jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MAJSTORSKI KURS NAŠE ČUVENE ČELISTKINJE KSENIJE JANKOVIĆ U GVARNERIUSU!

Jedna od najznačajnijih čelistkinja današnjice KSENIJA JANKOVIĆ, održaće majstorski kurs u Centru lepih umentosi „Gvarnerius“, u petak 9. decembra, od 11 do 16 časova.

Proslavljena čelistkinja Ksenija Janković izgradila je svetsku karijeru kao solista, kamerni muzičar i pedagog.

Rođena u porodici srpskih i ruskih muzičara, Ksenija je debitovala sa Beogradskom filharmonijom sa samo devet godina. Od početka karijere na nju su najviše uticali Rostropovič, Furnije, Navara, Šebok i Veg.

Javnost i kritičari, podjednako oduševljeno, pozdraviljali su Jankovićevu na koncertima u svetski poznatim koncertnim dvoranama, kao i na koncertima na kojima je nastupala kao solista sa velikim orkestrima. Nastupala je sa Londonskom, Budimpeštanskom, Ljubljanskom filharmonijom i Madridskim, Berlinskim i Kopenhaškim Radio orkestrima. Snimala je kao solista za PGP, CPO, Saphir i nedavno, u 2015, snimila je Bach Cello Suites za „Melism“ u Francuskoj. Njeni predstojeći projekti za snimanje biće Haidn Cello Concertos i Beethoven Sonatas with Pianoforte.

Ksenija nastavlja da inspiriše mnoge kompozitore da pišu muziku za njen instrument. Premijerno je izvela mnoga dela, posebno srpskih kompozitora, i snimala i radila na izdanjima komada pisanih za nju.

Ksenija Janković je član Hamlet Piano Trio, a takođe je violončelista Uriel kvarteta, čiji je fokus na delima Betovena i Bartoka. Kvartet Uriel nastao je kao omaž velikom muzičaru Šandoru Vegu, koji je muzička inspiracija svih članova kvarteta. Kao kamerni muzičar, nastupa sa Andras Schiff, Gidon Kremer, Isabelle Faust, Helene Grimaud i Heinz Holliger. Još od dvadesete godine redovno učestvuje svim velikim festivalima, uključujući Lockenhaus, Kuhmo i Prussia Cove, a od 2010. godine je umetnički direktor za kamernu muziku na Musikdorf Ernen.

U poslednje vreme, obnovila je interesovanje za repertoar iz ranijih godina. Trenutna strast joj je vraćanje, na primer, svim Betovenovim ili Mendelsonovim delima (uključujući sonate, trio i kvartet) sa različitim bojama i zvucima.

Ksenija Janković je posvećeni pedagog i predaje na poznatoj Visokoj školi za muziku u Detmoldu od 2004. Bila je profesor u Vurzburgu od 1989-2004 i u Zagrebu od 1985-1989.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X