jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MINJA MARČETIĆ, FLAUTA I GABOR HENJEL, KLARINET

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

MINJA MARČETIĆ, flauta u pratnji Dragane Raić, klavir

i

GABOR HENJEL, klarinet u pranji Antonele Grgin, klavir

Program: Bah, Tafanel, Soler, Martinu, Stravinski

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Minja Marčetić je završila osnovno muzičko obrazovanje kao đak generacije u Vršcu. Školovanje nastavlja u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, uporedo na vokalno-instrumentalnom i teoretskom smeru pod stručnim nadzorom Miomira Simonovića, vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i završava ga takođe kao đak generacije. Diplomirala je kao student generacije, i završila master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi vanrednog profesora Miomira Simonovića. Trenutno je na prvoj godini doktorskih akademskih studija.

Nagrade: treća nagrada i specijalna nagrada za najbolje izvođenje dela P. Konjovića 2014. godine, na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“; laureat na Smotri muzičkih talenata Srbije 2012.; treća nagrada 2013. i druga nagrada 2009. na „Ohridskim biserima“; pet prvih nagrada, laureat sveukupnog susreta, 2013. i laureat za srednju školu, 2008. na Susretima flautista „Tahir Kulenović”; prve nagrade 2009, 2008, 2007. na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“; prva nagrada i laureat na Takmičenju drvenih duvača 2015.; dve druge nagrade na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2015.; prva nagrada na Republičkom takmičenju kamernih sastava 2008.; laureat na Međunarodnom takmičenju kamernih sastava 2008. i 2006.; laureat na Susretima flautista „Tahir Kulenović” 2006.

Višestruko je nagrađivana različitim stipendijama i priznanjima (stipendija Ministarstva prosvete, stipendija Fondacije Hemofarm, stipendija Fonda za mlade talente „Dositej Obradović“). Nastupala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala značajne nagrade i priznanja. Posebno se izdvaja solistički koncert u Italiji u okviru festivala „Nei Suoni dei Luoghi”.

Gabor Henjel je rođen 1995. godine u Senti. Muzičko usavršavanje započeo je u osnovnoj muzičkoj školi Bela Bartok u Adi i u tom periodu bio je član lokalnog Omladinskog Duvačkog Orkestra. Završio je srednju Muzičku školu u Subotici kod profesora Lazara Kondića. U tom periodu osvojio je brojne nagrade: prvo mesto (laureat) na Međunarodnom takmičenju „Femus“, Subotica; prvo mesto na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Požarevac; prvo mesto (laureat) na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije – kamerna muzika, Požarevac; prvo mesto na Takmičenju drvenih duvača – kamerna muzika.

Nakon završenog srednjeg obrazovanja, kao đak generacije upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu gde nastavlja usavršavanje u klasi prof. Ognjena Popovića. 2015. osvaja I mesto (laureat) na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“. Dobio je poziv za solo nastup na 14. međunarodnom festivalu harfe u Beogradu a uskoro će nastupiti i u simfonijskom orkestru Beogradski simfoničari.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X