april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MIRJANA MATIĆ, sopran i MLADEN PRODAN, tenor

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

MIRJANA MATIĆ, sopran

u pratnji pijaniste Milivoja Veljića

i

MLADEN PRODAN, tenor

u pratnji pijanistkinje Milice Ilić

Program: Vejl, Verdi, Šarpantje, Tosti, Pučini, Čajkovski, Leonkavalo, Mocart, Šubert, Sviridov

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Mirjana Matić je rođena u Valjevu. Svoje osnovno muzičko obrazovanje započinje u MŠ „Živorad Grbić“ na odseku za klavir. Srednju muzičku školu, takođe na odseku za klavir, završava u MŠ „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Osvaja nagrade na pijanističkim takmičenjima u Srbiji, kao i na Republičkim Smotrama solfeđa u Beogradu, gde je 2007. osvojila specijalnu nagradu.

Osnovne studije upisuje 2008. godine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, muzički departman, na odseku muzičke pedagogije. U toku studija, upisuje nižu, a zatim i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ na odseku za solo pevanje, u klasi prof. Anđele Čivović Saramandić. Godine 2011. osvaja prvu nagradu u trećoj kategoriji na međunarodnom takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu. Po završenim osnovnim studijama na odseku za muzičku pedagogiju, iste godine (2012.) upisuje osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za solo pevanje u klasi prof. Nikole Kitanovskog. Trenutno je na master studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Učestvuje na koncertima u okviru projekta „Put ka Belkantu“, osmišljenog prema ideji i organizaciji svog mentora i klavirskog saradnika Milivoja Veljića, uključujući i dva koncerta sa Umetničkim ansamblom MO „Stanislav Binički“ (2012. i 2015. godina), pod dirigentskom palicom gospođe Vesne Šouc.
Od 2014. godine član je Pozorišta na Terazijama.
Godine 2015. osvaja prvu nagradu u četvrtoj kategoriji na takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu, a u maju ove godine položila je audiciju za ulogu Pavle u Hristićevoj operi „Suton“, koju će izvesti 20. novembra u Operi i Teatru „Madlenianum“.

Mladen Prodan završio je osnovnu muzičku školu u Prijedoru na odseku za violinu. U srednjoj muzičkoj školi „Savo Balaban“ upisuje muzičku teoriju i solo pevanje u klasi prof. Tijane Vuksan, paralelno pohađajući i gimnaziju. U tom periodu osvaja mnoge nagrade kako iz solo pevanja, tako i iz solfeđa. Neke od najvažnijih su: prva nagrada na takmičenju „Lazar Jovanović“ u Beogradu 2011. godine, specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Banja Luci 2013. godine, prva nagrada iz solfeđa na Republičkom takmičenju 2010. i 2012. i druge.

Nakon završene srednje škole upisuje solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljudmile Gros Popović. Kao student, osvojio je prvu nagradu na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Rumi i prvu nagradu na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu. Imao je veliki broj nastupa, kao i dve uloge u sklopu operskog studija Fakulteta muzičke umetnosti, koji vodi prof. Dragana Radaković. Pevao je solo u misi Criolla sa horom Fakulteta muzičke umetnossti i VI, V i III rukovet sa horom Colegium musicum. Takođe je izveo ciklus pesama „Putovanja i razgovori” koji je komponovala mlada kompozitorka Stanislava Gajić za sopran, tenor, gudački kvintet i flautu. U okviru operskog studija fakulteta, tumačio je ulogu Mujezina 2014. godine, a godinu kasnije i ulogu Eisensteina iz operete „Slepi miš“. Dobitnik je nagrade iz fonda „Jelena Mihailović“, koju dodeljuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X