april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

OTKAZAN KONCERT „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – VIŠNJA RADOSAV, mecosopran

OBAVEŠTENJE!

KONCERT VIŠNJE RADOSAV JE OTKAZAN.

HVALA VAM NA RAZUMEVANJU.

Vaš Gvarnerius

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

VIŠNJA RADOSAV, mecosopran

MARKO BOGDANOVIĆ, klavir

Subota, 21. novembar 2020. u 19 časova

Program: E. Elgar, Ž. Bize, P. I. Čajkovski, Đ. Verdi

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Višnja Radosav rođena je u Zrenjaninu. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vesne Opsenice. Specijalističke studije za solo pevanje završila je, takođe u Beogradu, na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi profesora Nikole Mijailovića. Za vreme studija kao stipendista nemačke vlade bila je na usavršavanju za baroknu muziku kod prof. Marije Jonas u Berlinu,gde je debitovala u ulozi Amore u Monteverdijevoj operi “Krunisanje Popeje” 2006. godine.

U okviru manifestacije “Obzorja na Tisi” 2007. godine, učestvovala je sa ulogom Majke u izvođenju opere “Dečak koji se ničeg nije bojao”, kompozitora Dimitrija O. Golemovića. Bila je član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu od 2013. do 2015. Godine gde je debitovala sa ulogoma Fenene (Nabuko) i Suzuki (Madam Baterflaj). Gostovala je na operskom festivalu u Jermeniji 2015. godine kao solista u Rekvijemu Đ. Verdija.

Godine 2016. debitovala je u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju u ulozi Madalene (Rigoleto).
Godine 2017. debitovala je u ulozi princeze Eboli (Don Karlo) u HNK u Zagrebu i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine debitovala je i u ulozi Olge (Evgenije Onjegin) u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Sa Narodnim pozorištem u Beogradu gostovala je u Osjeku 2017. godine gde je debitovala u ulozi Emilije (Otelo).
Godine 2018. debitovala je u ulozi Ulrike (Bal pod maskama) u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine debitovala je i u ulozi Jule (Pop Ćira i pop Spira) u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu.
Godine 2019. debitovala je u ulozi Bersi (Andre Šenije) u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nastupala je sa Beogradskom i Zrenjaninskom filharmonijom i bila učesnik mnogih master klasova i radila sa renomiranim umetnicima kao što su Lučiana Dintino, Rut Falkon, Minjon Dan, Hemdi Kfir, Džoan Dorman, Darina Takova, Dženifer Larmore, Đorđe Nešić, Ljuba Kazarnovskaja, Fabris Bolon, Derek Gimpel, Elio Bonkompanji i mnogi drugi. Kao IVAI (Internacionalni institut vokalne umetnosti) stipendista učestvovala je u njihovom programu 2016. godine u Njujorku. Koncertno je nastupala na festivalu BELEF, a pevala je u mnogim gradovima u zemlji i inostranstvu ( Njujork, Rim, Berlin, Jerevan, Piran, Sofija).

NAGRADE:

-2005. prva nagrada na “Republičkom takmičenju solo pevača”.
-2006. prva nagrada na takmičenju solo pevača ‘”Lazar Jovanović”, i
specijalna nagrada od prof. Radmile Bakočević, za izuzetno perspektivni mecosopran, na takmičenju “Nikola Cvejić”.
-2008. prva nagrada na međunarodnom takmičenju solo pevača “Bruna Špiler” i polufinale na 38.internacionalnom takmičenju Ženes Muzikal.
-2009. finale internacionalnog takmičenja “Rolando Nikolzi” u Rimu; laureat i prvo mesto na međunarodnom takmičenju solo pevača “Bruna Špiler”; specijalna nagrada za najbolji mecosopran od prof. Biserke Cvejić i prva nagrada na takmičenju “Nikola Cvejić”; prva nagrada na takmičenju solo pevača ‘”Lazar Jovanović”.
-2010. finalista internacionalnog takmičenja “Rolando Nikolozi” u Rimu.
-2012. prva nagrada na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović”.
-2014. univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet muzičke umetnosti, dodeljuje nagradu iz fonda Biserke Cvejić za dosadašnje uspehe na nastupima, takmičenjima i operskimpredstavama u akademskoj 2012/2013. godini.
– Nagrada iz fonda Biserke Cvejić za dosadašnje uspehe na nastupima, takmičenjima i operskim predstavama u akademskoj godini 2012/2013 i 2017/2018. uručena od strane Univerziteta umetnosti u Beogradu ( Fakiltet muzičke umetnosti)
– Nagrada iz fonda Brede Kalef za ulogu Olge (Evgenije Onjegin) kao najperspektivnijem mladom mecosopranu uručena 28.02.2018. godine.

Trenutno je studentkinja na trećoj godini doktorskih akademskih studija na katedri za solo pevanje u klasi prof. Nikole Mijailovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Zaposlena je kao solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 2018. godine.

OPERSKI REPERTOAR:
Đ. Verdi:
Don Karlo – Princeza Eboli
Trubadur – Acučena
Bal pod maskama – Ulrika
Nabuko – Fenena
Rigoleto – Madalena
Otelo – Emilija
F. Čilea:
Adrijana Lekuvrer – Princeza de Bujon
Đ. Pučini:
Madam Baterflaj – Suzuki
P. I. Čajkovski:
Evgenije Onjegin – Olga
Pikova dama – Polina
P. Maskanji:
Kavalerija rustikana – Lola
V. A. Mocart:
Čarobna frula – Trećadama
SvetislavBožić:
Melanholični snovi grofa Save Vladislavića – Anđeo iskušenja, Vladarka, Magnamater

KONCERTNI REPERTOAR :
Đ. Verdi: Rekvijem
V. A. Mocart: Rekvijem
Đ. Rosini: Stabat mater
Đ. B. Pergolezi: Stabat mater

Marko Bogdanović je rođen 23.08.1982. u Beogradu. Maturirao je na odseku za klavir Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” u Beogradu, u klasi prof. Branke Žiravac. Završio je i osnovnu muzičku školu na odseku za solo-pevanje, MŠ “Mokranjac” u klasi prof. Georgija Minova. Diplomirao je na odseku za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2009. godine, a tokom studija učio je u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Takođe, studirao je i na odseku za dirigovanje, istog fakulteta, u klasi prof. Stanka Šepića. Trenutno je student završne godine doktorskih akademskih studija na katedri za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Popović.

Dobitnik je mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije: druga nagrada na Međunarodnom konkursu “Nikolaj Rubinštajn” u Parizu 1997., druga nagrada na Međunarodnom konkursu mladih pijanista “Frederik Šopen” u Rimu 1998., prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 1999. godine. Tokom školovanja koncertirao je kao solista i u ansamblu, u svim značajnijim koncertnim prostorima u Beogradu, u mnogim gradovima u Srbiji, kao i u inostranstvu (Češka, Bugarska, Mađarska, Slovenija, Italija, Rusija). Od značajnijih koncerata izdvaja se nastup s ansablom Vojske Srbije “S. Binički”, (2008) gde je izveden Mocartov klavirski koncert u de-molu KV 466. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima kao solista ( Paul Gulda, Jan Jirský, Alena Vlasáková), i kao kamerni muzičar (Ksenija Janković, Biserka Cvejić, Louise Hopkins). Dugogodišnji je član Prvog beogradskog pevačkog društva, jedne od najstarijih muzičkih institucija u Srbiji, gde je neko vreme radio kao asistent dirigenta, a sa kojim je koncertirao širom Evrope.

Trenutno je zaposlen kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u MŠ „Josif Marinković” u Beogradu. Tokom sezone 2014-2015. bio je angažovan kao honorarni saradnik Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a trenutno je angažovan kao honorarni umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju (UCG). Kao zvanični umetnički saradnik učestvovao je u realizaciji međunarodnih konkursa „Davorin Jenko” u Beogradu (2009-2019), „Petar Konjović” u Beogradu (2009), „Premio Clivis” u Rimu (2014-2017), „Gianluca Campochiaro“ u Kataniji na Siciliji (2016-2020), „Miodrag Azanjac“ u Beogradu (2019-2020), festivala „Oboa fest“ (2018-2020) u Beogradu, kao i nekolicine masterklasova, od kojih je najznačajniji masterklas “Glasbeno proletje na gradu Podsreda”, Slovenija (2014-2019).

Veoma je aktivan kao kamerni muzičar, nastupajući u raznovrsnim instrumentalnim i vokalno-intrumentalnim ansamblima. Pored bavljenja tradicionalnom umetničkom muzikom, gaji veliko interesovanje za novije tendencije u savremenoj umetničkoj muzici, elektroakustičku muziku, muzički teatar, performans i muzičku produkciju.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X