april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Otvaranje 4. sezone ciklusa koncerata FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU – DUŠAN PANAJOTOVIĆ, violina

OTVARANJE 4. SEZONE CIKLUSA KONCERATA

najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU –

DUŠAN PANAJOTOVIĆ, violina

Aleksandra Dragosavac, klavir

Program: Bach, Prokofiev, Mozart, Ysaye, Paganini

SLOBODAN ULAZ

Tradicionalni ciklus koncerata pod nazivom „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU“ će ove godine po 4. put promovisati najbolje mlade umetnike sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studente osnovnih, master i doktorskih studija, koji se ističu svojim uspesima ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, a proglašeni su i za najbolje na svojim katedrama.

Ovu seriju koncerata su 2012. godine pokrenuli Fakultet muzičke umetnosti i Centar lepih umetnosti Guarnerius, sa ciljem da sjajni mladi muzičari dobiju priliku da se solističkim koncertom predstave publici i da njihov izraziti talenat i ostvareni rezultati, dobiju promociju kakvu zaslužuju.

Treću godinu zaredom, pokrovitelj ovog projekta je kompanija Nelt, koja takođe tradicionalno, kroz niz uspešnih aktivnosti, podržava talentovane akademce beogradskih fakulteta.

DUŠAN PANAJOTOVIĆ je rođen 1992. godine u Knjaževcu, gde je pohađao muzičku školu“ Predrag Milošević“ i stekao niže muzičko obrazovanje u klasi prof. Ognjena Rilaka, u čijoj je klasi osvajao mnogobrojne nagrade i priznanja: I nagrada na međuokružnom takmičenju muzičkih skola (2002. u Kladovu, 2003. u Donjem Milanovcu, 2004. u Knjaževcu, 2005. u Majdanpeku gde je proglašen laureatom takmičenja), I nagrada na 47. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Čačku, I nagrada (kao instrumentalni trio) na festivalu muzičkih i baletskih skola Srbije u Bačkoj Topoli (2004), I nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača Srbije u Nišu (2005) itd.

Srednju muzičku gimnaziju „Vojislav Vučković“ upisuje 2006 godineu Nišu, u klasi prof. Zorice Ilić, a maturirao u klasi prof. Marka Kostića.

U toku školovanja osvajao je mnogobrojne nagrade i priznanja: I nagrada dve godine uzastopno na međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2007,2009 ), I nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu (2008), I nagrada i laureat muzičkog festivala u Lazarevcu (2008), Rotary club „Constantine The Great “ iz Niša dodeljuje Dušanu Panajotoviću povelju pripadnika „Nove niške Elite“ (2008); grad Niš pohvaljuje i nagrađuje za zalaganje i postignute rezultate u školskoj 2007/2008. i 2008/2009. godini.

Dobitnik je nagrade iz fonda „Dositej Obradović“ za osvojenu nagradu na republičkom takmičenju.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2010. godine, u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković, a za vreme studija osvaja mnogobrojne nagrade i priznanja: I nagrada na internacionalnom takmičenju muzičkog festivala „Summit festival Burgos“ u Španiji (2013), dobitnik je nagrade iz fonda „Miodrag Macić- Mišo“ za najbolji postignut uspeh na gudačkoj katedri na odseku violina u (2011/2012), dobitnik je nagrade iz fonda „Meri Žeželj- Majer“ za postignut uspeh na gudačkoj katedri koncertantnog smera na odseku violina (2012/2013), dobitnik je nagrade iz fonda „Meri Dragutinović“ za najbolji diplomski ispit (2014) itd.

Učestvovao je na muzičkom festivalu “NEISUONI DEILUOGHI“ u Italiji kao solista (2013), takodje je bio učesnik „BUNT“ muzičkog festivala (2013) pod upravom prof. Ljubiše Jovanovića, itd.

Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji itd.

Postao je član „Deutsch- Skandinavische orchestra“ sa kojima je nastupao u sali Berlinske filharmonije, kao koncertmajstor „Young Euro Classic orchestra“ pod upravom Liane Isakadze nastupao je u „Berlin Konzerthaus“, kao član orkestra „BGO Dušan Skovran“ nastupao je u Parizu u sali „Gaveau“ itd. Učestvovao je na master kursu poznatih violinista kao što su: Stefan Milenković, Hagai Saham itd. Nastupao je kao solista u galeriji SANU, u galeriji Kolarca, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, svirajući Paganinijev koncert u D- duru sa „BGO Dušan Skovran“, Etnografskom muzeju, u kući Đure Jakšića, u galeriji Artget, u Studenskom kulturnom centru, Centru lepih umetnosti Guarnerius Jovana Kolundžije itd.

Završava master studije na FMU-u u Beogradu, u klasi prof. Gordane Matijević – Nedeljković.

Svira na violini graditelja Jovana Popovića iz 1992. godine.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X