april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KREATIVNA RADIONICA PIJANISTKINJE MARINE HORAK

Istaknuta slovenačka umetnica, dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj izvođački i pedagoški opus, susrešće se sa svojim kolegama – muzičarima i muzičkim pedagozima, na jednodnevnoj radionici u Guarneriusu.

Tema radionice je OSLOBAĐANJE KREATIVNOSTI

Namenjena je muzičarima svih uzrasta, kao i muzičkim pedagozima

Upoznaj sebe kroz muziku / Upoznaj muziku kroz sebe

UČEŠĆE NA RADIONICI JE BESPLATNO, a broj učesnika je ograničen.

Više informacija o radionici i načinu prijave, pogledajte ovde

Radionica je organizovana na principu rada u grupi.

Nije potrebno posebno pripremati program. Svako ko želi, moći će da izvede kraći deo kompozicije, dok grupa učestvuje u traženju izraza i interpetacije.

Radionica će nam pomoći da otkrijemo našu unutrašnju riznicu znanja i da uklonimo određene prepreke koje otežavaju novo učenje. Emocije poput straha, nesigurnosti, napetosti, izgubiće svoju vlast nad nama, ako ih razmotrimo bez osuđivanja i prepoznamo njihove pozitivne aspekte. Pronalazenje unutrašnje ‘tačke kontakta’ sa zvukom koji izvodimo oslobodiće naš talenat i našu prirodnu izražajnost.

Rad se sastoji iz specijalnih vežbi, otkrivanja novih znanja koja ćemo primeniti u sviranju

MENTALNI PROSTOR
Učimo kako da izbegnemo restriktivne naredbe kao „Moraš! Ne smeš!“ i nadomestimo ih sa pitanjima kao što su „Kako se osečaš? Šta ovaj zvuk, pokret, slika znače za tebe?“

AUTO-FEEDBACK
Učimo kako da osetimo naše telo kao prenosioca mentalnih impulsa, njegovu elastičnost i težinu, kako da razvijemo kinetički osećaj u vođenju naših pokreta i daha

INTUITIVNO OSVEŠĆIVANJE
Učimo kako da osetimo sklopove kao što su „prostor-vreme-zvuk“, „osetiti-disati-kretati se -svirati“, „misao-dah-energija-smer“, u svrhu povezivanja fizičnog, emocionalnog i mentalnog

INSPIRACIJA
Učimo kako da jače i jasnije doživimo osećaje i raspoloženja kroz meditaciju, koristeći se poznatim simbolima našeg fizičkog i emotivnog sveta, kao i maštom i imaginacijom. Na taj način, pretvaramo muziciranje u jedan intiman kreativni proces, koji je povezan sa životnim iskustvom svakog pojedinca.

 

Zainteresovani za aktivno učesce u radionici, treba da pošalju:

* svoje lične podatke (ime, prezime, datum rođenja, adresu i kontakt telefon)

* podatke o obrazovanju

na adresu jelena@guarnerius.rs, sa naznakom – PRIJAVA ZA RADIONICU MARINE HORAK

Zainteresovani za pasivno učesce u radionici, svoj dolazak takođe treba da najave na navedeni mejl.

RADIONICA JE BESPLATNA ZA SVE UČESNIKE

BROJ UČESNIKA JE OGRANIČEN

 

Marina Horak je veštine koje upotrebljava u svom radu sa mladima, usvojila u Londonu. Glavni mentori bili su Peter Feuchtwanger (pijanista i pedagog par excellence), Hilmar Schönauer (psihoterapeut, stručnjak u radu sa energijom i učitelj meditacije) i Eloise Ristad (specijalista za neortodoksne pristupe poučavanju, autor knjige Soprano on her Head). Sve to, uz brojne kurseve i seminare koje je pohađala (Feldenkrais, Alexander, posturalna integracija itd.), Horakovu je dovelo do zaključka da je, uz savladavanje tehničkih i teorijskih veština, za dobar osećaj i muziciranje, potrebna i spoznaja samog sebe, otkrivanje sopstvenih kvaliteta, kao i uočenje poteškoća.

Još od 1990. godine, Horakova priređuje kurseve i seminare (brojni univerziteti i koledži u Evropi, SAD i Hong Kongu), a od 2009. na Akademiji za muziku u Ljubljani, predaje nov predmet Dimenzije izvođenja. Kroz specifične vežbe (disanje, opuštanje …), igre (loptanje, verbalno asociranje, pantomima…), otvoreni dijalog, kao i meditaciju i intuitivnu improvizaciju, postiže se individualna, duboko doživljena interpretacija.

 

BIOGRAFIJA MARINE HORAK

2008. godine pijanistkinja MARINA HORAK je primila Betetto nagradu »za izuzetan umetnički uspeh«, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a 2013. godine joj je Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, dodelio »Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad«.

Marina je slovenačka pijanistkinja poljsko-makedonskog porekla, za koju je Jehudi Menjuhin izjavio da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine“. Već kao mlada umetnica je, prema mišljenju Nadie Boulanger „izražavala svoju umetnost sa neverovatnom uverljivošću“.

Veliki deo života je provela u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu. Otkad se 2001. godine vratila u Sloveniju, angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a brojni recitali i kamerna muzika vodili su je u širom sveta.

Od 2005. godine redovno koncertira i drži majstorske radionice u SAD-u. Kao solista, pedagog i član žirija, gostovala je na festivalima Pera Piano Festival (Istanbul), Banjalučko Bienale, Leto u staroj Ljubljani, Festival Lent (Maribor), Northern Lights Music Festival (SAD), Terra Magica Glazbeni Festival i Hvarsko Ljeto (Hrvatska), Forfest Kromeriž (Češka) i Festival Hopes, Talents, Masters (Bugarska).

Posle diplome koju je sa 19 godina stekla u klasi svoje majke prof. Hilde Horak, na Akademiji za muziku u Ljubljani, usavršava se u Minhenu i u Parizu. Studije čembala i brojne majstorske radionice dodatno obogaćuju njen razvoj. U Londonu upoznaje Petera Feuchtwangera, sa kojim radi intenzivno i postaje njegov asistent, što njenoj umetničkoj i pedagoškoj delatnosti, daje potpuno novi smer.

Diplome, priznanja (JRT, Gaudeamus) i nagrade (Pariz, Zagreb, Vercelli, La Rochelle, Minhen) otvaraju joj vrata na koncertnih podijuma i radijskih kuća i tokom karijere koncertira i snima u čitavoj Evropi, od Rejkjavika do Madrida, od Osla do Skoplja. Turneje je vode u Hong Kong, Singapur, Australiju, Novi Zeland, Maleziju, Bruneje i Indiju. Pojavljuje se na brojnim festivalima u Francuskoj, Norveškoj, Sloveniji, Nemačkoj, Kini, Danskoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj.

Evropska kritika Marini priznaje »intenzivno unutrašnje doživljavanje« (Bern, Švajcarska), »tehničku izbrušenost« (Ljubljana, Slovenija), »prefinjenu muzikalnost« (Beograd, Srbija), »plemenitu poeziju« (Rim, Italija), »dubok i pun ton« (Malme, Švedska), »inteligenciju i imaginaciju« (The Times, London), »individualni stil sviranja« (Rejkavik, Island) i karakteriše je kao »rafiniranu i iskusnu virtuoskinju« (Brisel, Belgija) i »zrelu umetnicu« (Oslo, Norveška).

Ploča sa delima Roberta Šumana za Pavane Records, CD sa klavirskim sonatama slovenačkih autora (Škerjanc, Lipovšek, Šivic, Matičič) za Gallus (Ljubljana) i CD »Nepoznati Šopen« za ZKP-RTV (Ljubljana), dobijaju odličnu ocenu međunarodne kritike.

Kao pedagog radila je širom sveta. Na ljubljanskoj Akademiji je kreirala predmet Dimenzije izvođenja, u kojem specifičnimn pristupom vodi studente ka boljem razumevanju samih sebe i dubljem, prisnom muzičkom izražaju. Prof. Marina Horak je na Akademiji za muziku (Univerzitet u Ljubljani), pre tri godine počela da okuplja oko sebe mlade muzičare i sa njima svake godine organizuje 6 koncerata u okviru dva festivala pod imenom „Allegro giovanissimo„, koji se odvijaju u dvorani ljubljanskog Magistrata.

 

Više informacija na www.marinahorak.com

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X