maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT SOPRANA MARIAM BATISTELLI U GVARNERIJUSU!

KONCERT
MARIAM BATISTELLI, sopran
(Italija/Etiopija)
Vladimir Stojnić, klavir

Ponedeljak, 25. septembar 2023. godine u 20 časova

Organizator koncerta: Ustanova kulture Gvarnerijus

www.mariambattistelli.com/

Međunarodno nagrađivani italijanski sopran Marijam Batisteli rođena je u Etiopiji. Uloga Paža u operi Rigoleto, u kojoj je nastupila zajedno sa Plasidom Domingom i Ruđerom Rajmondijem, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, vinula je u sam vrh svetske operske muzičke scene.

Tokom studija u Centru Perfeccionament Plácido Domingo (Operski studio Palau de les Arts’) u Valensiji, debitovala je u brojnim ulogama, od kojih se izdvajaju Muzičar u Pučinijevj operi „Manon Lesko”, Statira u Vivaldijevom „Krunisanju Darija” i Judita u “Juditi Pobednici” (dirigovao Federiko Maria Sardeli i režirao Davide Livermor).

Nakon Marijaminog uspeha sa Muzičarem u operi „Manon Lesko”, pozvana je da snimi ovu ulogu zajedno sa tenorom Andreom Bočelijem (pod dirigentskom palicom Plasida Dominga), a nastupala je i na prestižnom koncertu Belcanto pod dirigentskom palicom Gregorija Kundea. Marijam je takođe imala svetsku premijeru u Kraljevskoj operi Muskat „Opera!“, pevajući Euridiku (Stiven Merkurio / Dejvid Livermor).

Dobitnica glavne nagrade na Međunarodnom takmičenju „Marija Kalas” u Veroni i Međunarodnom takmičenju „Franca Mattiucci”, Marijam Batisteli je dobitnica i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača „Ottavio Ziino” u Rimu. Nakon ovih trijumfa 2018. godine pozvana je da se pridruži Bečkoj državnoj operi, gde je ostala do leta 2020.godine. U Beču je debitovala kao Pamina (Kinder Zauberflöte), Pepeljuga (Pepeljuga / Alma Deutscher), Gretel (Hansel&Gretel / Humperdinck), Mizeta (La Boheme / Puccini), Đaneta (L’Elisir d’amore / Donizetti) i Barbarina (Le Nozze di Figaro / Mozart).

Nastupala je sa Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radija ORF, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Filharmonijom Monte Karlo, Praškom i Hamburškom filharmonijom, i sa dirigentima Bičkovim, Mehtom, Gergijevim, Tilemanom, Fišerom…

Tokom sezone 2019/20 vratila se u Kraljevsku operu Muskat (peva Mizetu u Boemima) u koprodukciji sa Operom Monte Karlo, sa nastupima u Beču i Monte Karlu, a debitovala je i sa Hamburškom državnom operom.

NAJNOVIJA IZVOĐENJA: “Musiques en fêtes” na letnjem festivalu Choregies d’Orange; “La bohème” u Milanskoj Skali (Teatro alla Scala Milan) ; Mocartov Rekvijem sa Londonskom filharmonijom; “La bohème” u Tulonskoj operi; Norina u Don Paskvaleu sa Operskom kućom Glajndeborn, Skarlatijeva Grizelda na Festivalu „Della Valle d’Itria”; Karmen u Operskoj kući San Karlo u Napoliju; “Stabat Mater” Pergolezija u Novari; Arijadna na Naksosu na Festivalu „Della Valle d’Itria”; “La bohème” u Monte Karlu i Hamburgu.

PREDSTOJEĆI PROJEKTI: “Ljubavni napitak” u Glajndeborn Operi; “La bohème” u Bunka Kaikan u Tokju; Didona i Enej (Belinda) u operskoj kući “Teatro Comunale” u Bolonji; Mojsije u Egpitu (Amaltea) u Modeni i Pjaćenci.

Program:
• Quel guardo il cavaliere..so anch’io la virtù magica, Don Pasquale – G.Donizetti
• Casta diva, Norma – V.Bellini
• Je veux vivre, Roméo et Juliette – C.Gounod
• O mio bambino caro, Gianni Schicchi – G.Puccini
• Meine Lippen die küssen so heiß, Giuditra – Franz Lehár
• Musetta’s Walz, La Bohème – G.Puccini

• Danza Rossini, La Danza – G.Rossini
• I could have danced, My Fair lady
• Summertime, Porgy and Bess – G.Gershwin
• O sole mio, Eduardo di Capua

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X