maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MALA KONCERTNA ANTOLOGIJA NADE KOLUNDŽIJE – III DEO

Posle izuzetno uspešnih koncerata koji su predstavili prva dva dela trilogije, završni koncert projekta „Moja mala koncertna antologija muzike za klavir“ naše ugledne pijanistkinje i pasioniranog promotera savremene muzike, NADE KOLUNDŽIJE, donosi nam pregršt premijernih izvođenja.

Publiku očekuju čak dve svetske premijere – kompoziciju Za Nadu je naš istaknuti kompozitor Miroslav Miša Savić pisao upravo za pijanistkinju, dok će prvi put biti izvedeno i delo God Is a Killer Galena H. Brauna. Srpsku premijeru doživeće kompozicije Leona Miodraga Lazarova Pashua, kao i Vilijema Dakvorta, a poslednji deo antologije upotpuniće i dela publici omiljenog Filipa Glasa i Skota Pendera.

Ulaz na koncert je slobodan.

Prema rečima autorke projekta, njen projekat predstavlja živu koncertnu antologiju, koja obuhvata period muzičke istorije od 1926. do 2014. godine, a sazrevala je kroz vreme i sumira gotovo četiri decenije istraživanja savremenog muzičkog stvaralaštva sa aspekta radoznalog izvođača. „Osnovna nit koja me je vodila u koncipiranju antologije je komunikativnost dela i stabilan i čist izraz“ – ističe Kolundžija.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizatori projekta su Centar lepih umetnosti Guarnerius i Kulturni centar Beograda.

 

Beogradska pijanistkinja Nada Kolundžija je naš najznačajniji izvođač i pasionirani promoter savremene muzike. Premijernim izvođenjima, godinama je upoznavala beogradsku publiku sa značajnim delima inostranih autora, od Šenberga, Ksenakisa, Beria, Mesijana, Kejdža, Satija, Kagela, Štokhauzena i mnogih drugih kompozitora. Na njenom obimnom repertoaru uvek su se nalazila i dela domaćih kompozitora, od kojih su joj mnoga i posvećena.
Nada je umetnički direktor Centra lepih umetnosti Guarnerius. Radila je kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Imala je turneje po Americi i Kanadi, Kini, Indiji, Meksiku i nastupala je u brojnim zemljama Evrope.
Učestvovla je na međunarodnim festivaliama: Dubrovačke letnje igre, Ohridsko leto, Muzički bijenale Zagreb, CHINCH predstavlja u Beogardu, CERVANTINO festival u Meksiku, soundaXis u Torontu, BEMUS, Muzički Temišvar, Međunarodna Tribina kompozitora, Festival Ljubljana, CONTRASTS u Lavovu, Kijevski muzički festival, BELEF, PLANUM Festival u Budimpešti, Festival izvođačke umetnosti u Bankoku i drugim.
Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Dušana Trbojević i usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste Zoltana Kočiša.
Dobitnica je nagrada i priznanja u Roterdamu (1979, 1981,1984), Zagrebu (1980) i Beogradu (1981). Nominovana je za Nagradu grada Beograda (2005, 2010).
Kao solista i kamerni muzičar Kolundžija je snimila šest LP-a i dva kompakt diska.
Realizovala je mnogobrojne snimke za radio i TV.

www.nadakolundzija.info

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X