jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MILENA DAMNJANOVIĆ, sopran

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

MILENA DAMNJANOVIĆ, sopran

VLADIMIR GLIGORIĆ, klavir

Gost koncerta – EVGENIJA JEREMIĆ, sopran

Program: Dipark, Mesijan, Šimanovski, Brams, Hendl, Sibelijus, Pučini

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Milena Damnjanović je studentkinja treće godine Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi prof. Violete Pančetović Radaković. Rođena je u Kruševcu, 1994. godine. Uporedo je završila osnovnu i nižu muzičku školu, na odseku za klavir, a zatim je upisala odsek solo pevanje u Srednjoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Kruševcu, koju je završila kao đak generacije 2013. godine. U toku svog školovanja osvojila je niz republičkih nagrada iz solo pevanja, klavira, harmonije, solfeđa.

Tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti postiže brojne uspehe:
– Prvo mesto na 17. međunarodnom takmičenju solo pevača „Nikola Cvejić“ u Rumi 2014. godine;
– Prvo mesto i Laureat na istom takmičenju 2015. godine;
– Prvo mesto i Laureat na takmičenju „Srpska solo pesma“ u Mladenovcu, održanom 2015. godine;
– Drugo mesto na takmičenju „Lazar Jovanović“ 2014. godine, prvo mesto na istom takmičenju 2015. ;
– Drugo mesto i specijalna nagrada za najbolje izvedenu kompoziciju sa pozivnog kompozitorskog konkursa na takmičenju „Obzorje na Tisi“, održanom u Novom Bečeju;
– prvo mesto na Međunarodnom studentskom takmičenju komplementarnog klavira u Nišu 2015. godine.

Kao solista nastupala je na mnogim manifestacijama: „Grad u trouglu“ (radionica za savremenu muziku održana u Smederevu), „Iz rizince biblioteke FMU“, gde je nastupila sa horom „Collegium musicum“, izvodeći „Opelo“ Miloja Milojevića; „KOMA“ (Koncerti mladih autora); na „Putu ka Belkantu“ nastupala je sa vojnim orkestrom „Stanislav Binički“; učestvovala na sedmom Festivalu studenata Univerziteta umetnosti (FESTUM) 2016.

Evgenija Jeremić je rođena u Kragujevcu 1991. godine i student je u klasi prof. Violete Pančetović Radaković. Od brojnih rezultata izdvajamo prvu nagradu, nagradu publike i nagradu Plovdivske opere na 2. Internacionalnom takmičenju mladih operskih pevača Elena Nikolai, Bugarska (2014), prvu nagradu na 43. Takmičenju muzičke omladine u Beogradu (2013), prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (2012) i druge. 2011. godine Evgenija je primljena u operski studio Borislav Popović pri Narodnom pozorištu u Beogradu, koji je vodila primadona Radmila Bakočević i tada je debitovala na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Dobitinica je nagrade iz fonda „Danice Mastilović“ za najboljeg i najperspektivnijeg studenta studijskog programa za solo pevanje 2014/2015.

Vladimir Gligorić (Beograd, 1979) niže i srednje muzičko obrazovanje stekao je u MŠ Mokranjac. Diplomirao je na FMU u Beogradu 2002. godine. Postdiplomske studije je započeo na Conservatoire de musique de Geneve (Švajcarska), a magistrirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. A. Serdara.

Održao je brojne solističke koncerte u Beogradu, širom Srbije, kao i van granica naše zemlje (Pariz, Ženeva, Rim, Barselona, Hvar). Nastupao je na mnogobrojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini, kao i nagradu časopisa Muzika klasika za najboljeg mladog izvođača u 2011. godini.

Bio je finalista međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2009), a iste godine je osvojio treću nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju Emil Giljels u Odesi (Ukrajina). Takođe je bio finalista pijanističkog takmičenja Boesendorfer&Schimell u Arizoni (SAD, 2011), gde je dobio i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje virtuoznog komada.

Nastupao je sa mnogobrojnim orkestrima iz zemlje i inostranstva.
Viši je umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje na FMU u Beogradu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X