maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd

KONCERT SVETSKOG VIOLINSKOG VIRTUOZA U GVARNERIJUSU!
OLEG POHANOVSKI, violina
NATALIJA MLADENOVIĆ, klavir
Utorak, 04. jun 2024. godine u 20 časova
Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije:info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Oleg Pohanovski je oličenje virtuoznosti, ne samo kao violinista već i kao pijanista i aranžer. Tokom svoje impresivne karijere, aranžirao je više od 200 komada za različite instrumente, uključujući violinu i klavir. Održao je više od 2000 koncerata, kao solista i kao kamerni muzičar, pobravši brojna priznanja i pohvale kritike. Kritičari često povlače paralele između njega i legendarnog Paganinija, hvaleći izvođenje Pohanovskog kao „briljantno”, „fenomenalno” i „izvanredno”.

Veština i posvećenost Pokhanovskog donese su mu glavne nagrade na deset prestižnih međunarodnih takmičenja u violini, kao što su Premio Paganini u Đenovi, Pablo Sarasate u Pamploni i Sheveningen u Holandiji. Godine 2022. osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Grand Maestro i platinastu medalju na Međunarodnom muzičkom takmičenju Triniti.

Oleg Pokhanovski je član klavirskog trija Borealis, sa violončelistkinjom Minom Rouz Čang i pijanistkinjom Džudit Keler Sibert. Takođe, veoma je tražen kao pedagog i trenutno je profesor violine na Univerzitetu Manitoba.

Nedavno je snimio novi CD pod nazivom „HHomage to a Golden Age of Violin Playing“ za izdavačku kuću Sheva iz Londona, Engleska:

https://vvv.paipal.com/instantcommerce/checkout/P36CMP4CR95DV
Njegovo duboko divljenje prema velikim muzičarima prošlosti, Jaši Hajfecu, Jozefu Hofmanu, Arturu Rubinštajnu, Nejtanu Milštajnu, Fricu Krajsleru i drugima, očigledno je u njegovom emotivnom, strastvenom stilu sviranja.

„Energetično izvođenje Pohanovskog karakteriše nepogrešivo iskrena strast prema muzici. Hitno, ozbiljno i iskreno – sve reči koje prikladno opisuju nastup Olega Pohanovskog“.

(Gvenda Nemerofski, Vinnipeg Free Press.)

Pijanistkinja Natalija Mladenović je rođena u Rusiji, gde je pohađala Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Vladimira Bunjina i Anatolija Rjabova. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum „Čajkovski“, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. sa odličnim uspehom, i stekla zvanje magistra umetnosti. Magistarske studije u Srbiji završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Odbranu doktorske teze iz umetničke oblasti klavira priprema uz mentora, red. prof. Lidiju Stanković, i ko-mentora, red. prof. Tijanu Popović-Mlađenović. Decembra 2021. odlikovana je Srebrnom medaljom Univerziteta umetnosti za značajan i kreativan doprinos radu i razvoju FMU u Beogradu. Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjama „Petar Konjović“ u Beogradu i „Rubinštajn“ u Parizu. Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u Nemačkoj, Švajcarckoj, Francuskoj, Bugarskoj, Austriji, Italiji, Danskoj, Španiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Kao solista nastupala je sa orkestom Samarske filharmonije, orkestrom RTS-a, Umetničkim ansamblom Stanislav Binicki. Sarađivala je sa dirigentima A.Surevim, B.Suđićem, D.Vilićem, P.Petrovićem. Nastupala je sa sjajnim srpskimi istaknutim svetskim muzičarima, kao što su čelisti: Kiril Rodin, Stefan Popov, Klemens Hagen, Maja Bogdanović, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope; violinisti: Sreten Krstić, Jovan Kolundžija, Ivana Aćimoski-Žikić, Daniel Roland, Jurij Revič, Li Cuan Jin, Marko Josifoski, Dragan Lawford, Raul Garsija Marian; violista Dejan Mlađenović; kontrabasista Goran Kostić; flautisti Nikola Macanti i Vensan Luka, sa kojim je snimila dela Ivana Jevtica za CD izdatim u Francuskoj.

X