april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

NEMANJA STANKOVIĆ, VIOLONČELO

NEMANJA STANKOVIĆ, violončelo
Klavirska saradnja: Maja MIHIĆ
Biografija mladog čeliste NEMANJE STANKOVIĆA je ispunjena velikim nagradama na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i izuzetno zapaženim koncertim nastupima, a 2007. godine je proglašen za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije.
Za premijerni susret sa publikom Guarneriusa, Nemanja je odabrao komade Paula Hindemita, a ovaj koncert će biti i Stankovićev završni ispit na doktorskim studijama FMU-a.

 

Nemanja Stanković rođen je u Kragujevcu gde je kao učenik generacije završio Srednju muzičku školu u klasi Bože Saramandića. Diplomirao je 2009. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić kao Student generacije. Postdiplomske studije završio je na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, kod Enrica Bronzija, kao i u Firenzi (Scuola di Musica di Fiesole) u klasi Natalie Gutman. Trenutno pohađa Master studije na Bečkom Konzervatorijumu u klasi Natalie Gutman. Doktorske studije pohađa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić.
Od marta 2011. Nemanja Stanković je solo violončelista Beogradske filharmonije.
Nemanja je bio nagrađivan kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Liezenu (Austrija, 2012 – Prva nagrada), Međunarodnog takmičenja muzičke omladine (Beograd, 2010. – Prva nagrada publike), „Johannes Brahms“ (Austrija, 2011 – finale), „Fidelio spezial“ (Beč, 2012.), „Antonio Janigro“ (Hrvatska, 2004 – Treća nagrada), „Petar Konjović” (2007 – Prva i Specijalna nagrada), Internacionalnog takmičenja studenata u Sarajevu (2008 – Prva i Specijalna nagrada 100/100)…
Stanković je 2007. godine od strane umetničke asocijacije „ArtLink” proglašen za Najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije. Ova nagrada je dovela do snimanja njegovog prvog kompakt diska (pod pokroviteljstvom Audija) sa delima Paganinija, Dvořáka, Davidova, Haydna i Tchaikovskog.
Kao solista, Nemanja je nastupao sa orkestrima: Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, „Camerata Serbica“, „OGI (Italijanski omladinski orkestar)“, „Češki virtuozi“, „Dušan Skovran“, Filharmonijski orkestar FMU Beograd, „Kristianstad symfoniker“, „Norbal“…
Nemanja je imao zapažene solističke koncerte na međunarodnim festivalima: Note di Primavera (Firenza), Estate Fiesolana, BEMUS, Mlade zvezde današnjice (Švedska), Mendelssohn maraton (Empoli, Fiesole, Italija), Schumann maraton (Lucca, Prato, Empoli), Beogradski Cello fest, ArtLink letnji festival… Ističe se nastup na Baroknoj radionici u Gmundenu (Austrija, 2006) gde je proglašen za Najuspešnijeg svirača barkone muzike.
Učestvovao je na Koncertima za život i mir održanim u Italiji i Izraelu (decembar, 2010), pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine republike Italije. Takođe je svirao u Palati Invalida (u Katedrali Luja IX, kao i u Velikom salonu) u Parizu; u Staklenoj sali Musikvereina, kao i u Bečkom Konzerthausu…
Pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih umetnika kao što su Jens Peter Mainz, Ralf Kirshbaum, David Strange, Miša Majski, Monika Leskovar, Michael Strauss, Alexander Baillie, Ivan Kutcher, Elizabeth Wilson…
Nemanja je svirao kao član mnogih uglednih muzičkih sastava: „Gudači sv. Đorđa“, „Camerata Serbika“, „EUYO (Omladinski orkestar Evropske Unije)“, orkestar Muzičke omladine Skopja (Makedonija), „Young Musicians’ International Sypmhony Orchestra“, Balkanski gudački kvartet, Simfonijski orkestar RTS-a, „Sinfonieta“ …
Maja Mihić se školovala kod prof. Blagorodne Radak i prof. Ninoslava Živkovića u čijoj je klasi diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu.
Dobitnik je više nagrada na Republičkim takmičenjima pijanista. Kao član klavirskog dua osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu, 1996. godine, prvu apsolutnu nagradu na 6. pijanističkom takmičenju u italijanskom gradu Ostuni i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju za pijaniste održanom u Rimu iste godine. Polufinalista je velikog takmičenja „Torneo internazionale di musica“ koje se održava u dvanaest različitih evropskih gradova. Održala je brojne solističke koncerte, nastupala u različitim kamernim ansamblima od dua do kvinteta i sarađivala sa brojnim muzičarima. Nastupala je sa ansamblom duvača Beogradske filharmonije, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije „Stanislav Binički“ i sa Gudačima sv. Đorđa.
Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Madlen Stokić i klarinetistom Milošem Nikolićem u okviru trija „Pokret“ koji neguje savremeno srpsko stvaralaštvo. Koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine, na kome su izveli osam premijernih dela za trio, proglašen je za „Koncert godine“.
Maja Mihić je zaposlena na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od 2010. godine pohađa i doktorske studije.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X