jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

PREMIJERNO U BEOGRADU – SOJUNG JUN SA SVOJIM GUDAČKIM TRIOM ORION

Photo: Marco Borggreve Orion Trio

PREMIJERNO U BEOGRADU!

AMBASADA REPUBLIKE KOREJE U SARADNJI SA USTANOVOM GVARNERIUS

PREDSTAVLJAJU

SOJUNG JUN sa svojim gudačkim triom ORION

Gudački trio predvođen pobednicom Međunarodnog violinskog takmičenja „Henrik Vijenjavski“, dobitnicom prve nagrade međunarodnog takmičenja „Jehudi Menjuhin“, kao i nagrada na najznačajnijim violinskim takmičenjima na svetu: Međunarodno takmičenje „Čajkovski“, Takmičenje kraljice Elizabete, Međunarodno violinsko takmičenje Indijanapolis.

Sojung Jun (Soyoung Yoon), violina (Republika Koreja)

Vajt Hertenštajn (Veit Hertenstein), viola (Nemačka)

Bendžamin Gregor-Smit (Benjamin Gregor-Smith), violončelo (Velika Britanija)

U utorak, 8. novembra 2016. godine u 20 časova u Centru lepih umetnosti Gvarnerius biće održan premijerni beogradski koncert ORION GUDAČKOG TRIJA, predvođenog Sojung Jun, jednom od najboljih violinistkinja današnjice.

„Zadovoljstvo nam je da predstavimo izvanredan muzički talenat iz Koreje i sjajnu saradnju sa njenim kolegama iz Evrope.“ G. Kićang Park, otpravnik poslova ambasade Republike Koreje

Program: L. v. Betoven, E. Dohnanji

Ulaz je besplatan uz obavezne rezervacije!

Umetnici koji čine Orion gudački trio, su nosioci najvećih svetskih priznanja, sa zavidnim solističkim karijerama i brojnim solističkim nastupima širom sveta.

Specifičnost ovog trija je da umetnici ne koriste note prilikom nastupa.

ORION GUDAČKI TRIO je osnovan 2012. godine u Bazelu od strane violinistkinje Sojung Jun iz Južne Koreje, nemačkog violiste Vajta Hertenštajna i britanskog violončeliste Bendžamina Gregora-Smita. Prijateljstvo, kao i duboko uzajamno muzičko razumevanje, bili su od presudnog značaja da, pored svojih individualnih solističkih karijera, ovo troje umetnika osnuje gudački trio.

U februaru 2016. god. Orion gudački trio osvaja Prvu nagradu kao i nagradu publike na 15-tom Muzičkom takmičenju kamerne muzike „Migros Kulturprozent“ u Cirihu. Žiri je „impresioniran i fasciniran jasnom radošću njihovog sviranja zajedno, duhom koji je vladao u ansamblu i nivoom prefesionalizma“. Nagrada je podrazumevala i izdavanje CD-a.

Orion gudački trio redovno nastupa u Švajcarskoj, najčešće u dvorani Tonhale u Cirihu, takođe nastupa u Nemačkoj i Engleskoj, a održao je veliku turneju u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom Koreje, kao što su Isang Yun Birthplace u Tongjongu i Yongsan u Seulu.

Važan umetnički uticaj na trio su imali Harald Šunveg (Cherubini Kvartet), Bernard Smit (Lindsay Kvartet) i Tomas Demenga.

Sojung Jun, violina (Južna Koreja)

Pobednica na Međunarodnom violinskom takmičenju „Henrik Vijenjavski“ u Poznanju 2011. godine. Sojung je prepoznata kao jedna od najznačajnijih mladih violinista današnjice.

Studirala je na Nacionalnom Univerzitetu Umetnosti kod Kim Nam-Jun u Južnoj Koreji i kod Zahar Bron na Muzičkim Akademijama u Kelnu i Cirihu.

Dobitnica je prve nagrade 2002. godine na violinskom takmičenju „Jehudi Menjuhin“ kao i nagrada na četiri najveća violinska takmičenja na svetu: Međunarodno takmičenje „Čajkovski“ 2007. godine, Takmičenje kraljice Elizabete 2009. godine, Međunarodno violinsko takmičenje Indijanapolis 2010. godine i Međunarodno violinsko takmičenje „Henrik Vijenjavski“ 2011. godine, gde je dobila prvu nagradu.

Sojung Jun je kao solista nastupala sa Ruskim Nacionalnim orkestrom, Belgijskim Nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Kelna, Severno Nemački radio Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Kvebeka, Nacionalni radio orkestar Kijeva, Baskijski Nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Berna, Simfonijski orkestar Ciriha, Moskovski virtuozi, Bečki kamerni orkestar … Sarađivala sa dirigentima kao što su Maksim Vengerov, Krištof Urbanski, Krištof Pendrecki, Justus Franc…

Kao solista nastupala je na mnogobrojnim festivalima širom sveta.

Koncertmajstor je Simfonijskog orkestra Bazela.

Svira na violini Ž. B. Gvadanini iz 1773 godine.

Vajt Hertenštajn, viola (Nemačka)

Jedan od najuzbudljivijih muzičara na svom instrumentu koji se pojavio poslednjih godina, nemački violista Vajt Hertenštajn svira sa „zadivljujućom preciznošću, posvećenosti i snažnim muzičkim izrazom“ (Augsburger Allgemeine 2013).

Hertenštajn je gostovao na mnogobrojnim festivalima u Americi, Japanu, Francuskoj, Nemačkoj i Austriji.

Kao kamerni muzičar sarađivao je sa Triom Vanderer, kvartetima Modilijani i Isaj, Brigit Engerer, Valentin Erben i sa Midori.

Nastupao je u koncertnim dvoranama u Sjedinjenim Američkim Državama, poput dvorane Merkin, Njujork, Kenedi Centar u Vašingtonu nakon osvojene prve nagrade kao i nagrada za osam nastupa na Concert Artists International Auditions 2011 u Njujorku. Dobitnik je nagrada na nekoliko prestižnih takmičenja.

2009. godine je bio prvi violista koji je pobedio na takmičenju New Talent Competition of the European Broadcasting Union u Slovačkoj, koje je osnovao Jehudi Menjuhin. Dobitnik je nagrade na prvom međunarodnom takmičenju viole u Tokiju 2009. godine. Takođe 2007. bio je prvi violista koji je osvojio Prvu nagradu na takmičenju Orpheus u Cirihu.

Rođen u Augzburgu, Nemačka, Hertenštajn je počeo da uči da svira violu i klavir sa 5 godina, sa 15 godina prelazi na violu. 2009. godine je diplomirao na muzičkoj Akademiji u Ženevi kod violiste Nobuko Imai. Veliki uticaj na njega su imali umetnici kao što su Georgi Kurtag, Krištof Penderecki, Gabor Takac-Nagi, Juri Bašmet i Kim Kaškašijan.

Od 2011. godine Hertenštajn je prvi violista Simfonijskog orkestra Bazela u Švajcarskoj. Od aprila 2016. godine je profesor viole u muzičkoj školi u Detmoldu u Nemačkoj.

Bendžamin Gregor-Smit, violončelo (Velika Britanija)

Počeo da svira čelo sa 7 godina, i nastavlja svoje učenje u Royal Northern College of Music u Mančesteru kod Hane Roberts i Ralfa Kiršbauma. Nakon što je maturirao sa najboljim ocenama i diplomirao, nastavio je svoje studije u Bazelu na Muzičkoj Akademiji kod Tomasa Demenge i stiče masters za solističko izvođenje.

Bendžamin je imao puno uspeha na međunarodnim takmičenjima širom Evrope, dobitnik nagrade na Međunarodnom čelo takmičenju Lutoslavski u Varšavi, stipendije Mjuriel Tejlor iz Londona, Šenk Štiftung iz Švajcarske, takođe i nagrade Musicians Benelovent fund iz Londona, nagrade Guilherminia Suggia, nagrade na takmičenju Croydon Concerto, i nagrade Sir John Barbirolli Cello iz Mančestera…

Imao je mnogobrojne nastupe širom Engleske i Evrope kao solista i kamerni muzičar, uključujući nastupe na brojnim festivalima. Pored solističkih i kamernih angažmana, Bendžamin je rado svira orkestarski repertoar i trenutno je angažovan u Simfonijskom orkestru u Bazelu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X