jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

LES 6 & PIAZZOLLA – DUO ACCORDIANO

U subotu, 24. juna 2017. godine od 20 časova posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert „LES 6 & PIAZZOLLA – Nova estetika“ Dua Accordiano koji čine pijanistkinja Bojana Antović (Crna Gora) i akordeonista Žulijen Pajar (Švajcarska).

Duo Accordiano predstavlja jedinstven i originalan spoj klavira i harmonike. Od svog nastanka, 2013. godine u Švajcarskoj, duo je aktivan na međunarodnoj sceni. Koncertom u Gvarneriusu Duo Accordiano će promovisati izlazak njihovog drugog CD-a posvećenog slavnoj „Šestorki“, istaknutim francuskim kompozitorima s početka XX veka na čelu sa Erikom Satijem. U sopstvenim aranžmanima dela Darijusa Mijoa, Artura Honegera, Žermen Tajfer, Žorža Orika, Erika Satija, Fransisa Pulanka i čak Morisa Ravela, duo stvara jednu novu estetiku i svežinu zvuka. Smelost kombinacije dva višeglasna i po konstrukciji različita instrumenta se reflektuje u kompozicionoj estetici „Šestorke“ koja je tražila blizinu života i događaja iz svakodnevice. Ona se predala jasnoći i oštrini obrisa ne prezajući od oporosti disonance. Klasična harmonika takođe prevazilazi svoju folklornu prošlost i u partnerstvu sa klavirom izražava raznovrsnost i bogatstvo zvuka.

Bojana Antović je rođena 1988. godine u Kotoru (Crna Gora). Već sa tri godine se interesuje za klavir i u svom rodnom gradu uspešno završava nižu muzičku školu. Školovanje nastavlja u srednjoj muzičkoj čkoli „Dr. Vojislav Vučković” u Beogradu u klasi profesorke Branke Žiravac. Godine 2006. primljena je na Visoku školu umetnosti u Bernu u klasi profesora Aleksandra Madžara. Nakon trogodišnje saradnje sa pomenutim umetnikom, a zatim i sa profesorkom Mihaelom Ursuleasom u Bernu, zavšava osnovne studije u junu 2009. godine. Godine 2011. na Visokoj školi umetnosti u Cirihu, u klasi profesora Homera Francesa, zavšava Master iz pedagogije sa najvišim ocenama i time dobija nagradu zadužbine Werner i Berti Alter. Dve godine kasnije stiče i svoje drugo magistarsko zvanje „Master in Performance” u Cirihu. Bojana Antović je nosilac brojnih nagrada sa nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Među njima su prve nagrade u Barleti 2000. i 2001. godine (Italija), u Kotoru 2001. (Crna Gora) i u Beogradu 2005. i 2006. godine.

Aktivno nastupa sa svojim kamernim sastavima „Duo Assai” i „Duo Accordiano” u Švajcarskoj, Nemačkoj, Crnoj Gori, Srbiji, Južnoj Koreji, Sloveniji, Grčkoj, Českoj, Slovačkoj i Italiji. Od 2011. godine je angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Region Thun”.

Žulijen Pajar (Julien Paillard) je rođen 1986. godine u Ženevi (Švajcarska). U sedmoj godini započinje da istražuje različite muzičke svetove na harmonici: od klasičnog do popularnog repertoara, od savremene muzike do džeza. Godine 2006. započinje osnovne akademske studije na Visokoj školi u Bernu u klasi profesora Teodora Ancelotija. Po sticanju diplome upućuje se na Visoku školu muzike u Lozani u klasi profesora Stefana Šapuija. Tamo se dodatno školuje na pedagoškom smeru i 2011. godine stiče zvanje diplomiranog muzičkog pedagoga. Žulijen Pajar nastupa širom Švajcarske, Francuske i Irske u različitim sastavima. Njegov talenat je podržan stipendijama Ženevske fondacije za omladinu (Fond Jeunesse) i Friedl Wald fondacije iz Bazela. Šireci krug poznanstava dobija prilike da bude kompozitor i aranžer brojnih projekata, koji mu dozvoljavaju dalji razvoj u različitim muzičkim smerovima. Žulijen Pajar predaje harmoniku na Ciriškom muzičkom konzervatorijumu.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X