jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

MAJA TAJNŠEK, KLAVIR (SLOVENIJA)

Slovenačka pijanistkinja će se prvi put predstaviti beogradskoj publici, programom koji će biti svojevrsno upoznavanje sa retko izvođenim kompozicijama istaknutih slovenačkih autora, dok će neki komadi doživeti i svoju svetsku premijeru. Drugi deo koncerta doneti poznate komade svetske klavirske literature.

Program: Rijavec (svetska premijera), Glavina (svetska premijera), Kopač, Škerjanc, Matičič, Scriabin, Ravel, Ginastera, Rachmaninoff

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Republike Slovenije u Beogradu.

Slovenačka pijanistkinja i profesor MAJA TAJNŠEK, završila je studije klavira u Ljubljani i Mariboru.
Više godina je radila kao profesor klavira i korepetitor u Muzičkoj školi u Idriji, kao i u drugim školama i konservatorijumima u Sloveniji.
U periodu 1995-1997. godine pohađala je dvogodišnju specializaciju za izrazito talentovane studente u Gorici (Italija), pod umetničkim vođstvom profesora Sijavuša Gadžijeva.
U akademskoj godini 2001/2002 pohađala je prestižni Ruski konzervatorijum Aleksandar Skrjabin u Parizu, u klasi profesora Igora Laska.
Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima kod prof. Laska, prof. Senkova, prof. Lobanova i prof. Valdme.
Poslednje tri godine sarađuje sa prof. Arbom Valdmom, kako u Kelnu, tako i na specijalističkim studijama na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.
Tajnšekova je i student druge godine doktorskih studija na Pedagoškom fakultetu Univerziteta na Primorskem u Kopru (Slovenija).
Njeni učenici su dobitnici mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (ukupno 110 nagrada), a izuzetno je cenjena i kao korepetitor.
Sarađuje sa istaknutim slovenačkim i inostranim umetnicima (Norina Radovan, Pia Brodnik, Sabira Hajdarević, Valentin Enčev, Branko Brezavšček, Cveto Kobal, Oksana Pečeny, Georg Haman i dr.).
Tajnšekova je snimila CD Najlepše slovenačke kompozicije, a za RTV Sloveniju je snimila autorske kompozicije njenog dede, istaknutog slovenačkog kompozitora Ivana Rijavca.
Nosilac je licence i urednik on-line studija Kreator, za slovenačko, hrvatsko, nemačko i italijansko tržište.
Poslednjih godina je preko sopstvenog umetničkog udruženja, značajno angažovana i kao organizator majstorskih radionica, takmičenja, koncerata, letnih akademija, itd.
Koncertira širom Evrope. Učestvovala je na Lange Nacht der Kirchen u Beču, na Svetskoj klavirskoj konferenciji u Novom Sadu, na klavirskom maratonu u Rogaškoj Slatini, na Grajskih večerih u Idriji, Dobrovem, Zemunu, Ljubljani, na festivalu Mir onkraj meja u Gracu, Hajdelbergu, Trstu itd.
2011. godine je u Estoniji izvela Bahov koncert za klavir sa državnim orkestrom.
Maja je često član brojnih takmičarskih žirija.
Redovno izvodi dela poznatih slovenačkih autora (I. Rijavec, B.J. Brezavšček. A. Kumar i dr.).
Dobitnica je brojnih nagrada za svoj pedagoški rad.
Prema oceni kritike, njena izvođenja odlikuje izuzetan osećaj za lepotu tona i suptilnu izvedbu.
Majine stručne članke redovno objavljuju revije Školski razgledi, Oko, Glasna, Primorska sozvočja, Strumenti e Musica, itd.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X