maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Majstorski kurs vrhunskog pedagoga i umetnika, violiniste Olega Pokhanovskog u Gvarneiusu!

Majstorski kurs vrhunskog pedagoga i umetnika violiniste Olega Pokhanovskog u Gvarneiusu!

15. i 16. februar 2018. godine

Dodatne informacije i prijave na: info@guarnerius.rs

011/3346807, 063/8407 877

OLEG POKHANOVSKI

„Ruski Paganini“

„Brilijantan“

„Fantastičan“

„Nesvakidašnji“

„Izuzetan violinista“

„Njegove interpretacije su pune energije, a izdvajaju se iskonskom ljubavlju prema muzici. Precizan, osećajan i ozbiljan – to su epiteti koji definišu Olegovu umetnost“ (Winnipeg Free Press).

Prvi javni nastup imao je sa samo 6 godina, sa ruskim simfonijskim orkestrom Kujbujšev. U 10. godini primljen je u prestižnu moskovsku Školu za izrazite muzičke talente, a studije završava na Moskovskom konzervatorijumu kod prof. Valeri Klimov. Pokhanovski uvek ističe da su na njegov rad i napredak posebno uticali violinista Lev Zaides (Olegov ujak) i pijanistkinja Svetlana Vorobjova. Na poziv prestižnog američkog Džulijarda, gde dobija punu stupendiju za usavršavanje. Olegov put se nastavlja u SAD-u, a na Menhetn muzičkoj školi sarađuje sa čuvenom Doroti Delej, Pinkasom Cukermanom i Ani Kavafian, dok je pod patronatom Tarasa Gabore bio deo velikog projekta “Solisti dal Mondo”. Doktorirao je na univerzitetu Montreal.

Pokhanovski je dobitnik osam najvećih nagrada na najznačajnijim violinskim takmičenjima, uključujući prestižno takmičenje Paganini u Đenovi, Sarasate u Pamploni, CIEM u Ženevi i Međunarodno takmičenje u Ševeningenu. Dvostruki je dobitnik velike stipendije Kanadskog nacionalnog saveta, kao i višestruki dobitnik stipendija Conceil des Arts du Quebec i Umetničkog saveta Manitobe.

Pokhanovski je nastupao širom sveta, uz neverovatnu brojku od više od 2000 održanih koncerata, uključujući i resitale u Karnegi holu, moskovskoj Grand Hall, zatim Concertgebouw, Knight Hall u Pragu, Place des Arts u Montrealu i mnogim drugim. Sarađivao je sa velikim orkestrima poput Moskovske filharmonije, Moskovskih virtuoza, Simfonijskog orkestra Haga, Simfonijskog orkestra Toronta, Simfonijskog orkestra Montreala i Simfonijskog orkestra Vinipega.

Pokhanovski ne prestaje da oduševljava kritiku i publiku širom sveta, a uz njega se uglavnom vezuju epiteti „brilijantan“, „fantastičan“, „nesvakidašnji“ i „izuzetan“, dok ga od samog starta njegove karijere nazivaju i „ruskim Paganinijem“.

Veoma je aktivan i na polju kamerne muzike, gde je ostvario nastupe na Međunarodnoj seriji koncerata Virtuosi u Nemačkoj, na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Kijevu, Domaine Forget u Kvebeku, Centara New Music, festivalu kamerne muzike Agassiz Summer Chamber Music i kanadskim festivalima Orford i Pender Harbour.

Uz veliku karijeru violiniste, Pokhanovski je veoma cenjen i kao pijanista! Često sa simfonijskim orkestrima nastupa i kao violinista i kao pijanista (na istom koncertu).

Pored sjajne izvođačke karijere ovenčane pozitivnim kritikama i hvalama publike, Pokhanovski se dugi niz godina veoma uspešno bavi i profesurom – profesor je violine na Univerzitetu u Manitobi, a često je angažovan i na Lake State Superior univerzitetu u Mičigenu. Trenutno je jedan od najtraženijih pedagoga.

Pokhanovski je autor više od 100 virtuoznih transkripcija za violinu i klavir, kao i za druge instrumente, a mnoge su zabeležene i na njegovim nosačima zvuka „The Mirror Image“ i „La Valse“.

Njegovo duboko poštovanje legendarnih umetnika poput Hajfeca, Hofmana, Rubinštajna, Krajslera, jasno se očitava u njegovom duboko osećajnom, strastvenom izvođenju. „Njegove interpretacije su pune energije, a izdvajaju se iskonskom ljubavlju prema muzici. Precizan, osećajan i ozbiljan – to su epiteti koji definišu Olegovu umetnost“ (Winnipeg Free Press).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X