maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MASTER CLASS PIJANISTE DARIJA A. NTAKE U BEOGRADU!

Ugledni pijanista i dirigent, na svom prvom dolasku u Beograd, održaće koncert i master class u Guarneriusu

Tema jednodnevnog besplatnog majstorskog kursa je RAD NA KVALITETU TONA U PERIODU KLASIKE, a radionica je namenjena pijanistima svih uzrasta.

UČEŠĆE NA RADIONICI JE BESPLATNO, a broj učesnika je ograničen.

Organizator: Centar lepih umetnosti Guarnerius, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Argentine u Srbiji

Više detalja o programu i načinu prijave, pročitajte ovde

Tema jednodnevnog majstorskog kursa je

RAD NA KVALITETU TONA U PERIODU KLASIKE

Radionica je namenjena pijanistima svih uzrasta.

Pijanisti koji žele da aktivno učestvuju u radionici, treba da pošalju:

* svoje lične podatke (ime, prezime, datum rođenja, adresu i kontakt telefon)

* stepen školovanja i imena profesora sa kojima su do sada radili

* naziv kompozicije (iz perioda klasike, baroka ili ranog romantizma), na kojoj će raditi sa Dariom Ntakom

* lične ciljeve

na adresu jelena@guarnerius.rs, sa naznakom – PRIJAVA ZA RADIONICU DARIJA NTAKE

 

Svi koji žele da pasivno učestvuju u radionici, svoj dolazak treba da najave na navedeni mejl.

RADIONICA JE BESPLATNA ZA SVE UČESNIKE

BROJ UČESNIKA JE OGRANIČEN

 

 

Rođen u Buenos Airesu, Dario A. Ntaka je jedan od vodećih umetnika svoje generacije. Za njim je uspešna karijera pijaniste i dirigenta, koja ga čini jednim od najistaknutijih umetnika Južne Amerike. Pored internacionalnih angažmana, Ntaka je i osnivač orkestra Sinfonietta Argerich sa sedištem u Argentini, na čijem je čelu od osnivanja, 2004. godine. Sa čuvenom pijanistkinjom Martom Argerič kao solistom, organizovao je veliki broj turneja ovog orkestra. Marta Argerič i Ntaka često nastupaju i kao duo, uz redovne nastupe u Teatro Colon u Buenos Airesu, gde je i baza godišnjeg festivala „Martha Argerich International Festival“.

Ntaka je bio angažovan kao umetnički direktor argentinskog San Luis orkestra od 1990. do 1996. godine, sa kojim je realizovao izuzetno uspešnu turneju po SAD-u 1992. godine, gde je nastupao i kao dirigent i kao pijanista. Turneja je pobrala sve najbolje kritike medija i publike, uz posebne pohvale za nastup u Majamiju, koji je praćen sjajnom kritikom u Majami Heraldu. 1995. godine sa orkestrom Miami Symphony Orchestra na čijem je čelu bio kao dirigent, otvorio je poznati festival u Majamiju, uz velike pohvale kritike medija sa Floride. Snimak ovog koncerta zabeležen je i na CD izdanju, koji je zabeležio veliku popularnost.

Kao pijanista i dirigent, Ntaka je sarađivao i sa orkestrima Sinfonietta de Paris, Moravian Philharmonic (Češka), Burgas Symphony Orchestra (Bugarska), Russe Philharmonic, Varna Philharmonic i Plovdiv Philharmonic Orchestras, dok je sa Oxford Chamber Orchestra zabeležio niz izuzetno uspešnih koncerata na turneji 1994. godine.

Na njegovom repertoaru nalaze se kompozicije za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, koje je sa velikim uspehom izvodio širom Južne Amerike i SAD-a, a po ovim izvođenjima postaje prepoznatljiv i posebno zapažen od strane jedne od najistaknutijih pijanistkinja našeg vremena, Marte Argerič. Poznat je i po izvođenjima Bramsovih i Mocartovih klavirskih koncerata, u kojima je i izvođač i dirigent.

Klavirske resitale Dario Ntaka je sa velikim uspehom imao širom sveta – u Parizu, Los Anđelesu, Tokiju, Bueons Airesu itd. Čuveni Njujork Tajms je sa izuzetnim ocenama ispratio njegov nastup u Karnegi Holu. Ntaka je takođe i predstavnik Argentine u Udruženju međunarodnih klavirskih takmičenja i redovan je član žirija na prestižnom međunarodnom takmičenju u Palm Biču.

Pored brojnih aktivnosti, gospodin Ntaka je veoma angažovan i na polju majstorskih kurseva klavira i kamerne muzike, koje održava na svim meridijanima, a redovno sarađuje sa mladim kolegama na Universidade Federal de Brasilia, California State University, Florida Atlantic University, Minnesota State University, kao i na prestižnom Mc Gill University u Montrealu.

Kao najstariji sin čuvenog Alehandra Ntake, jednog od vodećih južnoameričkih klavirskih pedagoga i izvođača, prve pouke je dobio upravo od svog oca. Dirigovanje je studirao na čuvenom Džulijardu sa Vinsentom La Selvom, kao i na Državnom univerzitetu Njujorka, gde je sarađivao sa Hermanom Dijezom. Za svoje izvođenje 3. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova, dobio je nagradu za koncert godine, kao i Srebrnu medalju na Mozart International Competition u Koloradu.

Nedavni nastup Ntake sa orkestrom Sinfonietta Argerich i Martom Argerič kao solistom, objavljen je i na DVD-u. izdanje sadrži izvođenja Bahovog Koncerta u g-molu (Ntaka kao solista i dirigent) i Betovenom Koncert br. 2 sa Martom Argerič kao solistom i Ntakom kao dirigentom.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X