april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MARIJA GESLER, SOPRAN I KSENIJA VOKHMIANJINA, KLAVIR

U utorak, 6. decembra 2016. godine (20č) posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert izuzetnog soprana bogate izvođačke karijere – Marije Gesler iz Švajcarske, koja će nastupiti u pratnji višestruko nagrađivane pijanistkinje iz Ukrajine – Ksenije Vokhmianjine.

Program: P. I. Čajkovski, H. Volf, K. Tang, R. Vagner, K. Debisi, G. Maler.

MARIJA GESLER (MARIA GESSLER), sopran rođena je u Bazelu. Studirala je pevanje kod Verene Švajcer na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Istovremeno je studirala izvođačku praksu barokne muzike kod Renea Jakobsa u Schola Cantorum Basiliensis.

Nakon toga, postala je član operskog studija Bazel i pohađala majstorske kurseve Edit Matis, Ane Rejnolds, Brigite Fasbender i Margrit Honig. U toku studija dva puta je nagrađena Migros-stipendijom.

Nakon studija, angažovana je kao glavni umetnik u nekoliko nemačkih operskih kuća (Freiberg, Plauen-Zwickau, Darmstadt), izvodeći široki spektar lirskih i dramskih uloga soprana, uključujući Groficu u Mocartovom „Figaru“, Hanu Glavari u Leharovoj „Veseloj udovici„, Nedu u „Pajacima“ Leonkavala, Maršelin u Štrausovom „Kavaljeru s ružom“, glavnu ulogu u Pučinijevoj „Toski“, i mnogim drugim.

Gostovala je u nekoliko evropskih operskih kuća, nastupajući kao Tatjana u „Evgeniju Onjeginu“ Čajkovskog (Vupertal, Nemačka); Čio-Čio-San u „Madam Baterflaj“ Pučinija (Ščećin, Poljska); Eva u „Majstori pevači“ Vagnera (Tiroler Festspiele Erl, Austrija); majka u Hamperdinkovom „Hansel i Gretel“ (Bazel, Švajcarska).

Operski rad Marije Gesler ispunjen je bogatim repertoarom, a izgradila je reputaciju i kao interpretator Lied-a. Njeni resitali, kao i istraživanje muzičkih i književnih ličnosti i tema kao što su Alma Mahler, Fridrih Niče i Geteov „Vilhelm Majster“, međunarodno su priznati.

www.mariagessler.com

Pijanistkinja KSENIJA VOKHMIANJINA (KSENIIA VOKHMIANINA) redovno održava klavirske resitale i nastupa kao solista i kamerni muzičar u brojnim koncertnim dvoranama u Evropi i Aziji. Nedavno je nastupala u Steinway Gallery (Singapur), koncertnoj dvorani Ho Chi Minh City National Conservatory of Music (Vijetnam), Seoul Arts Centre (Južna Koreja), Sydney Eisteddfod (Australija), George Town Festival (Malezija), na otvaranju prvog „Šopen – Međunarodnog pijanističkog takmičenja“ (Tajland), i na Auditorium Olivier Messiaen na konzervatorijumu Cergy- Pontoise (Francuska).

Dobitnica je Li Foundation školarine i nagrade Tuition Ministarstva prosvete u Singapuru za školovanje na izvođačkom odseku na Nanyang Academy of Fine Arts (Singapur), u klasi istaknutog profesora Borisa Kraljevića. Nagrađena je za najbolji diplomski rad i dobitnica je stipendije kojom je nastavila studije na prestižnom Royal College of Music (Velika Britanija). Godine 2015. Ksenija je završila master studije na Kharkiv National Pedagogical University u Ukrajini.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima održanim u Francuskoj, Australiji, Indoneziji, Poljskoj, Italiji, Srbiji, Maleziji i Singapuru, a njena najnovija dostignuća su: Prva nagrada na Medan Međunarodnom takmičenju pijanista (Indonezija, 2015), Druga nagrada u kategoriji „Ruski klavir“ na Sydney Eisteddfod (Australija, 2014), i dve nagrade (uključujući „Prix du Barreau du Val D’oise„) na Međunarodnom pijanističkom takmičenju (Francuska, 2015).

Kao koncertni solista nastupala je sa simfonijskim orkestrom Metropolitan, Nanyang Academy of Fine Arts, Festival simfonijskim orkestrom (Singapur), Kharkiv Philharmonic simfonijskim orkestrom (Ukrajina), Belgorod kamernim orkestrom (Rusija), i Kaunas Philharmonic simfonijskim orkestrom (Litvanija). Bila je gost umetnik na nekoliko međunarodnih muzičkih festivala, uključujući i „Dani muzike“ (Crna Gora), “ The Guests of Aivazovsky “ (Ukrajina), „E. Grieg-M. Ciurlionis“ (Litvanija) i „International Piano festival“ (Vijetnam), gde je s oduševljenjem prihvaćena od publike i muzičkih kritičara.

Pored međunarodne karijere, Ksenija Vokhmianjina je stalni član Muzičkog fakulteta na School of the Arts (Sota) u Singapuru, blisko sarađuje sa instrumentalistima i vokalistima, a nastupa i sa studentima. Ove godine nastupiće na Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie (Belgija), u Arts House u Esplanade Recital Studio (Singapur), na Međunarodnom muzičkom festivalu 2016. (Singapur) i Međunarodnom festivalu kamerne muzike „Convivium Musicum“ (Srbija).

http://www.kseniiavokhmianina.com/

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X