maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

Koncert violiniste Luke Ilića i pijanistkinje Senke Simonović

GVARNERIJUS VAM PREDSTAVLJA

NAJBOLJE STUDENTE MUZIČKOG ODSEKA FAKULTETA UMETNOSTI U NIŠU

LUKA ILIĆ, violina

SENKA SIMONOVIĆ, klavir

Ponedeljak, 13. maj 2019. godine u 20 časova

Program: Bah, Brams, Čajkovski, Vijenjavski

Ulaz je slobodan.

Luka Ilić je rođen u Nišu 2001. godine, gde je završio nižu muzičku školu u klasi profesorke Miljane Hristov. Sa samo 14 godina je upisao Fakultet umetnosti u Nišu u klasi profesorke Marije Rajković. Dobitnik je dve prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Makedoniji. Godine 2018. je zapažen na festivalu i letnjoj akademiji muzike „Strings“ u Leskovcu u okviru koga je dobio priliku za individualni rad sa poznatim violinistom Valerijem Sokolovim. Luka je dobitnik je nagrade grada Niša za izuzetan doprinos kulturi i stipendije grada za talentovane studente.

Senka Simonović (Kruševac, 1984.) niže muzičko obrazovanje započela je u Prokuplju, u klasi prof. Nataše Popović, a završila u Muzičkoj školi u Nišu, gde i ubrzano za tri godine stiče diplomu srednjeg muzičkog obrazovanja, u klasi profesora Borivoja Mladenovića. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2007. godine u klasi prof. Svetlane Bogino.

Godine 2008. radila je sa našim eminentnim profesorom i pijanistom Aleksandrom Serdarom tokom specijalističkih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu. U periodu od 2010. do 2012. godine usavršavala se u Školi Kantorum u Parizu, Francuska, u klasi profesora Eugena Inđića. Trenutno je student treće godine doktorskih akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. dr Biljane Gorunović.

Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentih profesora i pijanista V. Krajnjeva, M. Voskresenskog, D. Baškirova, D. Aleksejeva, S. Počekina, F. Gotliba, K. Bogina, V. Ogarkova, K. Pontena i P. Godara.

Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvaja I nagrada na EPTA takmičenju “Skrjabin i Bartok” u Beogradu 2005. godine. Pored koncerata u prestižnim dvoranama u našoj zemlji, nastupala je i u Crnoj Gori, Italiji i Francuskoj. Održala je seriju od tridesetak celovečernjih koncerata sa violinistkinjom dr Minom Mendelson i flautistkinjom dr Jelenom Jakovljević.

Kao učesnik projekta Nacionalna koncertna sezona 2008/2009. sa kolegama Anđelom Bratić i Milošem Mijatovićem održala je niz koncerata u Nišu, Kruševcu, Vranju, Leskovcu i Kraljevu. Nastupala je i na Nimusu, festivalima Maj mesec muzike u Vranju I festivalima u Italiji, Musica in Laguna u Kjođi i Duchi d’Acquaviva u Atriju.

Kao solista sa orkestrom nastupila je dva puta na Premijernim koncertima Niškog simfonijskog orkestra: 2014. godine sa violinistkinjom Minom Mendelson, dirigent Suzana Kostić, premijera Mendelsonovog duplog koncerta za violinu, klavir I kamerni orkestar u d molu u Srbiji, i septembra 2018. godine Šopenov Koncert za klavir i orkestar br. 2 u f molu, dirigent Svilen Simeonov.

Poslednjih deset godina zaposlena je kao Viši umetnički saradnik na Fakultetu umetnosti u Nišu na Katedri za gudačke instrumente.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X