jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

NEMANJA BELEJ, VIOLINA

– FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU –

NEMANJA BELEJ, violina

Andrija Mamutović, klavir

Program: Betoven, Paganini, Frank, Isaj

Organizatori ciklusa: FMU i Guarnerius

Pokrovitelj projekta: kompanija NELT

NEMANJA BELEJ je rođen 1993. godine u Nišu. Vrlo rano je pokazao interesovanje za muziku. Violinu svira od svoje šeste godine. Nižu muzičku školu je završio u Nišu u klasi prof. Ljiljane Kitić, a srednju Muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu – Beograd, u odeljenju za talente u klasi prof. Marije Jokanović, redovnog profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Osnovne akademske studije završio je na FMU Beograd, školske 2014/2015. godine, takođe u klasi redovnog prof. Maje Jokanović.

Sada je student master studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Jokanović. Učesnik je brojnih međunarodnih i republičkih takmičenja i festivala na kojima osvaja prve nagrade. Još od niže muzičke škole je nastupao kao solista uz pratnju gradskog Simfonijskog orkestra. Od februara 2009. godine je član Omladinskog orkestra srednje–evropske inicijative (CEI Youth Orchestra) pod dirigentskom palicom mr. Igora Koretija. Sa ovim orkestrom je nastupao u mnogim koncertnim dvoranama (Milano, Rim, Katanija, Venecija, Bukurešt i dr.).

Aprila 2011. godine, u galeriji SANU u Beogradu, održao je solistički koncert, a na Međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici, maja 2011. godine, osvaja prvu nagradu i laureat od VII do X kategorije. 24. maja 2012. godine nastupao je kao solista sa kamernim sastavom Gudači sv. Đorđa na otvaranju međunarodnog takmičenja u Sremskoj Mitrovici.

Avgusta 2012. i 2013. godine učestvovao je na međunarodnoj turneji kamerne muzike COLLUVIO i tom prilikom nastupao u Beču, Minhenu, Ljubljani, Splitu, Sarajevu i Beogradu. Novembra 2012. godine, kao predstavnik FMU Beograd, učestvovao je kao solista na zatvaranju A – FESTA u Novom Sadu.

Školske 2013/2014., kao i školske 2014/2015. godine proglašen je za najboljeg studenta gudačkog odseka na FMU Beograd i dobitnik je Žeželjeve nagrade. Kao član orkestra Kamerata Serbika, septembra 2014. godine, učestvovao je na prestižnom festivalu klasične muzike u Mariboru. 2015. godine je osvojio I nagradu na međunarodnom takmičenju gudača „Petar Konjović“.

Član je orkestra gudača Lola klasik pod vođstvom prof. Ljubiše Jovanovića i kamernog orkestra Gudači Sv.Đorđa. Usavršavao se na majstorskim kursevima poznatih violinista, među kojima su: Roman Simović, Stefan Milenković, Uto Ugi, Igor Koreti, Debora Neptaun, Ilija Marinković, Ken Aiso i drugi.

Svira na violini iz 1893.godine.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X