jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

RADIO BEOGRAD 2 I GVARNERIJUS PREDSTAVLJAJU CIKLUS KONCERATA: SEZONA MLADIH – KATA STOJANOVIĆ, VIOLA, SANJA ČETROVIĆ, KLAVIR, MAGDALENA MATIĆ, VIOLONČELO

RADIO BEOGRAD 2 I GVARNERIJUS PREDSTAVLJAJU
CIKLUS KONCERATA: SEZONA MLADIH
KATA STOJANOVIĆ, viola
SANJA ČETROVIĆ, klavir
MAGDALENA MATIĆ, violončelo

Utorak, 20. februar 2024 godine u 19 časova
Program
: M. I. Glinka, P. Hindemit, D. S. Jovanović i R. Has.
Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:
info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

DIREKTAN PRENOS NA RADIO BEOGRADU 2!

Kata Stojanović (1997) počela je u šestoj godini da svira violinu u MŠ ,,Stevan Mokranjac” u rodnom Požarevcu, gde je, kao đak generacije, završila i srednju školu, u klasi Zorana Veljkovića. Osnovne i master studije violine završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Maje Jokanović, a potom i master studije sa specijalizacijom na Ciriškom univerzitetu umetnosti (Zürcher Hochschule der Künste), u klasi Aleksandra Sitkovjetskog. Trenutno je student treće godine doktorskih studija violine na FMU u Beogradu i student master studija viole na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi Saše Mirkovića. Takođe, od 2021. godine je na FMU u Beogradu istraživač-pripravnik, na osnovu konkursa Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Svira na violi graditelja Dejana Blagojevića.

Među brojnim nagradama koje je osvojila tokom studija i na početku umetničke karijere, izdvajaju se: Prva nagrada na takmičenju Gianluca Campochiaro (Katanija, Italija), Specijalna nagrada izdavačke kuće Staccato na takmičenju Anton Rubinstein (Diseldorf, Nemačka), Prva nagrada na takmičenju World Open Online Competition sa pijanistom Nikolom Zaringerom, u kategoriji duo.
Kao najbolji student gudačkog odseka na FMU u Beogradu, nagrađena je iz fondova Miodrag Macić Mišo, Meri Žeželj-Majer i Merima Dragutinović.
Tokom 2021. i 2022. godine bila je stipendista Fondacije Dobar glas, koja joj je omogućila usavršavanje na majstorskom kursu kod Nemanje Radulovića, Stefani Fontanarosa i Ksenije Milošević. Pored toga, usavršavala se na majstorskim radionicama Romana Simovića, Gordana Nikolića, Vesne Stanković, Bruna Kanina, Ivrija Gitlisa i Ilje Gruberta.

Aktivno nastupa i kao kamerni muzičar. Sarađivala je sa Itamarom Golanom, Romanom Simovićem, Milenom Simović, Đovanijem Njokijem, Marijom Špengler, Nemanjom Stankovićem, Ljubišom Jovanovićem, Ukijem Ovaskainenom, Gordanom Marjanović, Sandrom Belić i dr.

Stekla je i bogato orkestarsko iskustvo, a posebno se izdvaja uloga koncertmajstora u Kamernom orkestru Gudači Svetog Đorđa, Ansamblu Metamorfozis, Beogradskim simfoničarima. Od 2018. godine je koncertmajstor u orkestru Baltic Sea Philharmonic, pod dirigentskom palicom Kristjana Jervija, sa kojim je u martu 2022. godine nastupila i kao solista u dvoranama Berlinske filharmonije, Kraljice Elizabete i Evropskog centra solidarnosti.
Kao član Gudačke reprezentacije mladih interpretatora (GRMI), čiji je umetnički rukovodilac violinista Stefan Milenković, predstavila je zemlju na EXPO Dubai 2020.
Godine 2022. položila je audiciju za jedan od najprestižnijih festivalskih orkestara na svetu ‒ Pacific Music Festival Orchestra u Japanu, i zahvaljujući tome imala je priliku da sarađuje sa renomiranim dirigentima Lahavom Šanijem i Ken-Davidom Masurom.

Sanja Četrović (1991) upisala je sa šest godina nižu muzičku školu „Dr Miloje Milojević” u rodnom Kragujevcu, a sa šesnaest Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde sa najvišom ocenom završava osnovne i master akademske studije, u klasi Ninoslava Živkovića. Doktorirala je na katedri za klavir u istoj klasi na temu „Različiti interpretacioni aspekti prelida kao forme u klavirskoj literaturi – od perioda baroka do 20. veka”. Trenutno je angažovana kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.
Pohađala je kurseve istaknutih profesora klavira: Aleksandra Madžara, Jurija Kota (Kijev, Ukrajina), Aleksandre Romanić.
Tokom studija osvojila je nagradu za studenta sa najbolje postignutim uspehom iz klavira iz fonda Slobodanka Milošević Savić. Dve godine zaredom bila je dobitnik stipendije „Dositej”. Osvajala je mnoge nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvajaju: Prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Bijenale” u Kragujevcu (2005), Druga nagrada na međunarodnom takmičenju posvećenom Mocartu „Beogradski podijum mladih talenata” (2006), Prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko” u Beogradu (2008), Prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola u Beogradu (2008), Prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu (2023). Održala je veliki broj koncerata kao solista i član kamernih ansambala. U okviru klavirskog dua Marija Timotijević ‒ Sanja Četrović aktivno učestvuje u projektima Sokoj-a i na svetskoj pijanističkoj konferenciji u Novom Sadu.

Magdalena Matić (1997) završila je 2020. godine osnovne studije violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Dejana Božića. Master studije nastavlja na modulu za kamernu muziku, u klasi Ladislava Mezeija i pod mentorstvom Katarine Popović.
Od 2020. godine je član gudačkog kvarteta „Meraki” sa kojim je ostvarila mnogobrojne nastupe i učestvovala na mnogim festivalima u Srbiji, Norveškoj i na Malti.
Od novembra 2021. godine član je i kamernog ansambla GRMI (Gudačka reprezentacija mladih izvođača) čiji je tvorac platforma Srbija stvara, a mentor violinista Stefan Milenković.
Imala je priliku da se usavršava kod izvanrednih muzičara kao što su: Denis Šapovalov, Denis Severin, Atanas Krastev, Ksenija Janković, Antonio Menezes, Razvan Suma, Emilio Percan, Vida Vujić, Stefan Milenković, Kvartet Maksvel, Nikolas Karti, Tomaš Pokživinski, Kristof Urbanec i Suzan Šolc.
Trenutno je student doktorskih studija na FMU u Beogradu, na Katedri za kamernu muziku (pod mentorstvom Katarine Popović) i student master studija violončela u klasi Dragana Đorđevića.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X