, Nabuko, Kermen i Toska.

Bojana Dimković, rođena u Beogradu, vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i predavač. Zaposlena je na klavirskom odseku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu i kao traženi partner često sarađuje sa istaknutim pojedincima i ansamblima. Skorije saradnje uključuju projekte sa Ansamblom Metamorfozis, Kelnskom akademijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Trijom Agape, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom i pojedincima: Kšištofom Šumanjskim, Ljubišom Jovanovićem, Katarinom Jovanović, Sandrom Belić, Đorđem Miloševićem, Sašom Mirkovićem, Natašom Petrović i mnogim drugima. Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima “The Nightingale Trio”, “The Early Music Experiment” i baroknim ansamblom “The Musicians of London Wall”.

Bojana Šumanjski je doktorirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pri odseku za kamernu muziku u klasi vanr. prof Tee Dimitrijević. Postdiplomske studije na odseku za istorijsko izvođenje je završila na londonskom “Guildhall School of Music and Drama”. Na istoimenoj instituciji je diplomirala na odseku za klavir, a potom dobila titulu Mastera muzike kao i “Artist Diplomu – Master muzičkog izvođenja” na odseku za klavir (kamerna muzika). Srednje muzičko obrazovanje je započela u Beogradu u MŠ ”Dr Vojislav Vučković” i nastavila u Velikoj Britaniji kao stipendista prestižne škole za muzičke talente “The Purcell School”. Osvojila je nagrade na brojnim međunarodni takmičenjima od kojih se izdvajaju takmičenja “Brodvud” (čembalo), “Royal Overseas League”, “Kathleen Ferrier”, “Torneo Internazionale di Musica” kao i ona u Strezi, Parizu (“Nikolai Rubinstein”) i Londonu (Musicians of London Wall).

Koncertni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se oni u Vigmor holu, Rojal festival holu, Sent džon smit skveru, Sent martin in d fildsu i Bakingemeskoj Palati. Pojavljuje se na Čeltenam, London Siti, Oksford lider, Tjudli, Hamsted/Hajgejt, Stiv Rajš, Hendl i drugim festivalima a redovno nastupa na svim značajnim festivalima u zemlji: BEMUS, BELEF, NOMUS, BUNT, Festival rane muzike, Festival čembala, Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani i drugi.

Učestvovala je u brojnim radio i televizijskim emisijama, a njeni nastupi se prenošeni na Radiju Beograd 1, Radiju Beograd 2, zatim RTS 1, RTS 2 i RTS 3 televizijskim kanalima. Član je uredničkog tima za časopis “Facta Universitatis: Visual Arts and Music” i Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X