jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Međunarodni Dan Frankofonije – koncert za klavir u četiri ruke Dine Bensaid i Žozefa Birnbauma

Koncert povodom Međunarodnog Dana Frankofonije

Klavir u četiri ruke

Dina Bensaid

Žozef Birnbaum

Sreda, 20. mart 2019. godine u 19 časova

Program: „Karneval životinja“ K. Sen-Sans

Organizator: Ambasada Kraljevine Maroka u Beogradu

U organizaciji ambasade Kraljevine Maroka, povodom Međunarodnog Dana Frankofonije, u sredu, 20. marta sa početkom u 19 časova, u Ustanovi Gvarnerius biće održan koncert za klavir u četiri ruke, u izvođenju marokanske pijanistkinje Dine Bensaid koja će nastupiti uz pratnju talentovanog Žozefa Birnbauma. Na programu koncerta je „Karneval životinja“ Kamija Sen-Sansa.

Zbog ograničenog broja mesta, rezervacije su obavezne!

info@guarnerius.rs, 069/36 12 038

Dina Bensaid (Dina Bensaïd) debitovala je 2003. godine kao solista sa Marokanskom filharmonijom. U 2015. godini izvela je Rahmanjinov drugi Koncert na inauguralnom koncertu Filharmonijskog orkestra Magreba pod dirigentskom palicom Faycal Karoui. U septembru 2015. godine, nastupala je u Londonu sa engleskim kamernim orkestrom. Dina je održala solističke koncerte u dvorani Cortot, u Bugarskoj, Italiji, Španiji i Kanadi. Sarađivala je sa umetnicima Jean-Claude Casadesus, David Guerrier, Abdel Rahman El Bacha, Frank Braley, Faycal Karoui, Emmanuelle Bertrand, Abdellah Lasri i Yovan Markovitch. Sa pijanistom Eloïse Bella Kohn, osnovala je Yadaïn Piano Duo kako bi promovisala poruku dijaloga i poštovanja između jevrejske i muslimanske kulture. U želji da ukloni zid između pozornice i publike, Dina čini da svi uživaju na njenim solističkim koncertima.

Rođena 1989. godine u Rabatu, Dina Bensaid počela je da svira klavir sa 4 godine u Kazablanci. Podržana od strane Jacques Rouvier, Dina se preselila u Pariz, gde je završila Muzičku Školu Alfred Korto, zatim je diplomirala na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu kod Olivier Gardon i kod Quatuor Ysaÿe kamernu muziku. Godine 2007. upisuje Nacionalni Konzervatorijum za muziku i ples u Parizu na odseku za klavir kod Georges Pludermarcher i Claire Désert, zatim kod Franck Braley i Haruko Ueda. Usavršavala se kod Jacques Rouvier, Pascal Devoyon, Dominique Merlet i Dimitri Bashkirov. Učila je i dirigovanje kod Nicolas Brochot.

Dina Bensaid je dobitnica Prvih nagrada na takmičenjima SAR Lalla Meryem, Steinway u Parizu, Nacionalnom takmičenju za muziku u Maroku i na takmičenju Flame u Parizu. Ona je takođe prva marokanska žena koja je učestvovala na prestižnom takmičenju kraljice Elizabete. Od 2016. godine Dina je podržana od strane Safran fondacije za kulturu. Pored svojih nastupa, od 2011. godine Dina je i umetnički direktor festivala Printemps Musical des Alizés, na kojem nastupaju prestižni umetnici svakog aprila u Esauri u Maroku. Ovaj besplatni festival za publiku, ima za cilj da klasičnu muziku učini dostupnom svima.

Žozef Birnbaum (Joseph Birnbaum) je diplomirao na CNSM u Parizu, gde je studirao kod Frank Braley i Haruko Ueda, nakon što je završio školu Concert de la Schola Cantorum. Sarađivao je sa prestižnim umetnicima kao što su Rena Shereshevskaya, Jean-Claude Pennetier, Jacques Rouvier, Itamar Golan i Jean-Frédéric Neuburger.
Želeći da istražuje muziku izvan pijanističke dimenzije, on od svog najranijeg detinjstva svira i violinu. Pored toga, njegova porodica koja se bavi književnošću mu je omogućila da se obrazuje u više disciplina, tako da je on studirao i filozofiju.
Žozef Birnbaum gaji veliko interesovanje za kulturnu medijaciju i održava koncerte-konferencije sa raznim repertoarima, kao što su Bah za koga je strastveno vezan, ali i Mocart, Šubert, Betoven, Prokofjev, Berio … On takođe radi sa najmlađima i osobama sa smanjenom pokretljivošću, kao što je to slučaj na festivalu L’Opéra au Village (Bouches-du-Rhône), na festivalu Muzički Park u Wesserling (Alsace), u Centru Cerise u Parizu i u pozorištu Jean Ferrat (Charente).

Njegova ljubav prema kamernoj muzici navela ga je da formira duo sa violončelistom Armance Quéro, takođe i da redovno nastupa u četiri ruke sa pijanistima mlađe generacije kao što su Maroussia Gentet i Dina Bensaïd. On je, takođe, delio scenu sa poznatim umetnicima (Christophe Poiget, Peter Bruns, Frank Braley, Eiichiro Oyama) i nastupao sa dirigentima Aurélien Azan-Zielinski i Julien Leroy. Dobitnik nagrada na takmičenjima (nagrada „Henri Dutilleux“ na Međunarodnom takmičenju Ile-de-France-Opus Yvelines, na takmičenju Steinway & Sons, Les Virtuoses du Cœur, nagrada Romantique i nagrada « Fauré » na takmičenju Claude Bonneton de Sète…). Često nastupa na brojnim festivalima u Francuskoj i u inostranstvu (Festival Piano u Valoa, Les Concerts d’Esther, Espace Bernanos, Crkva Saint-Ephrem u Parizu, festival les Musicales du Lubéron, Festival Un Piano sous les Arbres u Lunel-Viel, Festival les Musicales du Parc u Wesserling, Musique en Dîmes, Printemps Musical des Alizées d’Essaouira – Maroko, Festival Awtar de Ben Guerir – Maroko, Festival International de Piano u Quaregnon – Belgija, Muzička Sezona Gete Instituta, Muzička sezona Kuće Vuitton, Concert u Yame – Japan…) i na pozornicama kao što su Sala Gavo i pozorište Adyar.
Nedavno je izdat CD „Jeux à la française“, koji je plod njegove saradnje sa Armance Quéro. Snimak je objavljen od strane Etcera Records.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X