maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Otvaranje 5. sezone ciklusa koncerata FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU – NEMANJA BELEJ, violina

OTVARANJE 5. SEZONE CIKLUSA KONCERATA najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

NEMANJA BELEJ, violina

Gordana Marjanović, klavir

Program: J. S. Bach, N. Paganini, E. Ysaye, L. V. Beethoven, C. Saint-Saens

ULAZ SLOBODAN

Zahvaljujući kompaniji Nelt, koja godinama zaredom podržava cikluse konacerata „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU„ i ove godine nastupiće najbolji mladi umetnici sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studenti osnovnih, master i doktorskih studija, koji se ističu svojim uspesima ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, a proglašeni su i za najbolje na svojim katedrama.

Ovu seriju koncerata su 2012. godine pokrenuli Fakultet muzičke umetnosti i Centar lepih umetnosti Gvarnerius, sa ciljem da sjajni mladi muzičari dobiju priliku da se predstave publici i da njihov izraziti talenat i ostvareni rezultati, dobiju promociju kakvu zaslužuju. Tokom protekla četiri ciklusa pokazalo se da su ovi koncerti mnogo doprineli ovim mladim sjajnim umetnicima. Veliki doprinos su pružili i mediji koji su prepoznali vrednost ovih ciklusa i puno doprineli u ostvarenju cilja ovih projekata.

U okviru 5. sezone ciklusa koncerata „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ nastupiće 35 najboljih studenata na 20 koncerata tokom 2016.

Četvrtu godinu zaredom, pokrovitelj ovog projekta je kompanija Nelt, koja takođe tradicionalno, kroz niz uspešnih aktivnosti, podržava talentovane akademce beogradskih fakulteta.

NEMANJA BELEJ je rođen 1993. godine u Nišu i vrlo rano je pokazao interesovanje za muziku. Violinu svira od svoje šeste godine. Nižu muzičku školu je završio u Nišu, a srednju Muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, u odeljenju za talente u klasi prof. Maje Jokanović, redovnog profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Osnovne akademske studije završio na FMU školske 2014/2015. takođe u klasi redovnog profesora Maje Jokanović. Sada je student master studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović.

Učesnik je brojnih međunarodnih i republičkih takmičenja i festivala na kojima osvaja prve nagrade. Još od niže muzičke škole je nastupao kao solista uz pratnju gradskog Simfonijskog orkestra. Od februara 2009. godine je član Omladinskog orkestra srednje – evropske inicijative (CEI Youth Orchestra) pod dirigentskom palicom mr. Igora Koretija. Sa ovim orkestrom je nastupao u mnogim koncertnim dvoranama (Milano, Rim, Katanija, Venecija, Bukurešt i dr.). Aprila 2011. godine u galeriji SANU u Beogradu održao je solistički koncert a na Međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici, maja 2011. godine, osvaja prvu nagradu i laureat od VII do X kategorije. U maju 2012. nastupao je kao solista sa kamernim sastavom Gudači sv. Đorđa na otvaranju međunarodnog takmičenja u Sremskoj Mitrovici.

Avgusta 2012. i 2013. godine učestvovao je na međunarodnoj turneji kamerne muzike COLLUVIO i tom prilikom nastupao u Beču, Minhenu, Ljubljani, Splitu, Sarajevu i Beogradu. Novembra 2012. godine, kao predstavnik FMU Beograd, učestvovao je kao solista na zatvaranju A – FESTA u Novom Sadu. Školske 2013/2014. kao i školske 2014/2015. godine proglašen je za najboljeg studenta gudačkog odseka na FMU Beograd i dobitnik je nagrade iz fonda Meri Žeželj Majer. Kao član orkestra Camerata Serbica septembra 2014. učestvovao je na prestižnom festivalu klasične muzike u Mariboru. 2015. godine je osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju gudača „Petar Konjović“. Član je orkestra gudača Lola klasik pod vođstvom prof. Ljubiše Jovanovića.

Usavršavao se na majstorskim kursevima poznatih violinista, među kojima su – Roman Simović, Stefan Milenković, Uto Ugi, Igor Koreti, Debora Neptaun, Ilija Marinković, Ken Aiso i drugih. Svira na violini iz 1893. godine.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X