april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MLADI ČELISTA DAMJAN SARAMANDIĆ U GUARNERIUSU

Jedan od najperspektivnijih mladih srpskih čelista, dobitnik mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i muzičkim festivalima, prvi put će nastupiti u Guarneriusu, a na programu će biti dela Bramsa, Šostakoviča i Šumana.

Klavirski saradnik će biti Uki Ovaskainen.

Damjan Saramandić je rođen 1993. godine u Kragujevcu. Violončelo je počeo da svira sa šest godina u klasi svoga oca Bože Saramandića u Kragujevcu i kod njega uči do svoje petneste godine. Od 2008. godine, kao jungstudent uči u klasi profesora Leonida Gorokhova na Hochschule für Musik und Theater u Hanoveru, a od 2010. godine student je u klasi istog profesora.

Nosilac je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i muzičkim festivalima:

– Specijalnih nagrada na republičkim takmičenjima 2002, 2004. i 2006. i prve nagrade 2008.

– Specijalnih nagrada na festivalima muzičkih i baletskih škola Srbije dobija 2002, 2004. i 2006.

– Na internacionalnom takmičenju za violončelo Heran, Usti nad Orlici, Češka 2003. godine, dobija nagrade:

I nagrada i laureat takmičenja, I nagrada za interpretaciju dela Bohuslava Martinua, EMCY „Art fur Music Prize“ – Special Prize of the European Union of Music Competitions for Yoyth for an excellent perfomance at the International Heran Cello Competition i nagrade Berenreiter Verlags.

– Na internacionalnom takmičenju za violončelo Jurij Poljanski, Kijev, Ukrajina 2003. dobija I nagradu i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje obavezne kompozicije Jurija Poljanskog.

– 2004. na internacionalnom takmičenju Antonio Janigro, Poreč, Hrvatska – II nagrada

– 2006. i 2007. na internacionalnom gudačkom festivalu u Sremskoj Mitrovici dobitnik je I nagrade i laurat je takmičenja.

– Na internacionalnom takmičenju Petar Konjović, Beograd, 2007. – I mesto i laureat

Tokom školovanja u Srbiji imao je zapažene solističke nastupe u svim značajnijim salama: Zadužbina Ilije Kolarca, Skupština grada Beograda, konak Kneginje Ljubice, galerija Artget Kulturnog centra Beograda, Paviljon Cvjete Zuzorić, Sinagoga u Novom Sadu, Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici, sala Kragujevačke gimnazije…

Kao solista je nastupao sa orkestrima muzičke škole dr Miloje Milojević, Škole za muzičke talente u Ćupriji i Niškim simfonijskim orkestrom.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X