maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

OLEG POKHANOVSKI & PRIJATELJI (Kanada)

Jedan od najuglednijih kanadskih violinista i pedagoga, ponovo dolazi u Beograd, ovoga puta sa svojim kolegama, vrhunskim muzičarima i uglednim profesorima sa prestižnog kanadskog Univerziteta Manitoba!

Koncert – 26. jun

Majstorsi kursevi za violiniste, violončeliste i pijaniste – 27. i 28. jun

***za više detalja o kursevima i načinu prijave, sledite link MAJSTORSKI KURS

Program koji Beograđani, a najpre mladi violinisti još uvek pamte, su koncert i majstorski kurs uglednog kanadskog violiniste i pijaniste OLEGA POKHANOVSKOG, koji je kao jedan od najboljih i najreprezentativnijih umetnika sa područja Severne Amerike, dva puta dolazio u naš grad, u okviru programa koji su promovisali kanadsku kulturu i aktuelnu muzičku scenu.

Srbija i Beograd će se ove godine naći na mapi velike evropske turneje Olega Pokhanovskog i prijatelja!

U Beograd, Pokhanovski dolazi sa svojim kolegama EDMUNDOM DEJVOM (Kanada) pijanistom i dekanom Univerziteta Manitoba, MINOM ROUZ ČANG (Koreja/SAD) violončelistkinjom i profesorom i DŽUDI KELER SIBERT (Kanada) pijanistkinjom i profesorom. U prvom delu koncerta Pokhanovski će scenu deliti sa pijanistom Dejvom, a u drugom delu na sceni Guarneriusa naći će se klavirski trio.

Ugledni umetnici će u Guarneriusu održati koncert 26. juna, dok nas 27. i 28. juna očekuju majstorske radionice ovih cenjenih umetnika, namenjene mladim violinistima, pijanistima i čelistima.

Program su podržale Skupština grada Beograda i Ambasada Kanade.

Za novi susret sa beogradskom publikom, Pokhanovski je pripremio atraktivan program, pravo veče premijera. Za čuvenih 12 Kapriča jednog od najvećih violinista i kompozitora svih vremena, Nikola Paganinija, Pokhanovski je napravio svoje transkirpcije, koje će izvesti uz klavirsku saradnju Edmunda Dejva, dok nas u drugom delu koncerta očekuje retka prilika da na domaćoj koncertnoj sceni čujemo jednu od najpoznatijih kompozicija savremenog američkog autora Pola Šoenfilda (Cafe Music), kao i dela kod nas nedovoljno poznatog grčko/kanadskog kompozitora Hristosa Hadzisa, jednog od najnagrađivanijih autora Kanade.

Zahvaljujući ovom zanimljivom odabiru kompozicija, nastupajući koncert Olega Pokhanovskog i prijatelja, donosi novo viđenje klasične muzike, ali i upoznavanje sa muzikom 20. veka, kroz dela Šoenfelda, poznatog po specifičnom spoju popularne, folk i klasične muzike, kao i retku priliku da čujemo tradicionalne ritmove kanadskih Inuita, koji su večita inspiracija kompozitora Hadzisa.

 

BIOGRAFIJE UMETNIKA

Violinista/pijanista OLEG POKHANOVSKI (Oleg Pokhanovsky, Kanada)

„Ruski Paganini“

„Brilijantan“

„Fantastičan“

„Nesvakidašnji“

„Izuzetan violinista“

„Njegove interpretacije su pune energije, a izdvajaju se iskonskom ljubavlju prema muzici. Precizan, osećajan i ozbiljan – to su epiteti koji definišu Olegovu umetnost“

Prvi javni nastup imao je sa samo 6 godina, sa ruskim simfonijskim orkestrom Kujbujšev. U 10. godini primljen je u prestižnu moskovsku Školu za izrazite muzičke talente, a studije završava na Moskovskom konzervatorijumu. Pokhanovski uvek ističe da su na njegov rad i napredak posebno uticali violinista Lev Zaides (Olegov ujak) i pijanistkinja Svetlana Vorobjova.

Na poziv prestižnog američkog Džulijarda, gde dobija punu stipendiju za usavršavanje, Olegov put se nastavlja u SAD-u, a na Menhetn muzičkoj školi sarađuje sa čuvenom Doroti Delej, Pinkasom Cukermanom i Ani Kavafian, dok je pod patronatom Tarasa Gabore bio deo velikog projekta “Solisti dal Mondo”.

Pokhanovski je dobitnik osam najvećih nagrada na nekim od najznačajnijih violinskih takmičenja, uključujući prestižno takmičenje Paganini u Đenovi, Sarasate u Pamploni, CIEM u Ženevi i Međunarodno takmičenje u Ševeningenu. Dvostruki je dobitnik velike stipendije Kanadskog nacionalnog saveta, kao i višestruki dobitnik stipendija Conceil des Arts du Quebec i Umetničkog saveta Manitobe.

Pokhanovski je nastupao širom sveta, uz neverovatnu brojku od više od 2000 održanih koncerata, uključujući i resitale u Karnegi holu, moskovskoj Grand Hall, zatim Concertgebouw, Knight Hall u Pragu, Place des Arts u Montrealu i mnogim drugim. Sarađivao je sa velikim orkestrima poput Moskovske filharmonije, Moskovskih virtuoza, Simfonijskog orkestra Haga, Simfonijskog orkestra Toronta, Simfonijskog orkestra Montreala i Simfonijskog orkestra Vinipega.

Veoma je aktivan i na polju kamerne muzike, gde je ostvario nastupe na Međunarodnoj seriji koncerata Virtuosi u Nemačkoj, na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Kijevu, Domaine Forget u Kvebeku, Centara New Music, festivalu kamerne muzike Agassiz Summer Chamber Music i kanadskim festivalima Orford i Pender Harbour.

Oleg je osnivač i umetnički direktor poznate muzičkog projekta “Oleg i prijatelji”, serije koncerata koja se sa velikim uspehom održava u Vinipegu.

Uz veliku karijeru violiniste, Pokhanovski je veoma cenjen i kao pijanista! Često sa simfonijskim orkestrima nastupa i kao violinista i kao pijanista (na istom koncertu).

Pored sjajne izvođačke karijere ovenčane pozitivnim kritikama i hvalama publike, Pokhanovski se dugi niz godina veoma uspešno bavi i profesurom – trenutno je profesor violine na Univerzitetu u Manitobi, a bio je angažovan i na Lake State Superior univerzitetu u Mičigenu.

Pokhanovski je autor više od 100 virtuoznih transkripcija za violinu i klavir, kao i za druge instrumente, a mnoge su zabeležene i na njegovim nosačima zvuka „The Mirror Image“ i „La Valse“. Njegovo duboko poštovanje legendarnih umetnika poput Hajfeca, Hofmana, Rubinštajna, Krajslera, jasno se očitava u njegovom duboko osećajnom, strastvenom izvođenju.

 

Pijanista EDMUND DEJV (Edmund Dawe, Kanada), umetnik je koga svetska kritika naziva „osećajnim virtuozom, koji nas sa svakim svojim nastupom intrigira“ (La Scena Musicale). Pored vrhunske izvođačke karijere, Dejv se godinama sa velikim uspehom pavi i profesurom, kao i menadžerskim radom, a dugogodišnji je dekan na prestižnom kanadskom univerzitetu u Vinipegu, Marcel A. Desautels Faculty of Music at the University of Manitoba.

Za svoje velike uspehe, nagrađen je nebrojeno puta, ali ističe prestižno priznanje – Paré nagradu za izuzetan doprinos unapređenju izvođaštva i profesionalnog usavršavanja, koju osvaja čak dva puta.

Njegovu višedecenijsku izvođačku karijeru su obeležili nastupi u kanadi, SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Hong Kongu i Koreji, dok njegova CD izdanja uvek dobijaju sjajne kritike i bivaju nagrađena, poput najaktuelnijeg naslova Sonate, koji je nominovan za prestižnu kanadsku nagradu East Coast Music Award.

Dejv je rođen u Njufaundlendu u Kanadi, gde i završava osnovne studije na Univerzitetu Memorial, dok usavršavanje nastavlja na čuvenoj školi Guildhall School of Music and Drama u Londonu, kao i na Univezitetu zapadnog Ontarija. Doktorat brani na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Pored karijere vrhunskog muzičara, uporedo sa izvođačkom karijerom, Dejv je dosta rano prepoznat i kao izuzetno motivisan govornik i odličan pedagog, tako da beleži veliki broj gostovanja na konferencijama širom sveta, a redovan je predavač na Svetskom simpozijumu klavirskih pedagoga, Međunarodnoj konferenciji pedagoga u Australiji i tradicionalnim susretima Kanadske asocijacije muzičkih pedagoga.

Kao izuzetno važna ličnost kanadske muzičke scene, čest je član žirija za dodelu uglednih kanadskih priznanja, poput čuvene Juno nagrade.

Nastupi i održavanje majstorskih radionica, vode Edmunda Dejva na sve meridijane, gde gostuje sa velikim uspehom, uz stalnu želju da ostvari različite vidove međunarodne saradnje, kroz aktivnosti vezane za prestižni Univerzitet Manitoba, na čijem je čelu. Od kada se 2011. godine našao u ulozi dekana ove ugledne škole, fakultet beleži veliki uspon – od broja upisanih studenata koji se utrostručio, preko uspeha i nagrada koje osvajaju studenti ovog fakulteta i konačno do uspešnih karijera koje ostvaruju širom sveta.

 

Čelistkinja MINA ROUZ ČANG (Minna Rose Chung, Koreja/SAD)

„Pravo osveženje na kanadskoj muzičkoj sceni, a njena izvođenja su posebno inteligentna i osvešćena snažnom emocijom“.

Veoma je uspešna na američkom i kanadskom tlu, a godinama se, uz velike pohvale, bavi i pedagoškim radom.

Školovanje je započela na konzervatorijumu Oberlin kod prof. Normana Fišera i Pitera Rejta, master studije nastavlja na univerzitetu Northwestern kod Hansa Jensena, dok doktorat završava u Njujorku, kod svetski poznatog čeliste Kolina Kara, na Stony Brook univerzitetu.

Od 2008. godine angažovana je kao redovan profesor na Univerzitetu u Manitobi, a ujedno je i umetnički direktor projekta Rio – velikog međunarodnog programa koji u Rio de Žaneiru okuplja najbolje čeliste sveta, kroz koncerte i majstorske kurseve. Njeni studenti su poznati po tome da postižu najbolje rezultate na svetskim muzičkim takmičenjima.

2014. godina je za Minu bila posebno uspešna, s obzirom da je postala dobitnica prestižnog priznanja Univerziteta u Manitobi, za izuzetan doprinos muzičkom stvaralaštvu.

Mina Rouz je pre nekoliko godina stekla svetsku slavu kao izvođač – kao solista i u okviru kamernih ansambala, sarađujući sa nekim od najuglednijih muzičara našeg doba, uz posebno zapažen nastup u njujorškom Karnegi holu.

Proteklih godina, Mina je redovan gost-predavač na svetski poznatoj školi, njujorškom Medoumaunt univerzitetu (Meadowmount School of Music). Pedagoški rad sa mladim kolegama, predstavlja izuzetno važan deo njenog muzičkog delovanja i često se odaziva brojnim pozivima da održi majstorske radionice, a svaki boravak u Brazilu obeleže i njeni tradicionalni kursevi, koje održava na Državnom univerzitetu Rio de Žaneira, kao i na Konzervatorijumu Fukuda, Sao Paolo.

U Njujorku je osnovala gudački kvartet Pangea, a takođe je i članica dua Naka, u kojem sa svojom koleginicom, pijanistkinjom dr Džudi Keler-Sibert, nastupa širom sveta.

Jedan od projekata na kojem je Čangova trenutno angažovana, je udžbenik za levoruke mlade čeliste, koji piše zajedno sa uglednim profesorom Hansom Jergenom Jensenom sa univerziteta Northwestern i škole Bienen School of Music.

Mina-Rouz redovno nastupa na uglednim festivalima, gde gostuje i kao predavač, a bila je deo projekata za mlade talente Okemo Young Artist program, Međunarodnog muzičkog festivala Santa Domingo, Međunarodnih čelo susreta u Rio de Žaneiru i koncertne serije Rice Cello Dance u Brazilu.

Potpredsednica je Udruženja čelista u Vinipegu.

Ostvarila je brojne studijske snimke, a svoje polje delovanja je proširila i na stvaranje filmske muzike.

 

Pijanistkinja DŽUDI KELER SIBERT (Judy Kehelr Siebert, Kanada) je dugi niz godina prisutna na svetskoj koncertnoj sceni, uz veliki broj nastupa na svim meridijanima i uz sjajne kritike koje ističu njenu „izvrsnu interpretaciju i besprekornu tehniku“. Sarađuje sa vrhunskim solistima i orkestrima, a ujedno veliki deo svog vremena posvećuje i pedagoškom radu.

Ostvarila je saradnje sa Izraelskom filharmonijom, došla do cifre od čak 400 nastupa koje je sa trijom Quarks! (čiji je i osnivač), ostvarila samo u Severnoj Americi, a hvaljeni su i njeni koncertni projekti sa čuvenim izraelskim perkusionistom Cimbalistom, švedskim klarinetskim virtuozom Martinom Frostom i čuvenim Glinka kvartetom u Moskvi.

Pasionirani je zaljubljenik u muziku i to u sve njene aspekte – kako izvođenje, tako i pedagogiju. Master diplomu je dobila na Univerzitetu u Torontu, a doktorske studije završava u Njujorku, na Eastman School of Music. Džudi je do sada bila angažovana kao profesor na čak sedam uglednih univerziteta u Kanadi i SAD-u, a njena baza je trenutno u Vinipegu, gde je predavač na katedrama za klavir i kamernu muziku.

Džudi Keler je i jedan od najangažovanijih promotera savremene muzike i novih autora, koji svoja dela pišu upravo za nju, a ona ih premijerno izvodi, sa velikim uspehom. Do sada je učestvovala u više od 20 svetskih premijera, a veliki deo ovih projekata je zabeležen i na CD izdanjima.

Džudi veruje da vrhunskog umetnika čini večito usavršavanje na polju izvođaštva i profesure, kao i stalno stremljenje ka najvišim visinama u umetnosti, a takve ideje svesrdno deli i sa svojim studentima, koji već godinama postižu velike uspehe na uglednim takmičenjima.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X