maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Pijanistkinja MARINA HORAK i čelistkinja ZRINKA VLAŠIĆ (Slovenija)

Čuvena slovenačka pijanistkinja i pedagog MARINA HORAK, bila je gošća Guarneriusa prošle godine, kada je uz uspešan solistički resital i majstorsku radionicu, našu publiku osvojila i svojom izuzetnom humanošću, a pamti se kao dama velikog srca!

Naime, Horakova je u Beogradu trebalo da nastupi maja 2014. godine, ali je koncert zbog velikih poplava otkazan. Sa željom da pomogne našem narodu u nevolji, Marina je svoj muzički festival „Allegro giovanissimo“, koji se sa velikim uspehom svakog juna održava u Ljubljani, posvetila žrtvama poplava i prikupljanju novca za pomoć ugroženima u Srbiji. Sakupljeni prihod Horakova je namenila jednom našem mladom muzičaru, čija je porodica znatno pogođena poplavama i tako je na svom koncertu u Guarneriusu na sceni ugostila Ognjena Milosavljevića, perspektivnog mladog čelistu, čija je porodična kuća u Milićevcima kod Čačka, uništena u bujici.

Ove godine, Marina Horak koju kritika naziva i „rafiniranom virtuoskinjom“, predstavlja program sastavljen od dela velikana ruske autorske scene. Sa izuzetno talentovanom mladom slovenačkom čelistkinjom ZRINKOM VLAŠIĆ, Marina će izvesti Sonatu za čelo i klavir u C- duru Sergeja Prokofjeva i Sonatu za čelo i klavir u d-molu Dimitrija Šostakoviča.

BIOGRAFIJE UMETNICA

2008. godine pijanistkinja MARINA HORAK je primila Betetto nagradu »za izuzetan umetnički uspeh«, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a 2013. godine joj je Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, dodelio »Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad«.

Marina je slovenačka pijanistkinja poljsko-makedonskog porekla, za koju je Jehudi Menjuhin izjavio da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine“. Već kao mlada umetnica je, prema mišljenju Nadie Boulanger, „izražavala svoju umetnost sa neverovatnom uverljivošću“.

Veliki deo života je provela u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu. Otkad se 2001. godine vratila u Sloveniju, angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a brojni recitali i kamerna muzika vodili su je u širom sveta.

Od 2005. godine redovno koncertira i drži majstorske radionice u SAD-u (Njujork, Glazborou, Pitsburg, Čikago, Kembridž, Oksford, Los Andjeles, Dejvis…).

Kao solista, pedagog i član žirija, gostovala je na festivalima Pera Piano Festival (Istanbul), Banjalučko Bienale, Leto u staroj Ljubljani, Festival Lent (Maribor), Northern Lights Music Festival (SAD), Terra Magica Glazbeni Festival i Hvarsko Ljeto (Hrvatska), Forfest Kromeriž (Češka) i Festival Hopes, Talents, Masters (Bugarska).

Posle diplome koju je sa 19 godina stekla u klasi svoje majke prof. Hilde Horak, na Akademiji za muziku u Ljubljani, usavršava se u Minhenu i u Parizu. Studije čembala i brojne majstorske radionice dodatno obogaćuju njen razvoj. U Londonu upoznaje Petera Feuchtwangera, sa kojim radi intenzivno i postaje njegov asistent, što njenoj umetničkoj i pedagoškoj delatnosti, daje potpuno novi smer.

Diplome, priznanja (JRT, Gaudeamus) i nagrade (Pariz, Zagreb, Vercelli, La Rochelle, Minhen) otvaraju joj vrata na koncertnih podijuma i radijskih kuća i tokom karijere koncertira i snima u čitavoj Evropi, od Rejkjavika do Madrida, od Osla do Skoplja. Turneje je vode u Hong Kong, Singapur, Australiju, Novi Zeland, Maleziju, Bruneje i Indiju. Pojavljuje se na brojnim festivalima u Francuskoj, Norveškoj, Sloveniji, Nemačkoj, Kini, Danskoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj.

Evropska kritika Marini priznaje »intenzivno unutrašnje doživljavanje« (Bern, Švajcarska), »tehničku izbrušenost« (Ljubljana, Slovenija), »prefinjenu muzikalnost« (Beograd, Srbija), »plemenitu poeziju« (Rim, Italija), »dubok i pun ton« (Malme, Švedska), »inteligenciju i imaginaciju« (The Times, London), »individualni stil sviranja« (Rejkavik, Island) i karakteriše je kao »rafiniranu i iskusnu virtuoskinju« (Brisel, Belgija) i »zrelu umetnicu« (Oslo, Norveška).

Ploča sa delima Roberta Šumana za Pavane Records, CD sa klavirskim sonatama slovenačkih autora (Škerjanc, Lipovšek, Šivic, Matičič) za Gallus (Ljubljana) i CD »Nepoznati Šopen« za ZKP-RTV (Ljubljana), dobijaju odličnu ocenu međunarodne kritike.

Kao pedagog radila je širom sveta. Na ljubljanskoj Akademiji se ostvario njen pedagoški san: kreirala je predmet Dimenzije izvođenja, u kojem ​​specifičnimn pristupom vodi studente ka boljem razumevanju samih sebe i dubljem, prisnom muzičkom izražaju.

Prof. Marina Horak je na Akademiji za muziku (Univerzitet u Ljubljani), pre tri godine počela da okuplja oko sebe mlade muzičare, i sa njima svake godine organizuje 6 koncerata u okviru dva festivala pod imenom „Allegro giovanissimo„, koji se odvijaju u dvorani ljubljanskog Magistrata.

Više na www.marinahorak.com

 

Čelistkinja ZRINKA VLAŠIĆ je rođena u Subotici 1990. godine, u porodici muzičara. Nižu i srednju muzičku školu je završila u Ljubljani, a trenutno je studentkinja 1. godine magistarskog umetničkog studija ljubljanske Akademije. u klasi prof. doc. Igora Škerjanca.

Zrinka je redovno učestvovala na seminarima za violončelo, kod međunarodno najpoznatijih muzičara kao što su: Enrico Bronzi, Valter Dešpalj, Sylvia Sondeckiene, David Grigorian, Gustav Rivinius, Ksenija Janković, Miklós Perényi, Mirko Molnar, Jerome Pernoo, Tchaikovsky Trio, Fine Arts Quartett, Bartok Quartett, Chilingirian Quartett, Orlando Quartett itd.

U 2011. i 2012. godini je bila stipendistkinja međunarodno priznatog kursa ISA (PragWienBudapest) u Austriji.

Svoj talenat je dokazala na brojnim koncertima i takmičenjima. 2014. godine je osvojila 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Svirel, 2013. godine 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Citta di Padova, 2012. godine 1. mesto i 2. nagradu na međunarodnom takmičenju Monterosa Kawai u Varallu, sa klavirskim triom Barcarola apsolutno 1. mesto u Trstu (2009), u Beogradu (2011), i u Legnagu (2011), 2. nagradu na državnom takmičenju Primož Ramovš u Ljubljani (2012), 3. nagradu u Trevisu (2012), 3. nagradu na međunarodnom takmičenju Svirel, a sa gudačkim kvartetom 1. nagradu na državnom takmičenju TEMSIG itd. 2013. godine dobila je Prešernovu nagradu Muzičke akademije kao član trija Barcarola.

Zrinka redovno nastupa na festivalima u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji, kao solistkinja i kamerni muzičar. Augusta 2012. godine je kao solistkinja nastupila na koncertu u organizaciji Festivala Ljubljana.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X