april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

OTVARANJE XIII SEZONE GUARNERIUSA – KAMERNI ANSAMBL TAURUNUM

OTVARANJE XIII SEZONE GUARNERIUSA
DA LI STE ZA TANGO?
– Veče Astora Pjacole –
Tango klasici i filmska muzika
KAMERNI ANSAMBL TAURUNUM
Gosti: Pevačko društvo Stanković
Ansambl koji čine učenici gudačkog odseka Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Zemuna, pobednik je takmičenja koje je Guarnerius pokrenuo 2011. godine, sa željom da promoviše mlade talentovane muzičare i da populariše klasičnu muziku, kroz moderan koncept takmičenja.
Ansambl TAURUNUM je osnovan 2007. godine i do sada je između ostalih, osvojio i tri prve republičke nagrade, a sa velikim uspehom sarađuje i nastupa sa kompozitorima i umetnicima u salama u Srbiji i inostranstvu.
Taurunum je publici već prepoznatljiv po sjajnim izvođenjima kompozicija Astora Pjacole i u Guarneriusu će prirediti tango veče, sa kompozicijama ovog čuvenog autora, a u drugom delu programa očekuju nas tango hitovi iz filmova poput „Mirisa žene“ i „Mulen Ruža“.

taurunum.kostaman.rs

 

KAMERNI ANSAMBL TAURUNUM
Gosti: Pevačko društvo Stanković
Dirigent Nebojša Cvijanović

PROGRAM
A. PIAZZOLLA arr. Jose Bragato
TANGO BALLET
A. PIAZZOLLA
ADIOS NONINO
A. PIAZZOLA arr. Sonya Matoussova
CHAU PARIS
A. PIAZZOLA
OBLIVION
A. PIAZZOLA
LIBERTANGO

II DEO – TANGO IZ FILMOVA
J. ALBENIZ arr. L. Artok
TANGO
J. GADE
JEALOUSY
A. PIAZZOLA
TANGO (The scent of a woman)
STING arr. Alexander A. & Ivan Plazačić
EL TANGO DE ROXANNE

Umetnički rukovodioci: Sanda Dramićanin i Ana Vujadinović
Klavirski saradnik: Biserka Marović
Članovi ansambla:
Prve violine:
Anja Petković
Isidora Dramićanin
Miloš Stevanović
Druge violine:
Spasoje Spasojević
Atanasija Stanišić
Kristina Pavlović
Viole:
Isidora Timotijević
Bojana Legen
Violončelo:
Damjan Stanković
Kontrabas:
Nemanja Lalović

ANSAMBL TAURUNUM
Ideja o osnivanju sastava od osam violina pojavila se na međunarodnom takmičenju gudača u Parizu 2007. godine.
Do tada usmereni isključivo na samostalno usavršavanje i takmičenja, učenici su, zajedno sa profesorima smislili novi način na koji mogu zajedno da sviraju i uživaju u tome.
Tako je nastao ansambl „Taurunum“.
Od prvog dana „Taurunum“ neguje repertoar koji je prilagođen različitim muzičkim ukusima, i od svog osnivanja sarađuje i nastupa sa raznovrsnim kompozitorima i umetnicima u mnogobrojnim salama širom Srbije i inostranstvu .
Za vreme letnjih i zimskih raspusta organizovani su kampovi na kojima su članovi ansambla zajedno sa svojim profesorima vredno spremali programe za predstojeće koncerte i takmičenja. Pripreme su se su odvijale na kampovima u Banji Koviljači, Svilajncu, Rudniku, Vrnjačkoj banji.
Prvobitna ideja ansambla se za kratko vreme otelotvorila. Kroz decu i sa njihovim velikim entuzijazmom ta ideja i dalje živi i ostavlja trag među svima nama. Ansambl karakteriše originalnost u koncepciji nastupa i eksperimentisanje zvukom. Njihov pažljivo osmišnjen razvoj je urodio najlepšim plodom i ISKONSKOM LEPOTOM MUZIKE.
2008. godine nastupaju na koncertu kamerne muzike M.Š ” J. Slavenski”, sledi ciklus koncerata “Viva Vivaldi” gde učestvuju kao pratnja sa prof.Jasnom Maksimović i njenim studentom Urošem Gavrilovićem; u galeriji “Cvjeta Zuzurić” i u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Na programu je bio Koncert za dve violine i orkestar u a-molu, A.Vivaldija. Zajedno sa orkestrom srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” pod dirigentskom palicom prof. Nebojše Cvijanovića, nastupaju u sali “Karl Orlf”u Minhenu i koncertima na Krfu.
Te iste godine učestvuju i na koncertu povodom dana škole u Beogradskoj filharmoniji.
2009. godine osvajaju prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Potom slede nastupi u galeriji SANU, na sajmu učeničkih kompanija, galeriji Progres, velikoj sali Kolarčeve zadužbine, opštinama Novi Beograd i Zemun, u sali Doma vazduhoplovstva -Zemun itd.
U sali Beogradske filharmonije nastupaju sa našim istaknutim džez muzičarem Vladimirom Maričićem izvodeći njegova dela uz podršku đaka odseka udaraljki MŠ “K. Stankovic”.
2010. godine učestvuju u evropskom projektu “Simpohony Bear” na poziv muzičke škole iz Budimpešte. Nastupaju po salama u Beogradu i Srbiji (Cenar „Sava“ , Kolarac, Dom vojske, S.Mitrovica).
2011. godine osvajaju još jednu prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu. Slede nastupi u Etnografskom muzeju povodom “Noći muzeja “, na koncertima u Senti , Rumi…
U Banja Luci na koncertu mladih u sali muzeja Republike Srpske povodom otvaranja Banjalučkih horskih svečanosti. Učestvuju na humanitarnom koncertu muzičkih škola za pomoc Kraljevu.
U decembru 2011. godine ansambl dobija prvu nagradu na takmičenju Mladih talenata Srbije “Nagrada Guarneriusa”. To je prvo takmičenje te vrste na našim prostorima i specifično je po tome što publika bira pobednike svojim glasovima. Najviše glasova te večeri pred punom dvoranom Kolarčeve zadužbine dobio je ansambl Taurunum. Kao nagradu dobili su koncertnu turneju po gradovima Srbije uz promotivne aktivnosti koji ce pratiti ove nastupe.
2012. godine nastupaju na godišnjem koncertu gudačkih orkestara i ansambala MŠ ”Kosta Manojlović” u velikoj sali Kolarčeve zadužbine i na koncertu kamerne muzike u sali KCB “ARTGET”.
U junu 2012. godine nastupaju na otvaranju Međunarodnog takmičenja „Ohridski biseri“.
U aprilu 2013. osvajaju prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije.
Na poziv organizatora festivala „Evmelia“ u Volosu (Grčka), održali su celovečernji koncert povodom otvaranja festivala.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X